Kolaps velikana i mađarski uzlet

Nakon četiri utakmice u A Ligi nacija, Francuska se oprostila od odbrane titule, Engleska klizi ka nižem rangu

2846 pregleda 0 komentar(a)
Roland Šalai se pobrinuo za razočaranje engleskih navijača, Foto: TOBY MELVILLE
Roland Šalai se pobrinuo za razočaranje engleskih navijača, Foto: TOBY MELVILLE

Prvi finalista debitantske UEFA Lige nacija, Engleska, i pobjednik drugog izdanja Francuska su najveće razočaranje trećeg po redu najmlađeg takmičenja nacionalnih timova. Obje selekcije imaju identičan učinak nakon četiri utakmice u svojim grupama, na začelju su tabela sa po dva boda i u septembru će u preostale dvije utakmice pokušati da se spasu od selidbe u B Ligu nacija.

Engleska je posljednja u “grupi smrti”, iako nije izgubila nijedan od derbija - s Italijom na “Vembliju” (1:1), a potom identičnim remijem na gostovanju Njemačkoj. “Laka konjica” je, zato “uništila” aktuelnog evropskog viceprvaka, Mađarskoj su pripala oba duela sa Gordom Albionom za senzacionalno prvu poziciju u grupi 3. Naročito bolan poraz izabranici 57-godišnjeg italijanskog stratega Marka Rosija Engleskoj su priredili na “Molino stadionu” u Vulverhemptonu, na kojem su slavili sa čak 4:0.

- Sada znam da nisam uzalud živio. Nadam se neću uskoro, ali znam da će, kada umrem, biti dan žalosti na mađarskim stadionima - kratko je Rosi opisao veličinu rezultata Mađarske.

Fudbalske ikone u Engleskoj pokušavaju da “spuste loptu”, nakon što su doživjeli najteži poraz na svom terenu još od 1928. godine. A Mađari su im nanijeli i najteži ikada - 7:1 u Budimpešti 1954. godine.

- Začepite usta i ne izigravajte klovnove, Engleska ima najbolje rezultate još od 1966. godine. Dva finala, prvo Lige nacija, pa potom i Evropskog prvenstva, a ne smije zaboraviti ni polufinale Mundijala u Rusiji - branio je Džejmi Karager selektora Gareta Sautgejta.

Francuska je oba poraza doživjela na svom terenu od Danske (2:1), pa Hrvatske (1:0). “Trikolori” su, ipak, u boljoj poziciji od Engleske, jer dočekuju Austriju koja ima dva boda više, dok Gordi Albion 26. septembra gostuje Italiji, pa dočekuje Njemačku. Aktuelni prvak Lige nacija neće braniti trofej, pošto su izabranici Didijea Dešana i matematički izgubili šanse da budu prvi u grupi. To je najgori start kvalifikacija za “trikolore” u posljednjoj deceniji.

- Jun je za nas bio jako težak mjesec, ekipa nije imala svježine da se suprotstavi neuporedivo energičnijim rivalima. Nedostatak svježine utiče na tempo, sposobnost borbe. Ništa, moramo izvući pouke i spremiti se za narednu sezonu - naglasio je Dešan.

Bonus video: