Zenit - Zvezda, "fudbalska specijalna operacija" u Sočiju i zašto će taj meč obradovati Lovrena

U nedjelju Zenit u Sočiju dočekuje srpskog šampiona Crvenu zvezdu. Za ruski fudbal to je veliki propagandni uspjeh po devizi: Vidite, nismo (sasvim) izolovani", piše Frankfurter algemajne cajtung

9799 pregleda 8 komentar(a)
Najava za meč Zenita i Zvezde, Foto: Printscreen YouTube/Crvena zvezda
Najava za meč Zenita i Zvezde, Foto: Printscreen YouTube/Crvena zvezda

Samo veoma mala djeca ili krajnje cinični odrasli ljudi još vjeruju da fudbal i politika nemaju ništa jedno sa drugim, piše Frankfurter algemajne cajtung u tekstu koji se vrti oko prijateljske utakmice Zenita iz Sankt Peterburga i beogradske Crvene zvezde (nedelja, 3. jul).

U članku se opisuje divljenje hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena, koji igra za Zenit, prema Vladimiru Putinu te njegova nedavna izjava da fudbal i politiku ne treba miješati i da je nepravedno to što su ruski klubovi isključeni iz evropskih takmičenja.

"To kod Lovrena znaju da cijene i u srpskim tabloidima, jer i tamo vole Putina“, piše frankfurtski list.

U tekstu se dodaje da je Lovren zastupnik ideja takozvane alternativne desnice, i ljubitelj Marka Perkovića Tompsona.

"Ko se divi Tompsonu, naravno da nema šta da zamjeri Putinu jer obojica dolaze iz iste nacionalističke vještičje kuhinje", piše list.

"Ovih dana Lovren može da se raduje utakmici na kojoj će vjerovatno sresti mnogo istomišljenika. U nedjelju Zenit u Sočiju dočekuje srpskog šampiona Crvenu zvezdu. Za ruski fudbal je to veliki propagandni uspjeh po devizi: Vidite, nismo (sasvim) izolovani. A Crvena zvezda djeluje veoma voljno da doprinese tom uspjehu“, navodi se dalje u tekstu.

Dopisnik Mihael Martens ironično se osvrće i na to što se igra u Sočiju:

"Svakako je susret mogao da se odigra i u Marijupolju koji su Rusi okupirali, ali moguće da tamošnji stadion još nije opravljen".

U tekstu se navodi da Zvezda i Zenit sarađuju kroz razmjenu mladih igrača, ali da ih povezuje to što im je glavni sponzor Gazprom.

"Kako se Srbija nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije, nema naznaka ni da bi moglo da se okonča partnerstvo Crvene zvezde i ruskog energetskog koncerna", piše Frankfurter algemajne.

Podsjeća se da je predsjednik Aleksandar Vučić navijač Zvezde, koji tvrdi da je kao huligan često išao na gostovanja svog omiljenog kluba.

"Danas kao predsjednik pokušava da provede svoju zemlju kroz hridi svjetske politike, a da pri tome ne odustane od posebnih veza sa Rusijom. Djeluje da se to isplati, makar kratkoročno. Nakon telefonskog razgovora sa Putinom krajem maja, Vučić je objavio da je sa ruskim predsjednikom postigao preliminarni sporazum o isporukama gasa, koji je fenomenalno povoljan za Srbiju", piše list.

"Ako tako bude, to bi moglo da ima političku cijenu da se Srbija ni u kojem slučaju ne smije priključiti zapadnim sankcijama protiv Rusije. U tom kontekstu se može vidjeti i utakmica Crvene zvezde protiv Zenita u Sočiju", dodaje Martens u tekstu.

On primećuje i hvalospjeve koje su o toj utakmici objavile Večernje novosti, nazivajući je "spektaklom". Navodi se da je to interesantno ne samo jer je urednik Novosti Milorad Vučelić devedesetih bio šef "najvažnijeg propagandnog kanala" nego jer je istovremeno predsjednik večitog rivala Partizana.

"Ali kad se radi o predanosti Rusiji, tu Vučelić više ne zna za rivalstvo, nego samo za Srbiju", piše Martens.

"Masovni ubilački spektakl koji Putinove trupe održavaju u Ukrajini naravno da ne pomućuje fudbalski spektakl u Sočiju, naprotiv", piše Martens o gledanju u Srbiji. "Crvena zvezda barem u svojoj zemlji ne mora da se boji da će narušiti ugled, pogotovo ne u miljeu navijača. Osim srpske republike u BiH, razumijevanje za Putinov rat nigdje u Evropi nije veće nego u Srbiji."

"Rijetko kada je opšte mjesto da je fudbal najvažnija sporedna stvar bilo tako istinito kao u slučaju devedesetominutne fudbalske specijalne operacije koja će u nedjelju moći da se vidi u Sočiju", zaključuje Martens.

Bonus video: