Hiljadu snova u zemlji hiljadu jezera

Crnogorski fudbaleri na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju (18 h) igraju protiv Finske meč drugog kola grupe 3 B Lige nacija. Još jedan dobar rezultat, nakon pobjede nad Rumunijom, mogao bi tim Miodraga Radulovića da lansira u orbitu najmlađeg Uefinog takmičenja reprezentacija

26469 pregleda 9 komentar(a)
Fudbaleri na jučerašnjem treningu, Foto: FSCG
Fudbaleri na jučerašnjem treningu, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Iz Crne Gore u Skandinaviju, s juga na sjever Evrope, s podgoričkih 36 na finskih 16 stepeni.

Klimatska promjena je velika, a crnogorski fudbaleri ne žele promjenu na tabeli koja lijepo izgleda nakon prvog kola B Lige nacija - prvi su i njihov cilj je da ostanu prvi.

Pobjeda protiv Rumunije u subotu, uz izdanje i energiju, koji su se dugo čekali, napunila je izabranike Miodraga Radulovića optimizmom i pozitivnim raspoloženjem što je bilo jako vidljivo i tokom jučerašnjeg tročasovnog leta u “zemlju hiljadu jezera”.

Ponovo će biti oslabljeni, bez najboljih igrača (nema Jovetića, nema Savića), nastupiće u značajno izmijenjenom sastavu nego protiv Rumuna, ali crnogorski fudaleri i pored toga najavljuju da su spremni da se suprotstave Fincima u meču u kojem će morati da pokažu značajno drugačije kvalitete nego u prethodnom duelu.

Ima li Crna Gora dovoljan fond fudbalera, širinu u timu za drugi dobar rezultat u četiri dana?

- Došli smo s puno optimizma, pobjede kao što je ona protiv Rumunije podižu moral i samopouzdanje, a što je još važnije, momci polako postaju svjesni svog kvaliteta. I ranije sam govorio da možemo sa svima da igramo, pokazale su to utakmice protiv Holandije i Turske još u prošlim kvalifikacijama. Jasno je da će u Finskoj biti drugačija utakmica nego protiv Rumunije, jer neke igrače moramo da odmorimo, ali zato smo pozvali 32 fudbalera - rekao je Radulović na konferenciji za medije na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju.

Finska je nekada bila na fudbalskim marginama Evrope, danas je to reprezentacija koja se ravnopravno bori za plasman na sva velika takmičenja, koja je prošlog ljeta na Evropskom prvenstvu pobijedila Dansku u Kopenhagenu.

No, i njihov selektor će vjerovatno mijenjati nakon remija sa Bosnom i Hercegovinom na istom stadionu (1:1).

- Logično je da naprave neke promjene, ne znam da li je remi sa Bosnom i Hercegovinom nešto promijenio u razmišljanjima, ali to je već problem Finske. Svjesni smo da igramo protiv veoma dobre reprezentacije, učesnika Evropskog prvenstva, ekipe koja igra s veoma tvrdim blokom, koja ima Kamaru iz Rendžersa koji dominira u veznom redu, Pukija i Pohjampala koji se ističu u napadu - dodaje Radulović.

- Možda će promijeniti tim, ali neće promijeniti sistem, na koji ćemo mi imati odgovor.

Nije to rekao, ali je jasno aludirao da će njegova selekcija, za razliku od meča s Rumunima i igre sa četiri čovjeka pozadi, sada zaigrati u sistemu 3-5-2, ili 5-3-2, zavisno kako ko gleda.

Na golu se očekuje Danijel Petković, kao centralni defanzivci Igor Vujačić, Nikola Šipčić i Žarko Tomašević, Marko Vukčević i Risto Radunović kao “ful bekovi” u veznom redu Aleksandar Ščekić, Vukan Savićević i Ilija Vukotić, u napadu Uroš Đuranović ili Fatos Bećiraj. Dakle, devet novih igrača u odnosu na postavu koja je počela meč s Rumunijom, ako Radulović zaista izdiktira tu postavu.

- Biće više od 50 odsto promjena u odnosu na prošli meč.

Promjene su, ističe Radulović, nužne za ovakav sistem takmičenja i raspored od četiri utakmice u 11 dana.

- Moramo da napravimo miks, jer ne smijemo da uđemo u zamku ovog takmičenja - da izađemo s istim timom kao prije tri dana, jer bi to bilo pogubno. U subotu već igramo protiv Bosne, treba odmoriti neke igrače - dodao je Radulović.

Biće tu i ulazaka s klupe, pet izmjena je dozvoljeno u Ligi nacija, vidjeće se kako će “miks” izgledati na travi starog, ali kultnog i do perfekcije umivenog Olimpijskog stadiona u Helsinkiju.

- Siguran sam da imamo momke koji mogu da odgovore zahtjevima - rekao je Radulović.

Finci su nakon remija sa Bosnom pod imperativom, a Crna Gora čeka svoju šansu nakon sjajnog početka.

- Moramo da ostanemo čvrsto na zemlji, da budemo umjereni optimisti protiv rivala koji je veoma dobar i kojeg jako poštujemo.

Utakmica na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju počinje u 19 sati po lokalnom, sat ranije po našem vremenu. Sudi Alard Lindhou iz Holandije. U drugom meču grupe 3 B Lige nacija u 20.45 u Zenici igraju BiH i Rumunija.

Monumentalni stadion koji je proslavio Karla Luisa i Sergeja Bubku

Olimpijski stadion u širem centru Helsinkija sagrađen je davne 1938. godine i pored nekoliko rekonstrukcija zadržao je svoj originalni izgled.

Poput pravog sportsko-istorijskog spomenika predstavlja sve osim “običnog” objekta namijenjenog sportskim manifestacijama i koncertima.

Na njemu su još 1952. godine održane Olimpijske igre, a u finalu fudbalskog turnira tada moćni Mađari savladali su Jugoslaviju sa 2:0. Jugoslavija je na tim OI odigrala i legedarni meč sa Sovjetskim savezom, koji je završen 5:5, ali se nije igrao u Helsinkiju, već u Tampereu.

”Helsingin Olimpiastadion”, kako ga zovu Finci, možda nije hram fudbala, ali zato jeste kraljice sportova - atletike.

Na njemu se, na primjer, tokom Svjetskog prvenstva 1983. svjetskoj javnosti predstavio Karl Luis - osvojio je tri zlatne medalje (na 100 metara, štafeta 4x100 i skok udalj) što su bila njegova prva odličja na takmičenjima kao što su SP ili Olimpijske igre. U Helsinkiju je, na istom prvenstvu, svijet čuo za Sergeja Bubku, legendarnog ukrajinskog, tada sovjetskog, skakača s motkom koji je tu osvojio svoje prvo veliko zlato.

Da je Olimpijski stadion u Helsinkiju, sa svojom velikom kupolom, gdje je prije 70 godina gorjela olimpijska baklja, zaista hram atletike, govori sam prilaz objektu. Na velikom platou dominira spomenik Pava Nurmija - legende atletike, legende sporta, legende svijeta, finskog dugoprugaša, osvajača devet olimpijskih zlata 20-ih godina prošlog vijeka.

Bonus video: