Drugi, a najdraži trofej za Nedovića: Uspješna sezona, navijači su najbolji reper

"Trofeji dođu ili ne dođu, ali publika je uvijek reper, a mislim da smo imali šta da im ponudimo. Pored Kupa, izbacili smo dosta mladih igrača", kazao je trener Budućnosti

3716 pregleda 3 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbaleri Budućnosti osvojili su Kup Crne Gore, drugi put zaredom, i "izvukli" sezonu u kojoj su u prvenstvu od početka kasnili za Sutjeskom, predavši joj titulu.

Ipak, finiš sezone, sjajna igra i devet postignutih golova na tri utakmice protiv Nikšićana (sve tri pobjede), te trijumf nad Dečićem u finalu Kupa, uticali su na to da se i od ove sezone ponešto pamti...

„Mislim da je sezona završena uspješno, jer smo osvojili trofej u najljepšoj utakmici u sezoni. Naravno, kada radite u Budućnosti, uvijek se postavlja pitanje duple krune jer - htjeli to da priznate ili ne, Budućnost je najveći klub u državi“, poručio je trener Aleksandar Nedović u razgovoru za zvanični sajt kluba.

Nedović je preuzeo tim na početku sezone - nakon evropskog debakla i šestice koju su Podgoričani u dva meča primili od ekipe Torshavn sa Farskih Ostrva.

Trenutak je, dakle, bio sve osim sjajan, uprkos duploj kruni osvojenoj u maju 2021.

„Trenutak nije bio sjajan, ali ne bih ni dobio priliku da je bio sjajan. Uhvatio sam se u koštac sa problemima, radio sa ekipom ljudi oko sebe i mislim da smo napravili dosta dobrog posla. Najbitnije je što smo u drugom dijelu sezone došli do igre, jer se sve radi zbog igre i navijača... Trofeji dođu ili ne dođu, ali publika je uvijek reper, a mislim da smo imali šta da im ponudimo. Pored Kupa, izbacili smo dosta mladih igrača, ali ne debitanata, nego momaka koji igraju bitnu ulogu, a to se potvrdilo kroz pozive za A selekciju za Đukanovića i Terzića, dok su Raičković i Dragojević odavno reprezentativci, a vjerovatno bi i Ivanović bio na spisku da nije povrijeđen. Ima dosta stvari sa kojima možemo da budemo zadovoljni“, ističe Nedović.

Kao jednu od prekretnica sezone, trener Budućnosti ističe datum - 26. septembar prošle godine.

Iako je u bio još rani dio sezone, njegova ekipa je već imala veliki zaostatak za Sutjeskom.

„Trenutak prepoznavanja naših navijača i kolektivni dolazak u Petrovac je nešto lijepo što nam se dogodilo - navijači su prepoznali težinu trenutka, a mi smo im od tada vratili na najbolji način osvojanjem najviše bodova od svih ekipa i osvajanjem Kupa“, podsjeća se Nedović.

„Na svakom meču smo davali sve od sebe, odnos prema igri je bio pravi u svakom trenutku, pa kada smo bili kompletni i imali 'širinu' igrali smo atraktivno sa velikim brojem golova, a kada nam je nedostajalo par igrača znali smo da se mučimo, ali uvijek smo nagrađivani sa podrškom zbog odnosa. Finale svega je utakmica u Kupu, veliki broj ljudi, zapad i sjever koji bodre klub na pravi način - sa maksimalnim uvažavanjem rivala bez ijedne uvrede. Navijači su nam bili vjetar u leđa u tom finalu Kupa, pokazali su da su pravi navijači i da vole Budućnost, nebitno da li je Aleksandar Nedović trener ili Veselin Mijač predsjednik... Daju sve za Budućnost, ne bave se nekim drugim stvarima kao što rade navijači u regionu, njima je cilj Budućnost i da Budućnost bude što bolja“.

Nedović je osvojio drugi trofej u karijeri - drugi u Kupu, jer se 2015. radovao vodeći OFK Titograd.

„Svi kažu da je prvi trofej najdraži i ne može da mi ne bude drag, pogotovo jer sam bio mlad trener, ali jednostavno ovo je nešto drugo. Možda malo postajem dosadan, ali moja konekcija sa klubom traje od rođenja i to će biti izraženo i kada ne budem trener Budućnosti. Jednostavno, osvojio sam trofej sa svojim klubom u svom gradu, gdje je stadion bio sjajno popunjen. Prvi dres koji sam obukao bio je dres Budućnosti, ni školski nisam nosio prije, tako da ovaj trofej ostaje za sva vremena. A nadam se da će ih biti još sa klubom za koji navijam“.

Sezona je završena, ali odmora nema, ili skoro da nema - pripreme počinju već 6. juna, a od 15. do 28. će boraviti na Zlatiboru.

Podgoričani se spremaju za nastup u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, a prvi meč je 7. jula.

„Imamo posla već, imaćemo ga, jer je Evropa blizu, ali smo krenuli na vrijeme za neke stvari. Nije lako, kratak je vremenski period za odmor igrača, kao i za prelazni rok jer praktično za mjesec dana igramo Evropu, ali ćemo se potruditi da kompletan posao odradimo na najbolji mogući način i na vrijeme. Moramo da apostrofiramo da nas je Raspopović napustio, da je Raičković je u završnoj fazi transfera", kaže Nedović.

Treba pronaći zamjene...

"Kvalitetan igrač uvijek čeka nešto bolje, jer moramo da budemo svjesni rejtinga lige, ali vjerujem da ćemo izvući najbolje iz sebe. Najviše bih volio da vratimo domaće igrače koji su igrali inostranstvu, jer moramo igrati i na kartu pripadnosti i osjećaja, ne samo dolaska, uzimanja novca i odlaska“, rekao je na kraju Aleksandar Nedović.

"Mijović je zbog slabije desne noge sam sebi 'ukrao' pet do deset golova"

Trener Podgoričana je ponosan i zbog eksplozije mladih fudbalera - Viktor Đukanović je ove sezone bio u centru pažnje, pozvan je i u seniorsku reprezentaciju, ali nije jedini...

„To je reper da se radi dobro u klubu na svim nivoima, kako u prvom timu, tako i u mlađim kategorijama. Budućnost ima talentovanu djecu, a sigurno da su pozivi u reprezentaciju satisfakcija, jer je reprezentacija vrh fudbala. Dali smo šansu svima, neki su isplivali, neki će tek, jer ne mogu svi da igraju odmah“, kaže Nedović.

Veliki broj reprezentativaca - u svim kategorijama je velika nagrada i za kompletan stručni štab, ali i obaveza da rade još bolje...

„To je najveće priznanje. Stručni štab je agresivan, spreman je da se posveti svakome, spreman na mukotrpan rad u svakom trenutku... Ekipno i individualno. Individualni rad je došao do izražaja na primjeru Viktora Đukanovića, Damjana Dakića, ali moram da pomenem i Lazara Mijovića“, govori Nedović i ističe:

„Mislim da je Lazar bio u velikom hendikepu sa desnom nogom, a vidjeli smo da je počeo da rješava utakmice upravo tom nogom. 'Ukrao' je sam sebi između pet i deset golova sa nedostatkom desne noge, ali čini mi se da je to ispravio, ali je najbitnije da je shvatio da je fudbal došao do toga da se situacije rješavaju u stotinci na malom prostoru“.

Đukanović, Lazar Mijović, Damjan Dakić, nešto stariji Andrija Ražnatović i Vasilije Terzić, istakli su se ove sezone.

Bonus video: