Zaobilaznica koja prija - do Maksimira

Stefan Milić će još šest mjeseci igrati u slovenačkom Bravu kao pozajmljen igrač zagrebačkog Dinama. "Vjerujem da ću se vratiti na Maksimir", poručuje u razgovoru za "Vijesti"

4741 pregleda 8 komentar(a)
Stefan Milić slavi gol koji je dao Mariboru, Foto: NK Bravo
Stefan Milić slavi gol koji je dao Mariboru, Foto: NK Bravo

Kada je prije dvije godine prešao iz Budućnosti u zagrebački Dinamo, bio je to jedan od najvećih transfera crnogorskih fudbalera iz Crnogorske lige u posljednje vrijeme.

Stefan Milić je već bio kapiten Budućnosti, sa samo 18 godina, standaran omladinski, pa mladi reprezentativac Crne Gore - kucao je na vrata A tima. Pravi nasljednik Stefana Savića...

Ni sam početak u Dinamu, najmoćnijem ex-Yu klubu, nije bio loš - teren, klupa, pa teren, normalno za jednog tinejdžera koji tek treba da stasa na velikoj sceni, postigao je čak i gol u prvenstvu Hrvatske protiv Šibenika.

Igrao je, međutim, sve manje, po minutažu je potom morao u B tim, išao je i u Varaždin kao pozajmljen igrač. Falilo je pravih minuta, u pravom takmičenju - i sam Milić priznaje da je izgubio cijelu godinu...

Sve dok prošle zime nije otišao u slovenački Bravo, kao pozajmljen igrač.

"Bila je to prava odluka, koja mi je praktično oživjela karijeru. Igrao sam prije toga za Dinamo B, nije to loše kada želite da, na primjer, održavate formu, ali kada su vam to jedini mečevi, kada nema prvoligaškog fudbala, onda i ne računaju na vas na pravi način. Imao sam nekoliko poziva, a iz Brava su me željeli i trener i sportski direktor. Otišao sam i nisam pogriješio", priča Stefan Milić u razgovoru za "Vijesti".

Koliko mu je prijao boravak u Ljubljani, te kakav je ostavio utisak, govori i to da je juče produžio pozajmicu - na još šest mjeseci. Želio je, naravno, nazad u Dinamo, ali...

"U Dinamu su procijenili da mi treba još šest mjeseci da igram standarno, da se 'napunim' samopouzdanjem. Jesam želio da da idem na pripreme sa Dinamom, ali ako već treba da idem na pozajmicu, onda mi je drago što nastavljam u Sloveniji. Ne želim da se ponovi godina u kojoj praktično nisam igrao prvoliogaške utakmice, nisam to pravi ja, i ne samo ja već niti jedan fudbaler ne može da napreduje ako nema pravog takmičenja, pravih mečeva", ističe Milić.

Oduševljen je slovenačkom ligom.

"Odlična infrastruktura, fantastični tereni, dobri klubovi - nije slučajno da gotovo svake godine neki tim iz Slovenije napravi odličan rezultat u Evropi. Liga je, takođe, odlična za mlade fudbalere, pa ne čude i česti veliki transferi iz slovenačke lige u velike evropske klubove".

Bravo, iz Ljubljane, takozvani "Momci iz Šiška", predgrađa slovenačkog glavnog grada, je relativno mlad klub - osnovan 2006. godine. Od 2014. počeo je uspon, pa je tim iz regionalne, preko Treće, pa Druge lige, za kratko vrijeme došao do elite. Gdje je važan činilac...

"Malo je nedostajalo da prošle sezone ostvarimo plasman u Evropu. U prvenstvu smo odlučujući meč izgubili od Mure, drugu šansu propustili smo u finalu Kupa, izgubili smo od Kopra. Ipak, bila je to dobra sezona, u klubu su zadovoljni, a ja sam odigrao 13 utakmica u prvenstvu, dao sam gol Mariboru, igrao sam finale Kupa takođe, što mi je prijalo nakon svega", kaže Milić, koji je zadovoljan formom:

"S obzirom na to da više od godine nisam imao prvoligašku utakmicu, dobro sam igrao. A i dobio sam poziv da nastavim u Bravu - i to nešto govori".

Dvije godine nakon transfera u Dinamo, sa kojim je potpisao petogodišnji ugovor, 21-godišnji defanzivac još ne može da kaže da li je to bila prava odluka.

Jer, daleko od toga da je kazao posljednju riječ.

"Sačekao bih još malo na ocjene, a moj cilj je da se na zimu vratim u Dinamo. Ne samo što je u pitanju veliku klub, u kojem sam takođe stekao i prijatelje do kraja života, poput Komnena Andrića i Stefana Ristovskog, već i zbog toga imam ambiciju, a vjerujem i kvalitet da se izborim da igram. Dosta toga zavisi od mene".

Konkurencija je, kaže, paklena, a slična je bila i kada je dolazio.

"Dinamo ima sedam vrhunskih štopera, igrača koji su ostavili trag, četvorica su ponikla u klubu - vjerujem, međutim, da ću naći svoje mjesto".

Milić je već zadužio opremu Brava, u drugom "mandatu" u Sloveniji, a danas će se njegova ekipa oprobati na pripremama protiv Crvene zvezde.

Reprezentacija - nije mi se dalo, ali vjerujem u novu šansu

Stefan Milić je bio kapiten mlade reprezentacije Crne Gore, malo je nedostajalo i da zaigra za A reprezentaciju.

"Bio je to period kada, nažalost, nije bilo toliko mladih igrača u seniorskoj reprezentaciji, kao što ih ima sada, ali i pored toga je malo nedostajalo. Rekao bih da se stvari nisu pogodile - Nikola Krstović i ja smo nakon meča sa Kazahstanom trebali da budemo priključeni 'A' timu, ali smo obojica dobili koronu", priča Milić.

Krstović je, u međuvremenu, debitovao, Milić vjeruje da će doći nova šansa.

"Mlad sam, imam 21 godinu, i zavisi od mene - što bolje budem igrao u klubu, što se više budem nametnuo, vjerujem da će se to desiti. Reprezentacija je san svakog fudbalera", ističe Stefan Milić.

Bonus video: