Prošle su 23 godine: Notingem je patio, ali je konačno tamo gdje treba da bude - u eliti

Notingem Forest juče savladao Hadersfild 1:0 i poslije 23 godine se vratio u Premijer ligu

22070 pregleda 8 komentar(a)
Fudbaleri Notingema, Foto: Reuters
Fudbaleri Notingema, Foto: Reuters

Titulu u Kupu evropskih šampiona, odnosno Ligi šampiona, osvojilo je pet timova iz Engleske – Mančester junajted, Liverpul, Notingem Forest, Aston Vila i Čelsi. Od naredne sezone svih pet timova igraće u Premijer ligi, budući da je Notingem juče na „Vembliju“, u finalu plej-ofa Čempionšipa, savladao Hadersfild (1:0) i izborio povratak u elitu poslije 23 godine.

Notingem forest
foto: Reuters

Turbulentna sezona je iza „šumara“. U prvih sedam kola su osvojili bod, bili zakucani za dno tabele, a onda je došlo do promjene menadžera. Stiv Kuper je naslijedio Krisa Hjutona i krenula je serija – Notingem je na 16 narednih mečeva pretrpio jedan poraz i do Božića došao do sedme pozicije. Nije ni tada vladala euforija oko ulaska u Premijer ligu, jer je Forest imao skromnu ekipu, ali je, kako je sezona odmicala, a tim ostao u vrhu, bilo jasno da je iznenađenje moguće.

Da se na „Siti graundu“ igra dobar fudbal bilo je očigledno i u FA kupu, gdje je Forest bio bolji od Arsenala i Lestera.

U finišu sezone nekadašnji evropski šampion mogao je da izbori i direktnu promociju u Premijer ligu, ali je u direktnom okršaju poražen od Bornmuta (1:0). Regularni dio Notingem je završio na četvrtom mjestu, potom u polufinalu plej-ofa, nakon penala kada je briljirao golman Samba, eliminisao Šefild junajted, a onda je juče bio bolji i od Hadersfilda. Presudio je autogol Kolvila u finišu prvog poluvremena.

„Zadovoljan sam zbog igrača i navijača. Igrali smo dobro u prvom poluvremenu. Ove sezone postigli smo mnogo golova, a desilo se da u Premijer ligu uđemo nakon autogola. Ali, nije bitno. Uspjeli smo da izborimo promociju i to je najvažnije. Svi koji su vezani za ovaj klub zaslužuju da se vesele. Radujemo se pozitivnoj budućnosti“, poručio je nakon meča Kuper, koji je radio u mlađim kategorijama Liverpula i Vreksama, vodio je i Svonsi, a sa Engleskom je bio šampion svijeta za igrače do 17 godina 2017. godine.

Kuper
Kuperfoto: Reuters

Kuper je na „Siti graundu“ napravio nevjerovatan posao. Sa njim na klupi Forest je na 45 utakmica zabilježio 27 pobjeda, 10 remija i osam poraza, a jučerašnjim plasmanom u Premijer ligu klub je zaradio dodatnih 200 miliona eura, koliko vrijedi sama promocija. I taj novac će biti važan, jer su Notingemu neophodna pojačanja. Sa ovakvim sastavom teško će izboriti opstanak, a sigurno je svima cilj da klub ne bude u eliti samo jedno ljeto.

Notingem je jedan od rijetkih klubova koji je više puta bio šampion Evrope, nego nacionalni prvak. Kup evropskih šampiona klub je osvojio 1979. i 1980, dok je šampion Prve divizije, današnje Premijer lige bio 1978. Svi ti uspjesi vezani su za Brajana Klafa, živopisnu figuru i jednog od najboljih menadžera na Ostrvu svih vremena.

„Nikada za sebe ne bih rekao da sam najbolji trener, ali sigurno da sam u Top 1“, pričao je svojevremeno Klaf, zaljubljenik u kriket, čovjek koji je, zbog teške povrede, igračku karijeru morao da prekine u 29. godini.

Notingem forest
foto: Reuters

Prije dolaska u Notingem, Klaf je sa Derbijem osvojio Prvu diviziju. A preko toga navijači Foresta u početku nijesu mogli da pređu. Derbi i Forest su neprijatelji, njihovo rivalstvo je jedno od najvećih u Engleskoj...

Arogantan, sarkastičan, iskren, Klaf nije bio omiljen na Ostrvu. Vodio je i Lids i na klupi se zadržao 44 dana (o tome je i snimljen film „The Damned United“). Glavni igrači su ga bojkotovali, a onda je uslijedio rastanak. Ispostaviće se da je to bio istorijski potez.

Klaf 1975. dolazi u Notingem i počinje bajka. “Šumari” titulu osvajaju 1978, a godinu kasnije i prvi Kup evropskih šampiona. U finalu u Minhenu su savladali Malme 1:0, a jedini gol postigao je Trevor Frensis.

Godinu kasnije ponovo su stigli do finala u kojem su bili bolji od njemačkog HSV-a. Slavili su ponovo 1:0, a ovog puta strijelac je bio Džon Robertson. O evropskim titulama snimljen je film „I Believe in Miracles”.

Kada se priča o Klafu, treba spomenuti i Pitera Tejlora, Klafovu desnu ruku. Ali i između njih je bilo nesuglasica. Tejlor je bio ljut kada je Klaf otišao u Lids, ali su se pomirili, stvorili ubitačan tandem i od Notingema napravili evropskog giganta. Kasnije su se ponovo posvađali i Tejlor je otišao u Derbi…

Jedni su se plašili Klafa, drugi govorili da nije toliko strašan, ali svi su ga poštovali. A na Ostrvu je u tom periodu vladalo mišljenje, možda i danas aktuelno, da je velika nepravda što Klaf nije dobio priliku da vodi reprezentaciju Engleske.

Na klupi Notingema ostao je do 1993. godine. Bio je to njegov posljednji trenerski posao u karijeri. Nakon evropske titule 1980. osvojio je još dva Liga kupa. Preminuo je 2004. godine.

Godine sa Klafom su bile najbolje, najblistavije na “Siti graundu”. Notingem je iz Premijer lige ispao 1993. godine, ali se već naredne vratio. I do 1999. godine bio dio elite.

Notingem forest
foto: Reuters

Nakon ispadanja iz Premijer lige uslijedile su mučne godine. Notingem je čak stigao i do Lige 1, imao je i finansijskih problema, kako to obično biva pričalo se da je svaka naredna sezona ključna, a najbliži povratku u elitu klub je bio 2010. kada je završio na trećem mjestu.

Mijenjali su se i vlasnici. Od 1999. do 2012. gazda je bio Najdžel Dauti, a onda je umjesto njega rukovođenje klubom preuzela kuvajtska porodica Al-Hasavi. Ništa se nije mijenjalo, klub je tavorio, povratak u Premijer ligu nije bio ni na vidiku, a bolji dani nagoviješteni su dolaskom Grka Evangelosa Marinakisa.

Evangelos Marinakis
Evangelos Marinakisfoto: Shutterstock

Marinakisovu eru obilježila je česta promjena menadžera. Aitor Karanka, Martin O’Nil, Sabri Lamuši i Kris Hjuton nijesu uspjeli da uvedu ekipu u Premijer ligu, ali zato jeste Stiv Kuper.

Od posljednjeg meča u Premijer ligi prošle su 23 godine. Takmičenje se promijenilo, liga je jača i Notingem mora da ulaže kako bi parirao najvećim klubovima. Ali, o tome će tek razmišljati.

Sada je vrijeme za slavlje.

Bonus video: