Crna Gora - BIH: Marušić tjera "zmajeve"

Fudbalska reprezentacija Crne Gore večeras pod Goricom protiv Bosne i Hercegovine (20.45), u prvom takmičarskom ex-Yu derbiju protiv komšija, igra jedan od presudnih mečeva u B Ligi nacija. Univezalac Lacija Adam Marušić najveći je adut selekcije Miodraga Radulovića

15943 pregleda 9 komentar(a)
Navijači su protiv Rumunije ovacijama ispratili Adama Marušića sa terena, Foto: Savo Prelević
Navijači su protiv Rumunije ovacijama ispratili Adama Marušića sa terena, Foto: Savo Prelević

U odsustvu Stefana Savića i Stevana Jovetića, Adam Marušić je prva zvijezda crnogorske reprezentacije.

Univerzalac Lacija debitovao je za Crnu Goru u martu 2015. godine, otkada se na prstima jedne ruke mogu izbrojati mečevi koje je propustio.

Večeras, protiv Bosne i Hercegovine pod Goricom, 29-godišnji Beograđanin odigraće 49. meč u crvenom dresu, a ako se sve bude odvijalo prema planu, u Bukureštu protiv Rumunije u utorak veče upisaće 50. nastup.

Nema fudbalera reprezentacije Crne Gore koji je tako brzo stigao do “srebrnog jubileja”, a više od nastupa od njega imaju samo Fatos Bećiraj, koji je počeo još 2008. (86), zatim Stevan Jovetić koji je sa reprezentacijom od početka (63), Stefan Savić (62), Elsad Zverotić (61), Žarko Tomašević (52) i Marko Simić (50).

Marušić je jedan od onih fudbalera za koje riječ umor ne postoji. Ne bira utakmice, pozicije na terenu, uloge u timu.

Tako je i sada, kada se nakon naporne sezone u jednoj od najjačih liga na svijetu, u nikad nezgodnijem i natrpanijem junskom terminu, stavio na raspolaganje reprezentaciji u punom kapacitetu - za sve četiri utakmice Lige nacija.

Crnogorski navijači znaju to da cijene, pa su ga u prvom meču protiv Rumunije, kada je u finišu napuštao teren, kada su ga mučili grčevi, ispratili gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Oni odavno znaju “Sve od Adamu”, kako je naslov Stembridžovog filma, a večeras se očekuje da pruže veliku podršku Marušiću i ostalim fudbalerima u jednom od presudnih mečeva Lige nacija.

Selekcija Miodraga Radulovića igra protiv Bosne i Hercegovine pod Goricom (20.45) regionalni derbi koji bi mogao da bude prekretnica i koji bi mogao da odredi tok nastavka takmičenja.

Marušić je jedan od najvećih aduta našeg tima i očekuje gromoglasno navijanje sa tribina - veće nego prije sedam dana kada je pod Goricom pala Rumunija.

”Nadam se da će ih doći više nego što ih je bilo tada”, poručio je as Lacija.

Crna Gora je pobijedila Rumuniju 2:0 pred oko četiri hiljada navijača, zatim je izgubila od Finske (2:0) u Helsinkiju, a večeras se protiv BiH očekuje da stadion bude više popunjen.

”Prije meča sa Rumunijom u martu smo odigrali jako korektno protiv Grčke, pobijedili smo 1:0 i iskreno sam očekivao više publike na startu ovog takmičenja. Zašto je to tako? Možda mi igrači moramo da ostvarimo još veće rezultate, da navijače pozovemo našim igrama. U svakom slučaju, nema ništa ljepše nego igrati na punom stadionu, to je dodatni motiv da se pruži maksimum”, kazao je Marušić.

Utakmica sa BiH je ex-Yu duel, prvi takmičarski duel, nakon dva prijateljska, odigrana u Zenici i Sarajevu (oba su završena bez golova).

”Čeka nas teška utakmica. Znamo se, igrali smo dva puta. Imaju kvalitetne igrače, ali mislim da smo spremni da damo odgovor i da pobijedimo. Na kraju, igramo na našem stadionu, pred našim navijačima, normalno je da očekujemo tri boda”, istakao je Marušić.

Dva lica Crne Gore na startu - dobro, čvrsto, takmičarski sigurno izdanje protiv Rumunije, zamijenilo je blijedo na gostovanju Finskoj, u izmijenjenom sastavu, sa devet novih igrača, kao i drugačijem sistemu.

”Kvalitet je ujednačen u ovoj grupi. Ko uđe motivisanije, agresivnije i sa većom željom, taj će da pobijedi”, kaže Marušić.

Rotacije su uobičajene za sve selekcije u ovom dijelu sezone, a Marušić, veliki profesionalac, ističe da je Liga nacija takmičenje koje ne “biraju fudbaleri”.

”Sigurno da nije lako, za svakog igrača, bilo kog nacionalnog tima, ovi mečevi u ovom dijelu godine su dodatni problem. Ali, moramo da igramo, fudbaleri se mnogo ne pitaju. Nama, svim fudbalerima-reprezentativcima, ostaje da odgovorimo što je najbolje moguće. Ja sam OK, ima nekih stvari koje me muče, kao i svakog igrača poslije sezone, ali tu sam da dam maksimum, kao i na svakom meču”, kazao je Marušić.

Ipak, Liga nacija nije revijalno takmičenje, već donosi prohodnost na Evropsko prvenstvo, što je prije dva dana ozvaničila Uefa.

”To je dodatni motiv za nas da igramo što je najbolje moguće. Želimo na veliko takmičenje, nadam se da smo blizu. Imamo dosta mladih igrača, ako budu radili i trenirali vrijedno, mislim da imaju budućnost i da mogu da budu jako važni za nacionalni tim. Ova ekipa ima perspektivu, mislim da nismo daleko od tog cilja”, naglasio je Marušić.

48 utakmica u dresu reprezentacije Crne Gore odigrao je Adam Marušić. Večeras protiv Bosne i Hercegovine upisaće 49, a u utorak protiv Rumunije, ako sve bude prema planu, 50. nastup. Nema fudbalera crnogorske selekcije koji je tako brzo - za samo sedam godina, stigao do srebrnog jubileja

Bonus video: