Sutjeska spremna za "ludu šumu": Ne idemo na izlet, već smo jednom napravili čudo

Žrijeb nije milovao crnogorskog prvaka, štaviše Liga konferencija djeluje kao mnogo primamljivija ruta, ali će Nikšićani dati sve od sebe kako bi pokušali da iznenade jaki Ludogorec, poručuje kapiten Vladan Giljen. Prvi meč u utorak u Razgradu

10271 pregleda 7 komentar(a)
Vladan Giljen, Foto: Savo Prelević
Vladan Giljen, Foto: Savo Prelević

Sutjeska se sprema za teško evropsko iskušenje, sudar sa dežurnim šampionom Bugarske Ludogorecom, legijom stranaca iz Razgrada koja već 11 godina "vedri i oblači" bugarskim fudbalom, a svake sezone igra grupnu fazu jednog od dva najjača Uefina takmičenja.

Žrijeb, definitivno, nije milovao crnogorskog prvaka, koji putuje u Bugarsku da ipak pokaže zube - predstavi se kao ozbijan, disciplinovan, stabilan tim, da pokuša i da napravi rezultat koji bi ostavio neku šansu u revanšu.

Prva utakmica igra se u utorak 5. jula na "Huvenfarma areni", stadionu koji je otvoren taman kada je i počela dominacija Ludogoreca - 2011. godine, revanš je sedam dana kasnije na podgoričkoj "DG areni".

"Već smo jednom napravili evropsko čudo, Slovan je prije tri godine takođe bio veliki favorit protiv nas. Ako neko ima pravo da vjeruje i da se nada, onda smo to mi", kaže kapiten Nikšićana i junak dvomeča protiv Slovana, Vladan Giljen.

Samo jedmom se desilo da se Ludogorec "oklizne" na startu evropskog puta, 2015. je eliminisan od moldavskog Mlsamija, što je u Razgradu doživljeno kao prava sportska katastrofa.

Već od naredne godine, međutim, Ludogorec se lako obračunao sa crnogorskim prvakom (OFK Titogradom) i od tada je svaki put dolazio do grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope, a na putu "lude šume" još jednom se našao prvak Crne Gore - u pitanju je Budućnost, 2020. godine.

Sutjeska je, s druge strane, jedini naš šampion otkada se kvalifikacije za LŠ igraju po ovom sistemu koji je uspio da prođe prvo kolo.

Ludogorec je, međutim, jači od Slovana...

"Dobili smo težak, najteži žrijeb, samo je možda Ferencvaroš bio u rangu Ludogoreca od ekipa koje su mogle da nam dopadnu. Bespredmentno je, međutim, više razmišljati o tome, idemo tamo da odigramo najbolje što možemo, da ostvarimo aktivan rezultat pred revanš. Šteta je što ne igramo u Nikšiću, bio bi pun stadion, sjajna atmosfera", dodaje Giljen.

Fudbaleri Sutjeske idu u Bugarsku čarter-letom u ponedjeljak prije podne, najbliži grad sa aerodrom je Varna, odakle ih čeka oko sat vremena vožnje autobusom do Razgrada, grada od 35 hiljada stanovnika koji za ovu priliku ima na raspolaganju samo jedan hotel, što Nikšićanima stvara i organizacione probleme oko puta.

Razgrad je, međutim, i grad koji ima čestog učesnika Lige šampiona.

"Gledali smo ih protiv Ferencvaroša na prijateljskom meču, vidi se da su dobra ekipa, iako su izgubili. Gledali smo i hajlajte s još nekih utakmica, a detaljna analiza tek slijedi. Jako su kvalitetni, veoma brzi u napadu, vezni red im je takođe moćan i nema sumnje da ćemo biti na iskušenju", dodaje Giljen.

Iako "ruta" kroz Ligu konferencija, koja u slučaju poraza od Ludogoreca može preko Klasvika sa Farskih Ostrva da odvede Sutjesku do 3. kola kvalifikacija, djeluje jako primamljivo, u taboru crnogorskog prvaka još ne razmišljaju na takav način.

"Ne idemo u Razgrad na izlet, ne idemo da izgubimo. Sve što imamo daćemo protiv Ludogoreca, dakle prvo Liga šampiona i sve misli su usmjerene ka tome", ističe 32-godišnji golman.

Tim Milije Savovića mnogo je mijenjao ovog ljeta, otišlo je čak devet fudbalera koji su imali značajnu ulogu u sklapanju šampionskog mozaika na domaćoj sceni.

Giljen je, međutim, ubijeđen da će Sutjeska ponovo ima dobar tim, da će igrati dobar fudbal.

Holanđanin Tajron Konrad došao je iz grčkog Ergotelisa, Bugarin Julijan Nenov iz Boteva Vrace, Srđan Krstović i Ognjen Đinović iz Zete, Adrijan Rudović iz Dečića, Vuk Striković iz Rudara, Anto Babić iz Podgorice i Ilija Tučević iz Iskre.

"Imamo, prije svega, mladu ekipu koja će siguran sam pokazati potencijal. Rudović i Babić su odlična zamjena za Dreškovića u defanzivnom redu, kostur na sredini terena je ostao skoro isti, bez obzira na odlazak Bubanje, a velika prednost u odnosu na prošlu sezonu mogao bi da bude Libijac Ziko, koji je briljirao u pripremnom periodu. Vjerujem i da će se novi igrači, stranci posebno, uklopiti što prije", kaže Giljen.

Pripremne utakmice obično nisu parametar, ali je iskusni golman primijetio jednu dobru stvar koja bi mogla da bude korisna protiv tima kakav je Ludogorec.

"Sa brzim Zikom i Kneževićem igrali smo odlično kontranapade. Možda to nije način kojim ćemo moći tako često da igramo domaće prvenstvo, ali protiv Ludogoreca bi moglo dobro da nam dođe. Vjerujem da ćemo moći da ih ugrozimo", zaključio je Vladan Giljen.

Bonus video: