Finski Djeda Mraz se prerušio u haskija, Crna Gora ostala bez poklona na sjeveru

Sa devet promjena u startnoj postavi u odnosu na pobjednički sastav protiv Rumunije prije četiri dana, Crna Gora u Finskoj doživjela istovjetan poraz (2:0). Skandinavcima trebalo pola sata da dva puta u sedam minuta probiju našu odbranu. U subotu pod Goricom protiv BiH (20.45)

32132 pregleda 30 komentar(a)
Joel Pohjanpalo postiže gol za 2:0, Foto: Reuters
Joel Pohjanpalo postiže gol za 2:0, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača Vijesti

Finska je zemlja Djeda Mraza, ali Crna Gora ne sjeveru Evrope nije dobila poklone - domaći su sa dva gola u prvom poluvremenu, rutinski i zasluženo, odradili domaći zadatak u 2. kolu B Lige nacija.

Utakmica je počela u blagom ritmu, u prvih pola sata bez ikakvih uzbuđenja, činilo se da izabranici Miodraga Radulovića bez velikih problema mogu da kontrolišu spore napade domaćina, koji su uglavom išlu u širinu, ali to je bila varka. Finski djeda mraz se odjednom prerušio u haskija, neumornog i ubojitog psa, zaštitnog znaka plavo-bijele zemlje sa sjevera, koji je pokazao zube i dva puta se probio kroz našu odbranu kao što se probija kroz nepregledna sniježna prostranstva Laponije.

Masku haskija "navukao" je napadač turskog Rizespora Joel Pohjanpalo, pratio ga je Temu Puki iz Noriča, dva najpoznatija napadača Finske, i za samo sedam minuta (31, pa 38) meč na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju bio je odlučen.

Pokazalo se da sa čak devet promjena u početnom sastavu u odnosu na tim koji je četiri dana ranije nadigrao Rumuniju (Vujačić i Tomašević bili su jedini starteri u oba meča), bez Marušića, Mugoše, Hakšabanovića, da ne spominjemo povrijeđene Savića i Jovetića, Crna Gora nije sposobna da ostvari dva velika rezultata u samo četiri dana, a posebno da iznenadi učesnika Evropskog prvenstva i to na njegovom terenu.

Finski selektor Marku Kanerva poslao je na teren sav raspoloživi, najubojitiji "arsenal", sa željom da se iskupi za nesrećni remi protiv Bosne i Hercegovine u subotu na istom stadionu (1:1), Radulović je sa druge strane tim koji se istorišio protiv Rumuna morao da poštedi i sačuva za naredni meč kod kuće protiv Bosne i Hercegovine.

Epilog je bio očekivan i logičan, bez obzira na nade da će naša odbrana, pojačana za još jednog čovjeka u odnosu na prošli meč (formacija 5-3-2, umjesto 4-4-2) moći da odolijeva domaćim napadima.

Blok je izdržao pola sata, a onda su ga Skandinavci probili. Oba gola postigao je Pohjanpalo, koji nije igrao protiv Bosne i Hercegovine - dokaz da je svježina ključna.

U 31. minutu Finska je izvela lijepu akciju po sredini, naša odbrana je ispala, Puki je ostao sam na lijevoj strani i nesebično asistirao Pohjanpalu, kome je ostao lakši dio posla da ubaci loptu u mrežu.

Sedam minuta kasnije isti igrač snalažljivo je reagovao poslije prekida i ubačaja Lopda, postavio je nogu i skrenuo loptu, a Petković je bio nemoćan - 2:0.

Bilo je jasno da će se Crna Gora teško vratiti iz minusa, posebno u ovakvom sastavu. Jasno je to bilo i Raduloviću, koji je neke igrače koje su kvalitetom možda mogli da promjene ritam utakmice, ostavio na klupi da se potpuno odmore za subotu i gostovanje Bosanaca.

Šansu na poluvremenu tako su dobila dva debitanta, Sekulić i Camaj, ušao je i Božović, a tek u finišu Hakšabanović i Marušić.

Jeste naša selekcija u nastavku malo malo više boravila na protivničkoj polovini nego u prvom dijelu, ali mnogo je "opuštenje" kada gubite 2:0, kada više nemata šta da izgubite. Jedini pravi udarac uputio je Tomašević nakon prekida, u dobroj poziciji bio je i Marušić, ali su Finci ipak rutinski čuvali dva razlike. Čuvajuči se za Rumuniju, takođe, uz ovacije 17.009 navijača na Olimpijskom stadionu.

Finska - Crna Gora 2:0

Helsinki - Olimpijski stadion. Gledalaca: 17.009. Sudija: Alard Lindhut (Holandija). Strijelci: Pohjanpalo u 31. i 38. minutu. Žuti karton: Šipčić (Crna Gora).

Finska: Hradecki, Valsanen, Jensen (85. Vaisanen), Ivanov, Kamara (67. Šuler), Niskanen, Lod (67. Valakari), Puki (67. Fors), Lingman, Pohjanpalo, Granlund (79. Alho).

Crna Gora: Petković, Vukčević, Šipčić, Vujačić (68. Hakšabanović), Tomašević, Radunović, Šćekić, Savićević (78. Marušić), Vukotić (46. Božović), Bećiraj (46. Camaj), Đuranović (46. Sekulić).

Bonus video: