Niko kao Iran - po čemu je azijska selekcija jedinstvena u svijetu fudbala

čak pet reprezentacija ove azijske zemlje plasiralo se na svih pet šampionata svijeta, takmičenja koje je organizovala FIFA
2 komentar(a)
Crna Gora - Iran, Foto: Filip Roganović
Crna Gora - Iran, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.10.2017. 12:14h

Kada se pomene termin dominacija svjetskim fudbalom, naravno da su prve asocijacije – Brazil i Njemačka, dvije najtrofejnije nacionalne selekcije svih vremena.

U posljednjih 12 mjeseci ni ove dvije super-sile nisu uspjele da urade nešto što je uspjelo Iranu.

Naime, čak pet reprezentacija ove azijske zemlje plasiralo se na svih pet šampionata svijeta, takmičenja koje je organizovala FIFA.

SP u Rusiji 2018 - Iran je nadmoćno stigao do završnice, uz niz od 18 mečeva bez poraza. Tim koji vodi Karlosa Keiroš sada želi da prvi put prođe grupnu fazu.

SP U17 u Indiji – U toku je ovo takmičenje, a Iran je već prošao u nokaut fazu. Ostvario je i jednu senzacionalnu pobjedu – nad Njemačkom 4:0.

SP U 20 u Južnoj Koreji – I tu je Iran imao nacionalni tim, koji je, doduše, eliminisan u prvoj fazi. Nakon pobjede nad Kostarikom, poražen je od Zambije i Portugala.

SP u futsalu u Kolumbiji - Iran je osvojio bronzanu medalju, a na putu do postolja pale su dvije velesile – Portugal, u borbi za treće mjesto, i Brazil, u osmini finala.

SP u fudbalu na pijesku na Bahamima – I na ovom takmičenju, Iran je osvojio bronzu, pobjedom nad Italijom 5:3.

Bonus video: