Zahtjevan period - i fizički i psihološki, pobjeda protiv Rumuna bi sve olakšala

Crna Gora, bez najboljih fudbalera Savića i Jovetića, sjutra u 20.45 dočekuje Rumuniju na startu Lige nacija

16849 pregleda 5 komentar(a)
Miodrag Radulović, Foto: Reuters
Miodrag Radulović, Foto: Reuters

Početak drugog izdanja Lige nacija, Crna Gora debituje u B klasi evropskih reprezentacija, respektabilan protivnik na startu - Rumunija, ali je selektor Miodrag Radulović konferenciju za novinare morao da počne zdravstvenim bilansom.

Kao mnogo puta u prošlosti, "sokoli" su oslabljeni, bez najboljih igrača. Ovoga puta, međutim, ne i neočekivano, s obzirom na to šta je u prošlosti donosio junski reprezentativni termin, nakon naporenih klupskih sezona.

Dakle, ponovo bez Savića i Jovetića.

"Jovetić je tu, radi po specijalnom programu. Stručni štab će zajedno sa medicinskim timom donijeti odluku da li će igrati. Imao je sezonu protkanu povredama, potom igranjem baraža... Vodimo računa o zdravlju igrača, nećemo ništa rizikovati, bez obzira na njegovu želju da nastupi".

Nedostaje i Đurđević, a pod znakom pitanja je nastup Milutina Osmajića.

"Osmajić će imati detaljne preglede. Prvo smo dobili medinski izvještaj iz Turske da je povrijeđen, a prije dvije noći ga je klub praktično na silu ubacio na igra. Da li su bile blokade ili nešto drugo, vidjećemo, ali medicinski tim će donijeti konačnu odluku", dodao je Radulović.

Tim koji će napasti Rumune mogao bi da izgleda ovako: Mijatović na golu, Vešović i Radunović bekovi, Vujačić i Tomašević štoperi, Raičković i Šćekić kao zadnji vezni, Marušić, Janković i Hakšabanović kao ofanzivna trojka iza najisturenijeg Mugoše.

Radulović, naravno, nije otkrio tim, ovo je samo procjena i pretpostavka, ali ko god istrči na teren - sastav sigurno neće biti isti za četiri dana protiv Finske, ili za osam protiv Bosne i Hercegovine.

"Očekuje nas vrlo zahtjevan period, kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu. Prvi put u reprezentativnim terminima igraju se četiri kvalifikaciona meča za bodove i to na kraju napronih sezona u klupskom fudbalu. Iz tog razloga smo pozvali 32 igrača, jer će nam biti potrebna rotacija u ova četiri meča. Svakako da igra za bodove će postaviti više zahtjeve i ciljeve za sve nas. Sportski je nadati da se prikažemo u što boljem svjetlu, da osvojimo što više bodova. Međutim, uprkos takmičarskom karakteru u mečevima koji nas čekaju, mi ćemo nastaviti naš cilj koji smo tokom prethodne godine sprovodili, a to je podmlađivanje ekipe i uvođenje mladih igrača u A tim. To se pokazalo opravdano. Time širimo roster i jačamo ekipu za krajnji cilj, a to je 2023. godina i kvalifikacije za EP", rekao je Radulović.

Edi Jordanesku, sin legendarnog rumunskog trenera Anhela Jordaneskua, sjedi na klupi Rumuna i dovodi u Podgoricu dobar tim.

"Kvalitetna ekipa, koja je dobila novog selektora. Međutim, nisu promijenili stil igre, na koji mi imamo odgovor. Imaju igrače koji nastupaju u izuzetno kvalitetnim klubovima, igraju na dobrom nivou. Kada smo pravili analizu, vidjeli smo da na svakoj poziciji imaju po dva kvalitetna igrača, čemi i mi težimo za naredni period. Uvijek sam govorio da reprezentacija nije ni 11, ni 18 ni 23 igrača. Reprezentacija je 30 fudbalera spremnih da u datom momentu odgovore svim zahtjevima. Rumuniju cijenimo i poštujemo, ali ja imam puno povjerenje u kvalitet mojih igrača. Igramo na svom terenu, pred našim navijačima i potrdućemo se da startujemo na pravi način. Svaki bod je bitan, a mi ćemo u svakom meču ići na pobjedu", dodao je Radulović.

Crna Gora je kvalifikacije za Mundijal prošle godine zatvorila dobrim partijama pod Goricom protiv Holandije i Turske, iako oslabljena, u martu je u prijateljskom meču pobijedila Grčku.

Je li to dobra najava?

"Bez obzira na ime protivnika, u svakom meču idemo na pobjedu. Imamo igrače spremne da odgovore svim zahtjevima, a to smo pokazali u prošlom ciklusu protiv Holandije, Turske i Norveške. Volio bih da moj tim igra uvijek tako. Očekujem da stadion bude pun i da ćemo se radovati".

Protiv Rumuna u subotu veče, a već u ponedjeljak ujutru - pravac Finska. Drugi meč u Ligi nacija naša reprezentacija igra u utorak u Helsinkiju u 18 sati.

"Sigurno je da ćemo igrati drugačije protiv Rumunije od onoga kako ćemo nastupiti u Finskoj. Ne bih o detaljima, jer je fokus na prvoj utakmici, jer želimo da odigramo dobro i napravimo dobar rezultat", zaključio je Radulović.

Bonus video: