"Mogu i da me ubiju, ali pričam onako kako jeste": Bivši kapiten Rusije osudio invaziju na Ukrajinu

Denisov, koji je odigrao 54 utakmice za "zbornaju" između 2008. i 2016. godine, nazvao je invaziju "katastrofom" i "potpunim užasom"

19608 pregleda 8 komentar(a)
Igor Denisov, Foto: Shutterstock
Igor Denisov, Foto: Shutterstock

Bivši kapiten fudbalske selekcije Rusije Igor Denisov postao je jedan od najistaknutijih sportista koji još žive u zemlji, a koji su javno osudili rat u Ukrajini.

Denisov, koji je odigrao 54 utakmice za "zbornaju" između 2008. i 2016. godine, nazvao je invaziju "katastrofom" i "potpunim užasom".

Bivši vezista je to komentarisao u intervjuu sportskom novinaru Nobelu Arustamijanu objavljenom na jutjubu kanalu.

„Možda će me strpati u zatvor ili ubiti zbog ovih riječi, ali ja govorim onako kako jeste“, rekao je 38-godišnjak.

Denisov, koji je odigrao više od 300 utakmica za Zenit iz Sankt Peterburga prije nego što je 2019. završio igračku karijeru u Lokomotivi iz Moskve, rekao je da je „volio svoju zemlju“ i da ne želi da napusti Rusiju.

On je rekao i da je pisao predsjedniku Vladimiru Putinu kako bi izrazi protivljenje invaziji koja je počela 24. februara.

"Ja sam ponosan momak. Pisao sam nakon tri-četiri dana", dodao je Denisov.

"Čak sam mu rekao da sam spreman da kleknem pred njim kako bi on sve to zaustavio".

Vrlo malo javnih ličnosti koje još žive u Rusiji otvoreno se protivilo „specijalnoj vojnoj operaciji“, kako je Moskva naziva.

Nađa Karpova, napadač ženske reprezentacije koja sada živi u Španiji, nedavno se izjasnila protiv rata.

Ruski mediji mogu čak da budu kažnjeni ili blokirani zbog upotrebe riječi „rat“ ili „invazija“ da opišu šta se dešava u Ukrajini.

Tokom njegovog intervjua, neke riječi koje je koristio u opisu ruskih akcija u Ukrajini su nerazgovjerne, a umjesto njih se čulo "pucketanje".

Bonus video: