U septembru borba za Ligu A: Kako je Crna Gora iz Bukurešta lansirana u orbitu

Crnogorska ekstaza u Rumuniji - Stefan Mugoša dao tri gola, Crna Gora pobijedila Rumuniju sa 3:0 na stadionu "Đulešti". Jedan od najvećih gostujućih trijumfa naše selekcije u istoriji. Sa Bosnom i Hercegovinom u septembru za prvo mjesto u grupi 3 B Lige nacija

33576 pregleda 29 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Nepisano je sportsko pravilo da je istog protivnika teško dobiti dva puta u kratkom vremenskom roku. Ali, fudbalska reprezentacija Crne Gore je uspjela - i ne samo da je pobijedila Rumuniju drugi put u deset dana, već je selekciji renomirane istorije i tradicije dala pet golova u dva meča. Nije primila nijedan...

Nakon podgoričkih 2:0, totalna ekstaza u Bukureštu - 3:0 za našu reprezentaciju, uz veličanstvenu noć Stefana Mugoše, autora het-trika, za možda i najveću gostujuću pobjedu crnogorske reprezentacije do sada. Nikada do sada nismo u gostima nekog tako razbili, a da se ne radi o selekciji iz pete ili šeste evropske kategorije...

Blistava noć u Bukureštu, sjajna igra desetkovane Crne Gore - momci Miodraga Radulovića su došli u situaciju da sanjaju čak i Ligu A i mjesto u plej-ofu za Evropsko prvenstvo.

Stefan Mugoša
foto: Reuters

Da je u Zenici, gdje su se sastali Bosna i Hercegovina - Finska ostalo 2:2, Crna Gora bi bila prva pred rasplet u septembru, ovako su "sokoli" nakon pobjede BiH od 3:2 drugi u grupi, sa bodom manje od "zmajeva". Finci imaju tri manje od nas, Rumuni čak četiri - BiH i Crna Gora će se u posljednja dva meča boriti za prvo mjesto! Međusobni duel igraće se u Sarajevu, nakon kojeg dočekujemo Fince, a Bosanci gostuju Rumuniji.

Najavio je selektor Radulović hrabru i ofanzivnu Crnu Goru na stadionu Rapida "Đulesti", odmah je poručio da će ekipa ići u napad, a večeras su njegovi momci nagrađeni za sjajno i hrabro izdanje.

Počela je Rumunija agresivnije, nošena podrškom 14 hiljada domaćih navijača selekcija Edija Jordaneskua željela je naciji da pokaže da je prvi poraz od Crne Gore bio samo loš dan. Ali, uprkos agresivnosti, ništa konkretnije Rumuni nisu pokazali, pa se u redove domaćina uvukla nervoza. Uslijedila je malo grublja igra, arbitar Pineiro smirivao je i jedne i druge, a onda je Crna Gora umirila domaće.

Da su prekidi bolna tačka Rumuna bilo je jasno u 31. minutu kada je dosuđen prvi korner za Crnu Goru, a lopta nakon udarca Aleksandra Šćekića završila pored gola. Desetak minuta kasnije greške nije bilo - Marko Janković je centrirao, a Mugoša zakucao loptu u mrežu i najavio spektakularnu noć.

Fudbaleri Crne Gore, Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Reuters

Istina, poslije Mugošinog gola Rumuni su imali najbolju šansu na utakmici, ali je sjajan na golu bio Milan Mijatović - prvo je zakačio loptu, koja je potom pogodila prečku (šutirao Razvan Marin), a onda je ustao sa zemlje i stigao za zaustavi šut Stefaneskua.

Domaći su u drugom poluvremenu ponovo pokušali da terenskom inicijativom dođu do gola, ali je sve to bilo kratkog daha, jer je u 56. minutu Mugoša još jednim golom zaledio 14 hiljada navijača nakon čega je bilo jasno da meč ide na stranu Crne Gore. I kod ovog pogotka asistent je bio Janković - fenomenalno je sa lijeve strane "pogodio" glavu napadača Inčona, koji je bio nemilosrdan prema rumunskom golmanu...

Podgoričanin je het-trik kompletirao u 63. minutu briljantnim udarcem sa ivice šesnaesterca. Tada je sve bilo jasno, navijači su polako napuštali stadion, čuli su se prozivanja i zvižduci, a selektor Radulović šansu dao i debitantu - Viktoru Đukanoviću.

Ciklus je završen na najljepši mogući način. Crna Gora sanja pred septembar - i u najmlađem Uefinom reprezentativnom takmičenju...

RUMUNIJA - CRNA GORA 0:3

Bukurešt - Stadion "Đulesti - Valter Stanesku". Gledalaca: 14.000. Sudija: Žoao Pineiro (Portugal). Strijelac: Mugoša u 42, 56. i 63. minutu. Žuti kartoni: Razvan Marin, Marijus, Marin Burka (Rumunija), Jovović, Tomašević, Mijatović (Crna Gora).

Rumunija: Nita - Manea, Kirikeš, Burka, Banču - Razvan Marin (57. Olaru), Marijus Marin, Maksim (od 46. Tanase) - Stefanesku (Popesku), Puškaš, Mihaila (od 57. Sores).

Crna Gora: Mijatović - Vešović, Vujačić, Tomašević (od 87. Šipčić), Radunović - Šćekić (od 74. Raičković), Savićević, Janković (od 63. Božović), Jovović (od 46. Marko Vukčević) - Mugoša, Krstović (od 87. Đukanović).

Bonus video: