Povratak velikana, pao je i rekord: Avoniji u Notingem Forestu za 20 miliona

Notingem Forest, dvostruki evropski prvak, igraće u Premijer ligi nakon 23 godine, a danas je doveo najskuplje pojačanje u istoriji kluba

3299 pregleda 0 komentar(a)
Taivo Avoniji, Foto: Reuters
Taivo Avoniji, Foto: Reuters

Notingem Forest je engleski fudbalski velikinan, valjda jedini klub koji je više puta bio prvak Evrope (dva) nego svoje zemlje - samo jednom.

Stari gigant se vratio u Premijer ligu, gdje je posljednji put bio 1999. godine - nakon pune 23 sezone. Uradio je to kroz plej-of Čempionšipa, trijumfom protiv Hadersfilda na penale.

I dok navijači "šumara", a ima ih mnogo, širom svijeta, s nestrpljenjem očekuju start premijerligaške sezone i premijerno gostovanje Njukaslu 5. avgusta, a onda i domaći meč sa Vest Hemom sedmicu kasnije, uprava kluba polako prihvata nove načine poslovanja.

Da bi se pariralo finansijski moćnijim članovima elite, mora da se pojača tim, a da bi se pojačao - neophodno je uložiti milione.

Nije toga bilo nikada u Notingem Forestu, barem ne u tolikoj mjeri, zato nije ni čudo što je pao klupski rekord.

Nigerijski napadač Taivo Avoniji (24 godine) stigao je iz njemačkog Union Berlina za 20 milona eura, što je rekordna suma koju su "Garibaldijevi" (još jedan od nadimaka) platili za nekog fudbalera, ikada.

Avoniji nije samo rekordno, već je i prvo pojačanje Foresta otkako se klub prošlog mjeseca vratio u Premijer ligu.

Nigerijac je prošlu sezonu bio ključni igrač Uniona - postigao je 20 golova na 43 utakmice u svim takmičenjima. Klub je prvenstvo završio na petom mjestu osiguravši nastup u Ligi Evrope za sljedeću sezonu.

Avoniji je bio igrač Liverpula od 2015. do 2021. ali nije debitovao u prvom timu, nekoliko puta je bio poslat na pozajmicu u druge klubove.

Bonus video: