Dušan Bakić uoči mečeva protiv Dečića: Favoriti smo, ali i spremni za “rat” na podgoričkoj vrelini

Dečić će oba meča 1. kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Dinama iz Minska odigrati u Podgorici. Dušan Bakić je adut Bjelorusa

4651 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Bakić, adut Dinama iz Minska protiv Dečića, Foto: Klupski sajt
Dušan Bakić, adut Dinama iz Minska protiv Dečića, Foto: Klupski sajt

Nakon tri godine, nekadašnji kapiten mlađih selekcija Budućnosti Dušan Bakić ponovo će igrati pod Goricom. Samo, 23-godišnji ofanzivac će ovoga puta igrati u dresu bjeloruskog Dinamo Minska, a rival će biti Dečić.

No, do utakmice pod Goricom, igrači Dinama biće domaćini prvog duela kvalifikacija za Ligu konferencija, takođe u Podgorici, ali na "DG areni", 7. jula.

Razlog su, naravno, poznata dešavanja u Ukrajini zbog kojih bjeloruski klubovi ne mogu da budu domaćini u svojoj zemlji.

"Jedva čekam da istrčim na teren na kojem sam proveo 10 godina, ali smatram da će važnija biti utakmica u kojoj smo domaćini Dečiću na 'DG areni'. Važno je da ostvarimo dobar rezultat u igri bez publike, jer će Dečić imati podršku pod Goricom. Moji saigrači od navijača i najviše strahuju, jer odvikli su se, prvo zbog korone, a onda i zbog toga što je u Bjelorusiji publika na tribinama kao u pozorištu. Skoro smo igrali derbi sa 11.000 gledalaca, ali to je mirna publika. Tu je i problem vrućine u Podgorici, neće biti svejedno sa 16 stepeni Celzijusa doći i igrati na plus 40", priča za "Vijesti" napadač Dinama Dušan Bakić.

On se ove sezone vratio s pozajmice estonskom Legionu iz Talona, a u dosadašnjih 12 kola bjeloruskog šampionata postigao je dva gola i upisao jednu asistenciju.

Dinamo je treći na tabeli, iza Energetika i BATE Borisova, ali razlike su male - prvo mjesto je udaljeno svega tri boda.

"Favoriti smo protiv Dečića, makar u rejtingu klubova i na papiru. Ja, međutim, znam kako je opasan Draško Božović, a Fatos Bećiraj je reprezentativac. Odlično poznajem ekipu Dečića, iako sam već tri godine van crnogorskog fudbala. Uostalom, s Tućijem sam bio četiri godine u mlađim ekipama Budućnosti. Dečić je, kao i mi, ratnička ekipa, biće velika borba. Dinamo jeste savršeno organizovan i trudiće se da najlakšim putem dođe do Crne Gore, a ostaćemo možda i 12 dana. Postoji mogućnost da koristimo terene Fudbalskog saveza. U slučaju dobrog rezultata u prvom meču možda uspijemo i da se domognemo Jadranskog mora, i priznajem da mi to najviše nedostaje. Sezona u Bjelorusiji je od marta do novembra", kaže Bakić.

Prvi angažman iz Budućnosti Bakić je ostvario u bjeloruskom Energetiku, iz kojeg je pojačao najveći klub u zemlji, Dinamo Minsk.

"Dinamo je savršeno organizovan, imam stan u novogradnji firme Karić, tu su uglavnom igrači s Balkana, imamo modernu klupsku bazu, restoran... Cilj je da osvojimo prvenstvo, ali dva remija s novajlijama u ligi su nam malo poremetila planove. No, borićemo se. Šahtjor Soligorsk je dvostruki uzastopni prvak i najbogatiji klub, tu je naravno i BATE Borisov".

Bio si i u Estoniji?

"Da, zbog neslaganja s bivšim trenerom Leonidon Kučukom proveo sam četiri odlična mjeseca u Legionu iz Talina. Nije liga loša, ima nekoliko dobrih ekipa, a Flora je dobila Partizan. Ipak, nisam razmišljao ni sekunde kada je stigao poziv novog trenera Artjoma Čeljadinskog da se vratim. Stekao sam prijatelje u Minsku, grad je fantastičan, nema kriminala, nevjerovatno je čisto, a mentalitet i stil života slični su našem u Crnoj Gori. U Bjelorusiji se neuporedivo kvalitetnije živi u odnosu na objave u medijima. Ugovor imam do januara, uz mogućnost da odlučim da ga produžim još godinu. Od mene zavisi", zaključio je Bakić.

Budućnost nije vjerovala mladim igračima

Dušan Bakić nije uspio da ostavi značajniji trag u matičnom klubu, Budućnosti, a za reprezentaciju je igrao u uzrastu do 20 godina i mladoj.

”Smatram da Budućnost nije vjerovala mladim igračima. Nakon gola u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv Trans Narve niko mi nije vjerovao da sam stvarno zbog bolesti propustio put u Ukrajinu. Dolaskom trenera i sportskog direktora iz Srbije, za nas mlade igrače su vrata prvog tima bila zaključana. Sva sreća da je nekolicina nas imala samo stipendijske ugovore, mada znam da je Bojan Roganović uz dosta problema uspio da se preko Titograda otisne u Čukarički.

A reprezentacija?

”Nikada mi neće biti jasno kako su kapitena i standardnog prvotimca Budućnosti zaobilazili u mlađim selekcijama. Mojaš Radonjić u selekciji do 20 godina me je prvi pozvao, potom i Miodrag Vukotić. Sada vidimo igra dosta mladih, a reprezentacija je želja i srećan sam kako su naši momci odigrali ove junske utakmice u Ligi nacija, naročito Stefan Mugoša. Vanserijski je, neverovatan napadač. Jednostavno se gleda i od njega uči”, kazao je Bakić.

Bonus video: