Ne bih želio da potcijenim Sutjesku, ali bugarski timovi će nastaviti seriju protiv crnogorskih

Svih šest puta do sada bugarski timovi su bili bolji od crnogorskih u evrokupovima

4623 pregleda 2 komentar(a)
Teodor Borisov, Foto: FB/Privatna arhiva
Teodor Borisov, Foto: FB/Privatna arhiva

Šest puta su se crnogorski timovi sastajali protiv bugarskih timova u evrokupovima, šest puta su eliminisani.

Liteks iz Loveča je prije više od deset godina, u vezanim sezonama, bio bolji od Rudara i Mogrena, Levski iz Sofije je 2017. bio bolji od Sutjeske, CSKA Sofija je 2019. eliminisao OFK Titograd, koji je i tri godine ranije bio lak zalogaj za Ludogorec, baš kao i Budućnost 2020.

I svih šest puta naš sagovornik je bio novinar Teodor Borisov, vrstan poznavalac i pravi hroničar, ne samo bugarskog fudbala.

Sedmi međusobni duel bugarskih i crnogorskih timovima, je li i moguće prvo iznenađenje - da Sutjeska eliminiše Ludogorec?

”Ne bih želio da potcjenjujem Sutjesku, ali da budem iskren, mislim da ovo neće biti prvi put da bugarski tim prođe dalje protiv crnogorskog. Za razliku od reprezentacije, gdje smo na nivou Gibraltara, a Gruzija nas je pregazila kao plitak potok kod Razgrada, naš klupski fudbal još uvijek ima neku vrijednost”, kaže Borisov.

Ludogorec je, naravno, priča za sebe, znatno iznad ostatka bugarskog klupskog fudbala, tim koji je 11 puta zaredom osvajao titulu prvaka i koji se ne zadoljava pobjedama u kvalifikacijama za evropska takmičenja - želi u grupnu fazu, ako ne Lige šampiona, onda barem Lige Evrope.

Ekipu je tokom ljeta preuzeo Hrvat Ante Šimundža. I neće, kaže Borisov, potcijeniti Sutjesku, naprotiv.

”Šimundža je prošle sezone vodio Muru i pobijedio je Totenhem u Ligi konferencija. Iz sopstvenog iskustva on zna šta se može desiti ako potcijeniš protivnika”, dodaje Borisov.

Nije samo trener adut tima iz Razgrada protiv Sutjeske...

”Prošle sezone Ludogorec je bio prvak s velikom prednošću - čak 21 bod ispred CSKA. Pobijedio ih je sa 5:0 u posljednjem meću. Dovoljno govori i to što je u najboljem timu sezone, na osnovu statistike, bilo čak osam igrača igraca Ludogoreca - Igor Plastun i Olivier Verdon u središtu odbrana, Sisinjo kao desni bek, Šou Kafumana i Gonsalveš u sredini, Bernard Tektepej kao desno krilo, Spas Delev kao lijevo i Pjeros Sotiriu u centru napada. Ja bih tu dodao i Kirila Despodova, koji je bio proglašen za igrača sezone sportskog lista “Mach Telegraf” i najbolji je fudbaler Bugarske u 2021. Međutim, on je bio povrijeđen i nije putovao s ekipom u Austriju na pripreme”, priča Borisov.

Bonus video: