Nikola Ivezić napada fudbalski Olimp

Doskorašnji golman Podgorice, 19-godišnji mladi crnogorski reprezentativac Nikola Ivezić, uveliko se prilagođava na rad i uslove u Lomelu, podružnici superbogatog šampiona Premijer lige, Mančester sitija

19642 pregleda 11 komentar(a)
U Lomelu vjeruju u nesvakidašni talenat mladog Tuzanina, Foto: Lomel SK
U Lomelu vjeruju u nesvakidašni talenat mladog Tuzanina, Foto: Lomel SK

U fudbalu je ustaljeno mišljenje da na napad asocira pozicija centarfora, ali golman mlade reprezentacije Crne Gore Nikola Ivezić jedan je od onih koji razbija stereotipe. Da je u pravu, 19-godišnji čuvar mreže svih nacionalnih selekcija još od uzrasta do 14 godina, potvrda je petogodišnji ugovor u Belgiji.

Doskorašnji golman Podgorice je u napad na fudbalski Olimp odlučio da krene iz Lomela, podružnice superbogatog šampiona Premijer lige, Mančester Sitija.

- Lomel je klub za afirmaciju mladih i talentovanih fudbalera sa svih strana svijeta i već nakon nekoliko dana u novoj sredini jasno je da svi sa nestrpljenjem iščekujemo 22. jul i nastavak priprema u Mančesteru, pripremnih utakmica na terenima Sitija. No, do tada treba proći i više nego žestok tempo priprema i ponekad mi se čini da sam na treninzima cijeli dan. Zaista je nevjerovatno naporno, ali volim fudbal i znam da bez rada se ne može do uspjeha - sumira Ivezić prve utiske iz Belgije.

On se ekipi ikone Arsenala Stivu Bouldu priključio već na prozivci 20. juna.

- Sjajno je da se na treninzima priča na engleskom, tako da nemam problem komunikacije, a glavni trener golmana Vladan Kujović je iz Srbije. Tu je i Slovenac, maldi reprezentativni vezista Enrik Ostrc, odmah smo uspostavili pravi drugarski odnos tako da mi prilagođavanje ide baš lako. Uz to, Lomel uz stadion ima brojne terene, restoran, teretanu. Savršeni su uslovi, sada sam u hotelu, ali ću uskoro dobiti stan i automobil sponzora kluba Volvo.

Razlikuju li se treninzi i pripreme u odnosu na rad u Crnoj Gori?

- Drugačiji je rad, puno se radi na snazi, da se ojača muskulatura i neuporedivo je napornije nego kod nas. I klima, od praktično zimskih uslova u narednom danu se trenira na preko 30 stepeni, što se u Belgiji teško podnosi.Treba se privići, svjestan sam, baš kao i na to da sam prvi put odvojen od porodice i nevjerovatne pažnje moje četiri sestre. No, otac mi je mojih godina služio vojsku tokom rata, tako da nije ni prikladno da se požalim. Uostalom uskoro ću dobiti svoj stan i mogućnost posjeta - pohvalio se Ivezić.

Dvije dijametralno suprotne prvoligaške sezone iza su Ivezića u Podgorici. U prvoj evroscena i mjesto na golu mlade selekcije sa svega 18 godina, u drugoj ispadanje iz Prve lige. Kako se to dogodilo?

- Igrali smo pas-igru, imao sam značajnu ulogu u tome kod trenera Milorada Pekovića, a to je ono što sam želio jer me fascinira ta njemačka škola, golmani Ter Štegen i Nojer naročito. Prvog izdvajam navijački zbog Barse, ali to je model koji težim da usavršim. U prošloj sezoni ekipa je kod Voja Pejovića težila disciplini u igri, nismo uspjeli i žao mi je ispadanja. Imao sam još godinu ugovora, ali bih svakako otišao i da smo imali bolji plasman, jer mi je cilj bio da idem vani.

Otkud baš Belgija i Lomel, da li je bilo i drugih ponuda?

"Zaista ne znam, a nije ni potrebno, jer agencija braće Lemić vodi brigu o tome, a put Luke Modrića ili Nemanje Matića koje takođe zastupaju ne ostavlja prostor za sumnju u njihove odluke. Moje je da radim, čak mi je trener Bould naglasio da mogu da računam na podršku i šansu, a on je učenik i bivši pomoćnik Arsena Vengera. Koliko razumijem, cilj je kluba da brusi talente, afirmiše i stvara igrače. Svega je nekolicina iskusnijih igrača, a rečeno nam je da će se forsirati pas-igra, golman će imati aktivniju ulogu. Teži se da igrači prihvate stil kakav se gaji u Sitiju. Ako počnemo dobro moguće da će se klub boriti za elitni rang, ali to nije prioritet. Uostalom, najbitniji je kvalitetan i pravilan razvoj, a uslovi su savršeni.

Misliš li da ti inostrani angažman otvara vrata i A selekcije nakon godina u svim mlađim?

- Zasada samo razmišljam o mladoj, imam još pun ciklus, a nismo završili posao. Rezultati nisu ispratili kvalitet igre i potencijal ekipe. Igrali smo na momente bolje od Italije Tonalija i Lovata, više šansi stvorili od Švedske ali mi je Elanga dao tri gola u dva meča. Nije slučajno u Mančester junajtedu. Niko nas nije nadigrao, ali se kockice nisu složile. I promašili smo neke šanse, ali želimo da ispravimo i napokon dođemo do Evropskog prvenstva. Naša mlada selekcija ima dobar pristup, lijepu pas-igru i nadamo se. I A selekcija je pokazala kvalitet i odlično je odigrala u Ligi nacija. Stefan Mugoša, čitam, već dobija unosnije ponude. Igrati sa Inijestom, pa to je san.

“Evo golmana, nećemo te mijenjati”

Iz špica napada škole fudbala Malesija, put je osmogodišnjeg dječaka Nikolu Ivezića vodio preko omladinske škole golmana Budućnosti, do tri sezone u Podgorici, dvije u seniorskom timu. Nastavak slijedi u Lomelu, razvojnom projektu prvaka Engleske Mančester sitija.

”U školi Davida Camaja nije bilo golmana i mijenjali smo se dok nije red došao na mene. Odbranio sam četiri prve šanse i odluka je pala. ‘Evo golmana, nećemo te mijenjati’, povikali su u ekipi, a ja se nisam pokajao. Volim fudbal, i bitnu ulogu u timu. A bilo je ionako previše igračkog talenta, Driton i Iljir Camaj, Kristijan Vuljaj i svi ostali iz Tuzi prošli su istu, Davidovu školu”, kaže Ivezić, koji za razliku od njih nije nastavio u Dečiću.

”Ispalo je tako, ali navijam za Dečić i siguran sam da ću kraj karijere dočekati među stativama tog kluba”.

Bonus video: