Finalisima: Kraj ciklusa na Apeninima, Argentincima svaki trofej važan

Italija i Argentina večeras (20:45) na "Vembliju" igraju utakmicu za još jedan trofej

3395 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Argentine na "Vembliju", Foto: Reuters
Fudbaleri Argentine na "Vembliju", Foto: Reuters

Aktuelni evropski prvak Italija i šampion Južne Amerike Argentina odigraće večeras (20:45) na "Vembliju" utakmicu nazvanu Finalisima.

Odigravanje ove utakmice dogovoreno je u decembru prošle godine kada je potpisan obnovljeni i prošireni Memorandum o razumijevanju (MoU) između Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Južnoameričke fudbalske federacije (CONMEBOL), koji traje do kraja juna 2028. Memorandum se najviše odnosi na mlađe kategorije zemalja iz Evrope i Južne Amerike, ženski fudbal, ali i razmjenu sudija...

Ovo je treći put da UEFA i CONMEBOL organizuju meč kontinentalnih prvaka. Prvi je odigran 1985. godine i tada je Francuska u Parizu bila bolja od Urugvaja, dok je osam godina kasnije Argentina poslije izvođenja penala savladala Dansku.

Kada je riječ o večerašnjoj utakmici, u slučaju neriješenog rezultata nakon 90 minuta neće biti produžetaka, već će odmah biti izvođeni penali.

Roberto Manćini sa saradnicima
Roberto Manćini sa saradnicimafoto: Reuters

"Nedostajaće nam Kjeza, Imobile, Berardi i Verati. Ali i bez njih smo jaki, a jaka je i Argentina. Ovaj meč će označiti kraj jednog ciklusa. U narednim utakmicama šansu će dobiti mladi igrači, jer želimo da vidimo na koga možemo da računamo u budućnosti", rekao je selektor Italije Roberto Manćini.

Argentina već tri godine ne zna za poraz, a, za razliku od Italije, igraće na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Fudbaleri Argentine
Fudbaleri Argentinefoto: Reuters

"Voljeli bismo da češće igramo protiv selekcija iz Evrope. Kada igrate za Argentinu svaki meč je bitan. A ovaj je važan, jer možemo da osvojimo još jedan trofej", smatra selektor "gaučosa" Lionel Skaloni.

Italija je na Evropskom prvenstvu prošle godne nakon penala savladala Englesku, dok je Argentina u finalu Kopa Amerike bila bolja od Brazila.

Bonus video: