"Uspavani majstor": Matanović je jedan od najvećih aduta Sutjeske, ali želi što prije u inostranstvo

Marko Matanović (21) vjeruje u još bolju sezonu u nikšićkom klubu nego što je imao prethodnu, Sebe, ipak, uskoro vidi u nekom evropskom klubu: “Vjerujem da imam sve karakteristike. Mnogi mi kažu da sam previše opušten na terenu, ali ne vidim da je to nedostatak, naprotiv”

9673 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Telekom 1. CFL/ FSCG
Foto: Telekom 1. CFL/ FSCG

Lijeni genije - tako su italijanski mediji često oslovljavali Mirka Vučinića, dok je jedan od najboljih crnogorski fudbalera svih vremena prije desetak godina žario i palio na terenima Serije A.

Jasno, uz nenadmašnu klasu, aludirali su na njegovu čestu “nezainteresovanost”, nonšalanciju na terenu, opuštenost koja je oduševljala, ali i iritirala...

Fudbaler Sutjeske Marko Matanović ima samo 21 godinu. Nije napadač, kao Vučinić, već vezni fudbaler, klasični vezni, a kaže da nije baš tako ni lijen. Svoju “nezainteresovanost” drugačije opisuje:

”Mnogi mi kažu da djelujem malo uspavano, lagano, prelagano - ja bih rekao da je to samo vizuelni utisak. Jesam opušten na terenu i ne bih rekao da je to nedostatak, naprotiv”, kaže Matanović.

I zaista, kada dobije loptu, ovaj Danilovgrađanin kao da se “budi iz sna” - njegova pas igra, osjećaj za dodavanje, dribling, sjajna lijeva noga, ali i motoričke sposobnosti, svrstavaju ga u red najtalentovanijih crnogorskih fudbalera, koji bi mogli uskoro da zaigraju i u nekom poznatom evropskom klubu.

Matanović, naravno, još uvijek nije “genije”, mnogo godina treba da prođe, mnogo da se radi, mnogo da se ostvari, da bi se zaslužio takav nadimak.

Zato od onog Vučinićevog “lijeni genije”, njemu, za sada, pristaje malo blaža varijanta, ali i dalje vrlo zvučna - “uspavani majstor”.

Matanović je jedan od najvećih aduta Sutjeske u predstojećim evropskim iskušenjima, kao i domaćem šampionatu. U prošloj, šampionskoj sezoni, odigrao je 29 mečeva, uprkos nekim povredama, postigao je pet golova, od kojih su tri bila vrlo značajna - protiv Dečića u Tuzima, na primjer, kada su Nikšićani početkom drugog dijela rješavali pitanje titule.

Za sebe kaže da se fantastično osjeća kraj Bistrice, vjeruje da će odigrati još bolju sezonu nego prethodnu, ali i priznaje da za koju godinu vidi sebe u inostranstvu.

”Sjajno mi je u Nikšiću, sjajno sam prihvaćen. Dobro nam ide na terenu, dominantno smo osvojili titulu, želimo da to ponovimo, a prije toga da napravimo i neki evropski iskorak. Ipak, uz sve poštovanje za naš klupski fudbal, cilji mi je i da odem u inostranstvo, što prije”.

Matanović pokriva različite pozicije u veznom redu...

”Najviše mi odgovara kada igramo sa jednim zadnjim veznim i dvojicom ispred njega, a ja sam jedan od te dvojice, na lijevoj strani. Naravno, ne biram uloge, igram šta mi trener kaže i mogu da se prilagodim”.

Najveći kvaliteti su mu...

”Rekao bih mirnoća, tehnika, dribling, ali i duga lopta”.

A treba da popravi...

”Defanzivu i agresivnost. Znam da sam tek na početku i da moram mnogo da radim, svaki trening i svaka utakmica su šansa da se napreduje”.

Matanović kaže da nema idola, ali da se divi Andresu Inijesti. Kao i svakom fudbaleru, cilj mu je dres reprezentacije...

Zaobilaznicom do Sutjeske

Sutjeska i Budućnost - nivo je do kojeg svi žele da dođu u crnogorskom šampionatu.

Matanović je imao samo 20 godina kada je osvojio titulu sa Nikšićanima, a do jednog od dva najveća crnogorska kluba stigao je “zaobilaznicom”.

Bio je i član Budućnosti, ali u mlađim kategorijama.

”Počeo sam u Iskri, gdje sam igrao za pjetliće i pionire. U mlađim kadetima sam igrao za Budućnost, a u kadetima, pa naredne četiri godine, u OFK Titogradu”, priča Matanović.

A onda je otišao u Jezero, na dvojnu registraciju. Tu počinje i njegova saradnja sa trenerom Milijom Savovićem, koja i dalje traje.

”Igrao sam polusezonu za Jezero u Drugoj ligi, kao pozajmljen igrač. Kada je Jezero u narednoj sezoni zaigralo u Prvoj ligi, Savović me zvao da se pridružim i prešao sam i definitivno”.

Odlična sezona sa Jezerom preporučila ga je Sutjesci - i njega i Savovića...

”Rad sa istim trenerom mi je značajno pomogao da se odmah prilagodim u Nikšiću. Dobro nam ide, vjerujem da će tako potrajati”.

Sutjeska već u utorak protiv Ludogoreca u Razgradu igra prvi meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

”Jaki su, ali pokušaćemo da napravimo iznenađenje. Ako ne uspijemo, imamo šansu u Ligi konferencija da preko ekipe iz Farskih Ostrva prođemo u 3. kolo”.

Sutjeska je mnogo mijenjala - devet igrača je otišlo, devet došlo...

”Mislim da po kvalitetu imamo sličan tim kao prošle sezone. Možda će nam trebati malo vremena da se uigramo”, kaže Matanović.

Bonus video: