Kraljevi preokreta - kako je promocija Grimzbija iz Nacionalne u Ligu 2 ušla u anale engleskog fudbala

Na sva tri meča doigravanja gubili, ali su se izvlačili, zbog čega su prozvani Kraljevi preokreta

2719 pregleda 1 komentar(a)
Foto: gtfc.co.uk
Foto: gtfc.co.uk

Poslije jedne sezone u Nacionalnoj ligi, petom rangu engleskog fudbala, Grimzbi se vratio u ono što na Ostrvu zovu ligaški fudbal - u Ligu 2, tj. četvrtu po kvalitetu u Engleskoj.

Klub koji je 12 sezona proveo u elitnom rangu, ali posljednju davne 1947/1948, krenuo je u sunovrat početkom ovog milenijuma.

Prvo je 2003. ispao iz tadašnje Prve divizije, sadašnjeg Čempionšipa, a godinu kasnije opet otišao stepenicu niže i od tada je stalno između četvrtog i petog ranga.

Poslije četiri sezone u Ligi 2, prošle godine je ispao, ali se prije osam dana vratio i tako zaokružio putešestvije u plej-ofu koje će se dugo pamtiti.

Marinersi su na sva tri meča doigravanja gubili, ali su se izvlačili, zbog čega su prozvani Kraljevi preokreta.

U prvoj rundi plej-ofa su gubili od najstarijeg kluba na svijetu, Nots kauntija, ali je u 96. minutu Gavan Holohan donio produžetke, a Emanuel Dijeseruve u 119. veliku pobjedu (2:1).

Polufinale sa Reksamom je bilo nestvarno. „Zmajevi” su na svom „Rejskursu” u Velsu vodili 1:0, Grimzbi preokrenuo na 2:1, a onda za svega dva minuta primio dva nova gola (drugi rukom) za 3:2.

Marinersi su smogli snage da uzvrate i pogocima Rajana Tejlora u 72. i Dijeseruvea u 78. minutu opet poveli 4:3, da bi Džordan Dejvis u 80. izborio produžetke.

U njima je gol odluke opet pao u 119. minutu, a dao ga je štoper čije prezime znači vodopad, Luk Voterfol.

Finale se igralo na Olimpijskom stadionu u Londonu, rival je bio Solihul. U finišu prvog poluvremena, Solihul je poveo golom najvišeg fudbalera na Ostrvu, 206 centimetara visokog Kajla Hadlina.

Najbolji igrač i prvi strijelac Grimzbija, Džejson Mekati, izjednačio je u 69. minutu, da bi rezervista Džordan Megvajer-Dru u 111. minutu donio novi preokret i ulazak u Ligu 2.

Grimzbi je tim povodom objavio sjajan video snimak, koji prati sve šta se dešavalo na tri veoma uzbudljiva meča. Pogledajte i uživajte...

Bonus video: