Put do Katara - krug je zatvoren, ljeto je "siromašno", još 156 dana do prvog zimskog Mundijala (GRAFIKA)

Da FIFA nije dodijela Mundijal Kataru i da nije odustala od tradicionalnog (ljetnjeg) rasporeda, ovo su dani kada bismo uživali u fudbalskoj groznici zvanoj Mundijal. Ovako, moramo da čekamo zimu...

12436 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Da Fifa nije odlučila da promijeni istoriju i termin Mundijala, ovo su dani kada bi se umjesto o učesnicima Svjetskog prvenstva pisalo o samom takmičenju.

SP u Kataru će se igrati u zimskom periodu, od 21. novembra do 18. decembra, a u srijedu je duel baraža između Kostarike i Novog Zelanda donio i posljednjeg učesnika velikog takmičenja. Sva 32 tima su, dakle, čekirala vizu za Katar, s tim što je domaćin to uradio automatski, bez borbe, odmah po saznanju da će organizovati najneobičniji Mundijal u istoriji.

”Put do Katara” je trajao gotovo godinu i po, od marta 2021, kvalifikacije su “progutale” velikana poput Italije, koja je izgubila prvo mjesto od Švajcarske, a onda u polufinalu baražu šokantno ispala od Sjeverne Makedonije... Sve to samo osam mjeseci pošto je osvojila Evropsko prvenstvo.

NJEMAČKA DOMINACIJA

Prva reprezentacija koja je kroz kvalifikacije osigurala put u Katar je Njemačka. Sve je riješila u oktobru prošle godine kada je savladala Sjevernu Makedoniju u grupi J. “Elf” je u kvalifikacijama upisao devet trijumfa u 10 mečeva, dao je 36 golova, izgubio je samo od Makedonaca.

- Ocjena kvalifikacija nije potrebna timovima kao što je Njemačka. Broji se ono što uradimo na velikim takmičenjima - rekao je selektor Hansi Flik.

Oktobar je bio mjesec u kojem su plasman na Mundijal osigurali i Danci - trijumfom protiv Austrije kojim su zacementirali prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi F.

Danska je tako samo nastavila kontinuitet fantastičnih izdanja posljednjih godina. Ljetos je igrala i polufinale Evropskog prvenstva, sada je u konkurenciji Francuske, Hrvatske i Austrije prva u grupi A Lige nacija... I ide na Mundijal kao tim koji može da poremeti računicu svima, pogotovo što je dobila “pojačanje” u liku Kristijana Eriksena.

Grafik Mundijal 2022.
foto: Graphic News

BRAZILSKI ŠMEK, GOLGETER KEJN...

A Brazil je obilježio kvalifikacije u Južnoj Americi. Sve dileme je otklonio u novembru prošle godine kada je golom Lukasa Pakete savladao Kolumbiju.

Engleska, evropski vicešampion, čekala je 15. novembar i duel sa San Marinom da počne da stvarno misli o Kataru - dala mu je 10 golova (10:0) i u velikom stilu izborila plasman na Mundijal. Pamtiće se da je u tom meču Hari Kejn postigao četiri pogotka, a iste noći je brigu zvanu kvalifikaciona grupa prebrinula Švajcarska...

Prve selekcije iz Azije koje su stigle do Katara su Iran i Južna Koreja - krajem januara i početkom februara, a u martu su to uradili Japan, Saudijska Arabija, Ekvador, Urugvaj, Gana, Kanada, Senegal, Portugal, Poljska, Tunis, Maroko, Kamerun, Sjedinjene Američke Države i Meksiko.

Kanađani su na Mundijalu prvi put od 1986, a istoriju je ispisao i Vels, koji je 5. juna u finalu baraža eliminisao Ukrajinu. Velšani su tek drugi put na Svjetskom prvenstvu, na kojem su učestvovali samo 1958.

Pored Velsa, jun je bio taličan i za Australiju i Kostariku koji su preko Perua i Novog Zelanda zaokružile listu putnika u Katar...

Poznati gradovi domaćini SP 2026.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) predstavila je 16 gradova domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine koje će održati u Sjedinjenim Američkim Dražavama, Meksiku i Kanadi.

Na SP 2026. će prvi put nastupiti 48 reprezentacija, 16 više nego na Mundijalu u Kataru. Očekivano, najveći broj gradova domaćina je u SAD - njih 11 - Sijetl, San Francisko, Los Anđeles, Kanzas Siti, Dalas, Atlanta, Hjuston, Boston, Filadelfija, Majami i Njujork.

Meksiko će imati tri grada domaćina - Gvadalaharu, Meksiko Siti i Monterej, dok će se utakmice u Kanadi igrati u Torontu i Vankuveru.

Prvi čovjek Fife Đani Infantino je rekao da je šest gradova odbijeno nakon “veoma teškog” izbora - Sinsinati, Denver, Nešvil, Orlando, Vašington/Baltimor u SAD, kao i Edmonton u Kanadi. Infantino je naveo i da još nije donijeta odluka gdje će se igrati finale.

Meksiko je do sada bio dva puta domaćin Svjetskog prvenstva (1970. i 1986), SAD jednom (1994), dok će Kanadi ovo biti prvo domaćinstvo.

Bonus video: