Ex-Yu fudbal pod Goricom: Pravi stav i energija za regionalni derbi

Liga nacija: Crna Gora večeras pod Goricom protiv Bosne i Hercegovine (20.45), selektor Miodrag Radulović očekuje da njegova selekcija odigra kao protiv Rumunije na startu

10488 pregleda 14 komentar(a)
Miodrag Radulović, Foto: Reuters
Miodrag Radulović, Foto: Reuters

Protiv Bosne i Hercegovine kao protiv Rumunije - s istim stavom, istom energijom, istom željom i vjerovatno u istom sastavu.

Tako bi trebalo da izgleda fudbalski tim Crne Gore u večerašnjem meču sa “zmajevima” (20.45), trećem u grupi 3 B Lige nacija.

Crna Gora je na startu pobijedila Rumune (2:0) pod Goricom, zatim je, u drugačijem sastavu - sa devet novih igrača, kao i u drugačijem sistemu bila inferiorna protiv Finske (2:0).

Promjene u Helsinkiju su bile i planirane i iznuđene, a selektor Miodrag Radulović je podsjetio da je njegova ekipa u pripreme za četiri utakmice u 11 dana ušla bez Jovetića, Đurđevića, Osmajića i Savića - tri važna ofanzivna i najvažnijeg defanzivnog aduta.

”Igrači su protiv Rumunije odgovorili na najbolji mogući način. Ako ponovimo takvu igru, siguran sam u pozitivan rezultat. BiH je reprezentacija koju mnogo cijenimo, koja u svom timu ima igrače koji igraju u jakim evropskim klubovima, predvođene Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem. To je reprezentacija koja zaslužuje svaki respekt. Međutim, naš cilj je jasan, ponoviti borbenost, agresivnost i onaj odnos prema igri, koji smo imali u posljednje dvije utakmice na svom terenu protiv Grčke i Rumunije i uz podršku navijača, siguran sam da možemo da ostvarimo naš cilj - rekao je Radulović.

Bilo je mnogo priče o sastavu crnogorskog tima koji je počeo meč u Finskoj, o čak devet promjena u prvoj postavi. Crnogorski selektor ističe da, kako vrijeme prolazi, sve je uvjereniji u ispravnost svoje odluke.

”Da ne bismo rizikovali da izgubimo još nekog igrača, protiv Finske smo se odlučili za onakav tim. Trener je, naravno, kriv za poraz, ali ne bih rekao da je u Helsinkiju bio eksperiment. Taj meč nije počeo nijedan debitant, debitanti su ušli tokom igre... Siguran u ispravnost odluke. Sačuvali smo igrače, za razliku od ostalih reprezentacija koje se suočavaju s povredama. Imamo svježinu i ekipu koja je onako igrala protiv Rumunije. Ako ponovimo takvu igru, siguran sam u pozitivan rezultat”, kazao je Radulović.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina odigrale su do sada dva prijateljska meča, u Zenici i Sarajevu, oba su završena bez golova.

Nepoznanica, kaže selektor Radulović, nema, niti može da bude...

”Bosna ima izbalansiranu ekipu i po dva igrača na svim pozicijama. Rekao bih, ipak, da je pojedinačni kvalitet iznad onoga što pružaju kao tim. Imaju veoma kvalitetne igrače iz jakih evropskih klubova, koji zaslužuju maksimalan respekt, ali iznad svega - cijenimo sebe. Naš cilj je jasan, kao i putokaz koji nas vodi do pozitivnog rezultata”, rekao je Radulović.

Ako zaista istrči isti tim kao protiv Rumunije, u istom sistemu, onda će na golu biti Mijatović, ispred njega četvorka Vešović, Vujačić, Tomašević i Andrija Vukčević, dva zadnja vezna Raičković i Janković, ofanzivna trojka Hakšabanović, Jovović i Marušić, te Mugoša kao jedini klasični napadač.

Za razliku od Savića, Jovetić još nije definitivno otpisan, ali nisu velike šanse da zaigra.

”Radi po specijalnom programu, a nema te cijene zbog koje bih žrtvovao bilo kog igrača. Jovetić je s nama, vidjećemo do kraja šta će da bude, ali pruža nam podršku, baš kao i Savić”, kazao je Radulović.

Crna Gora i BIH igraju regionalni derbi, to su uvijek posebne utakmice.

”Naravno da postoji rivalstvo, ali pravo sportsko. Mi smo s istih prostora, iz iste škole i istog shvatanja fudbala. Vjerujem da će navijači vidjeti dosta toga lijepog od obje selekcije. Očekujem pravi fudbalski ambijent, više navijača i sportsku atmosferu”, kazao je Radulović.

Utakmica pod Goricom počinje u 20.45, sudi Italijan Danijele Orsato. U drugom meču grupe 3, B Lige nacija, takođe u 20.45, u Bukureštu igraju Rumunija i Finska.

Bonus video: