Tite: Vrijeme je da osvojimo Mundijal

Brazil dvije decenije čeka titulu, selektor vjeruje da je došlo vrijeme za krunisanje

2552 pregleda 2 komentar(a)
Tite, Foto: Shutterstock
Tite, Foto: Shutterstock

Do početka Mundijala u Kataru ostalo je tačno pet mjeseci, a prvi favorit za osvajanje prvenstva je Brazil.

"Karioke" na šestu zvjezdicu čekaju tačno dvije decenije - u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine osvojili su rekordnu, petu titulu, a na prethodnom prvenstvu u Rusiji eliminisani su u četvrtfinalu od Belgije.

"Selesao" je odlično odigrao kvalifikacije, osvojio rekordnih 45 bodova, a ono što su stručnjaci primijetili, to je sjajan fudbal Titeove ekipe. Upravo rezultati u posljednjem periodu daju za pravu selektoru Titeu da vjeruje da njegova ekipa 18. decembra može da podigne pehar.

"Plasirali smo se na Mundijal, a sada je vrijeme i da ga osvojimo. Na posljednjem prvenstvu sam sticajem okolnosti bio selektor (Dunga 2016. dobio otkaz, pa ga naslijedio), a sada sam odradio puni ciklus. Velika su očekivanja, ali smo fokusirani. Imam odlične saradnike. Supruga mi je velika podrška", rekao je u intervjuu za "Gardijan" Tite.

Navijači su prošle godine kritikovali Titea, čini se bez razloga.

"Bili smo šampioni Južne Amerike 2019, imamo najduži niz bez poraza u kvalifikacijama za Mundijal (29- 12 u kvalifikacijama za SP 2018. i 17 u kvalifikacijama za SP 2022), postigli smo više golova od Argentine. Šta ljudi očekuju? Kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Americi su teške."

Nedavno je Nejmar rekao da bi Mundijal u Kataru mogao da mu bude posljednji.

"Njegova izjava je izvučena iz konteksta. Razgovarao sam sa svim igračima, uključujući i Nejmara. Pričali smo o pripremi za utakmice. Javnost uvijek očekuje mnogo od njega. Ali, nije on jedina zvijezda. Tu su Vinisijus, Rafinja, Paketa, Kazemiro, Fabinjo..."

Novinara "Gardijana" zanimalo je da li je Nejmar najbolji igrač u reprezentaciji Brazila

"Nejmar je naša najveća zvijezda. Sada je okružen igračima koji takođe mogu da zablistaju. Nejmar sve to razmije - on podstiče ekipu da još raste i to je njegova veličina", smatra Tite.

Brazil će na Mundijalu igrati u grupi G sa Srbijom, Švajcarskom i Kamerunom.

Bonus video: