Bivšim liderima svjetskog fudbala prijeti kazna zatvora od 20 mjeseci

Savezni krivični sud u Belinconi donijeće odluku 8. jula u ovom predmetu koji je uništio karijere dvojice fudbalskih lidera, a u kome su oni teoretski mogli da dobiju do pet godina zatvora

4556 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švajcarsko tužilaštvo zatražilo je kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora uslovno za Mišela Platinija i Sepa Blatera, optužujući ih da su prevarili Fifu tako što je Blater neopravdano isplatio Platiniju proviziju od 2 miliona švajcarskih franaka (1,8 miliona eura).

Savezni krivični sud u Belinconi donijeće odluku 8. jula u ovom predmetu koji je uništio karijere dvojice fudbalskih lidera, a u kome su oni teoretski mogli da dobiju do pet godina zatvora.

Francuz Platini (66) i 86-godišnji Švajcarac Blater, bivši predsjednici Uefe i Fife, terete su da su nezakonito pribavili, na štetu Fife, dva miliona švajcarskih franaka, koje je primio Platini, ugovorom iz 1999. godine između njih dvojice, a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švajcarskih franaka.

U januaru 2011. više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blater, odnosno FIFA, uplatila dva miliona franaka, na temelju navodnih zaostalih potraživanja.

Za tužilaštvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobijenom vještim dovođenjem u zabludu unutrašnje kontrole Fife lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Oni su 2016. godine suspendovani iz fudbalskog života na šest godina, odlukom Fife.

Bonus video: