Sutjeska počela pripreme, na treningu i Ognjen Đinović, Savović: Specifična situacija, očekujemo još pojačanja (VIDEO)

Akutelni šampion danas krenuo sa pripremama za novu sezonu. Sutjeska u Nikšiću trenira do 15. juna, a onda slijedi odlazak na Zlatibor

10250 pregleda 5 komentar(a)
Savović na današnjem treningu, Foto: Savo Njunjić
Savović na današnjem treningu, Foto: Savo Njunjić

Fudbaleri Sutjeske počeli su danas pripreme za narednu sezonu. Prethodna je završena prije nepune dvije sedmice, vremena za odmor bilo je malo, a trener Milija Savović danas je izvršio prozivku i sa ekipom odradio prvi trening.

Aktuelni šampioni će do 15. juna trenirati u Nikšiću, u međuvremenu, 13. juna odigraće prijateljsku utakmicu sa Dečićem na domaćem terenu, a onda slijedi odlazak na Zlatibor, gdje će boraviti do posljednjeg dana juna.

"Kratak period za odmor. Neki igrači još nijesu ni odmarali, s obzirom na to da su pozvani u reprezentaciju. Jedna specifična situacija, moraćemo da se prilagodimo, jer neće biti klasičnih priprema. Više je to nastavak nekog rada - da vidimo koliko smo uspjeli da osvježimo igrače", kazao je na startu okupljanja Milija Savović.

Ekipa je značajno promijenjena. Otišli su Vladimir Jovović, Nikola Janjić, Meldin Drešković, Balša Dubljević, Božo Marković, Marko Zoćević, Darko Nikač, Augusto i Marko Vučić.

FK Sutjeska
foto: Savo Njunjić

"To je, iz godine u godinu, sudbina svih naših klubova. U neku ruku na to gledam kao na neku pohvalu za sve što smo uradili prošle sezone s obzirom na to da smo igrali zaista dobro, ostvarili dobre rezultate i to je bilo zapaženo u regionu, ali i šire. Neki fudbaleri su dobili inostrane angažmane, neki su kao slobodni igrači uspjeli da pronađu bolju sredinu, tako da je to neminovnost. Nagrađeni su za dobre igre ugovorima u zemljama i ligama koje su jače od naše. S te strane - dobra stvar za njih, a loša za nas kao klub. Crnogorski klubovi nijesu u mogućnosti da vežu igrače na tri, četiri godine, nego su prinuđeni da sa igračima potpisuju ugovor na godinu, godinu i po. Teško je sačuvati tim i ostati spreman za evropske utakmice koje nas očekuju."

Na današnjem treningu bio je novajlija - Adrijan Rudović, ali i Ognjen Đinović, koji je došao iz Zete, ali njegov transfer još nije ozvaničen. Osim Đinovića iz Zete će doći i Srđan Krstović.

Đinović i Rudović
Đinović i Rudovićfoto: Savo Njunjić

"Priča oko Krstovića i Đinovića je privedena kraju. To je tehnička stvar - koliko mi je rečeno dogovor je postignut. Ostala je da se riješi tehnička procedura između klubova i igrača. Rudović je došao i trenutno to je to. Očekujemo da će nekoliko stranaca doći na probu", poručio je Savović.

Tu neće biti kraj kada je riječ o pojačanjima. Očekuje se još dolazaka...

"Razgovarali smo sa mnogo igrača. Ako ode sedam, osam kvalitetnih igrača koji su bili starteri u prošloj sezoni, onda morate taj kvalitet da nadomjestite. Pošto svaka ekipa mora da ima maksimum trojicu stranaca, onda taj kvalitet moramo da nadomjestimo sa domaćim igračima. Mali broj igrača uslovljava izbor. Nije lako. Neke stvari smo priveli kraju, a u narednom periodu očekujemo da dovedemo fudbalere koji bi podigli kvalitet ekipe u odnosu na prošlu godinu. Očekujem da nam se u narednom periodu priključi nekoliko novih igrača. Igrači, ali i klubovi jedva čekaju da dobiju ponudu iz inostranstva kako bi obezbijedili egzistenciju. Svake godine je ista priča."

FK Sutjeska
foto: Savo Njunjić

Danas je individualno trenirao Novica Eraković, koji se povrijedio u finišu sezone i čiji je nastup u evropskim utakmicama pod znakom pitanja.

"Imamo tu situaciju sa Erakovićem, koji nije zaliječio povredu. U narednih desetak dana ćemo vidjeti da li možemo da računamo na njega u prvom kolu. Probaćemo da napravimo ekipu kao prošle godine. Naš cilj su mlađi igrači, koji će imati motiv da pokažu kvalitet i iznesu sezonu kao momci koji su to uradili prošle godine, kada su dobili priliku, a nijesu bili u fokusu prethodnih godina. Dobili smo četiri nova reprezentativca i to je potvrda kvaliteta rada i njihovih igara", kazao je trener Nikšićana.

FK Sutjeska
foto: Savo Njunjić

Sutjeska će 14. juna saznati protivnika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Potencijalni rivali su: Karabag (Azerbejdžan), Malme (Švedska), Ludogorec (Bugarska), Šerif (Moldavija), Kluž (Rumunija), Bode/Glimt (Norveška), Ferencvaroš (Mađarska), Maribor (Slovenija), Slovan Bratislava (Slovačka), Helsinki (Finska), TNS (Vels), Dudelanž (Luksemburg), Žalgiris (Litvanija), Linkoln Red Imps (Gibraltar) i Šamrok Rovers (Republika Irska).

Ako bude eliminisan u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, aktuelni šampion evropsku avanturu nastavlja u drugom kolu kvalifkacija za Ligu konferencija.

FK Sutjeska
foto: Savo Njunjić

"Što se tiče evropskih takmičenja, mnogo zavisi od žrijeba. Gajićemo ambicije u odnosu na eventualnog protivnika. Možemo da igramo protiv Šerifa iz Moldavije, koji je pobijedio Reala u Madridu i to može da bude težak meč za nas. Tu su Malme, Ludogorec, Bode Glimt, mnogo skuplje i jače ekipe. U tim duelima mi nijesmo favoriti. Postoji grupa timova koje bismo željeli da izvučemo. Mi jesmo autsajderi, ali nijesmo toliko nemoćni da ne možemo da se suprotstavimo nekim klubovima, koje bi eventualno mogli da izvučemo. Očekujemo malo sreće na žrijebu, da pariramo tom protivniku i eventualno prođemo. Prolazak prvog kruga bi mnogo značio - garantuje još šest utakmica. Ali, prvo da vidimo s kim ćemo igrati i koliko je to realno očekivati. Ako ne prođemo, igrali bismo u Ligi konferencija, gdje opet dolaze kvalitetni protivnici, ali ne toliko kao u kvalifikacijama za Ligu šampiona", rekao je Savović.

Bonus video: