Ugovor karijere Milana Mijatovića: Reprezentacija mi je utabala put ka Bliskom istoku

Dobio sam ugovor karijere i prezadovoljan sam zbog toga, u čemu su mi značajno pomogle utakmice za reprezentaciju u Ligu nacija, kaže stameni golman za "Vijesti".

12186 pregleda 19 komentar(a)
Milan Mijatović na utakmici protiv Rumunije u Podgorici, Foto: Milan Mijatović
Milan Mijatović na utakmici protiv Rumunije u Podgorici, Foto: Milan Mijatović

Čelnici Al Adalaha iz Saudijske Arabije su već neko vrijeme imali "na radaru" Milana Mijatovića.

Kada su ga, međutim, gledali kako brani na dva meča za crnogorsku reprezentaciju protiv Rumunije i jedan protiv Bosne i Hercegovine, nisu imali dilemu.

Dogovor je postignut odmah - bivši golman Rudara, Bokelja, iranskih Mes Kermana i Zob Ahana, Dečića, Budućnosti, Levskog iz Sofije i budimpeštanskog MTK leti 5. jula u Saudijsku Arabiju kako bi se pridružio novim saigračima.

"Dobio sam ugovor karijere i prezadovoljan sam zbog toga", kaže Mijatović za "Vijesti".

Sve sjajne odbrane u Crnoj Gori, Bugarskoj, Mađarskoj... isplatile su mu se u 35. godini, iako je imao peh da sa prethodnim klubom, MTK, ispadne iz lige.

Da nije bilo utakmica u reprezentaciji, međutim, možda ne bi ni bilo transfera, priznaje Mijatović, koji je blistao protiv Rumunije u Bukureštu, ali i tri dana ranije protiv Bosne i Hercegovine.

"Nema šta, partije u reprezentaciji u Ligi nacija su mi značajno pomogle da pronađem angažman", ističe Mijatović.

MTK je ispao i nije bila opcija da ostane, ali ne zato što nije želio da brani u Drugoj ligi Mađarske.

"Drugoligaši u Mađarskoj imaju pravilo stranih fudbalera tako što klub za svakog igrača koji je stranac mora da se odrekne pomoći koju dobija od Fudbalskog saveza. I u mom, i u interesu kluba, je bilo da idem, a poziv iz Saudijske Arabije je stigao u pravo vrijeme".

Mijatović i ide i ne ide u nepoznato. Već je branio u Iranu, doduše prije devet godina, ali je Saudijska Arabija nešto drugo - rastuća liga gdje dolaze velika trenerska i igračka imena iz Evrope, a klubovi poput Al Itihada (ne tako davno vodio ga je Slaven Bilić), Al Hilala, Al Nasra ili Al Šababa su pravi brendovi azijskog fudbala.

Al Adalah je noviji projekat...

"Relativno je mlad klub, osnovan 1984. ili 1985. godine i prvi put je ušao u Prvu ligu. Po onome što sam zaključio u razgovorima, ali i po imenama fudbalera koje dovode, ili žele da dovedu, imaju velike planove i ozbiljne namjere", dodaje Mijatović.

Potpisao je ugovor na godinu, a u Crnu Goru će ponovo u septembru. Sa reprezentacijom u Ligi nacija ima neka "nedovršena posla".

"Napravili smo fenomenalan rezultat u junu i veliki sam optimista pred utakmice u septemrbu. Ako smo na četiri utakmice u kratkom vremenu, sa toliko povreda i odsustnih igrača mogli onako da odigramo, ubijeđen sam da možemo da se 'namjestimo' i da budemo pravi u još dvije utakmice koje nas čekaju. Imamo pravu grupu, pravu atmosferu, što se vidi i na terenu i što je preduslov za dobre rezultate", zaključio je Mijatović.

Bonus video: