kvalifikacije za ligu konferencija

Dečić obje utakmice igra u Podgorici, Janković: Dinamo je favorit, ali i mi imamo ambicije

Dečić sjutra protiv Dinama iz Minska igra prvi meč prvog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Prvi meč igra se na "DG areni", revanš je pod Goricom

5409 pregleda 6 komentar(a)
Janković i Tući na današnjoj pres konferenciji, Foto: FK Dečić
Janković i Tući na današnjoj pres konferenciji, Foto: FK Dečić

Fudbaleri Dečića drugi put zaredom u klupskoj istoriji igraju u Evropi. I ovog puta ekipa iz Tuzi nastupa u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a protivnik u prvom kolu je Dinamo Minsk.

S obzirom na to da klubovi i nacionalne selekcije Bjelorusije ne mogu da igraju utakmice Uefinih takmičenja na teritoriji svoje zemlje oba meča će se igrati u Podgorici. Prvi je na programu sjutra (20) pred praznim tribinama na "DG areni", a formalni domaćin je ekipa iz Bjelorusije, dok je revanš za sedam dana na stadionu pod Goricom.

„Ne treba trošiti puno riječi kada je Dinamo Minsk u pitanju. To je velikan iz porodice klubova Dinamo sa prostora bivšeg Sovjetskog saveza, a sada Bjelorusije. Klub velike tradicije i višestruki šampion. Istina, istorija Dinamo Minska je za godinu dana kraća od Dečića, ali značajno vrijednija po broju trofeja i nastupima u evropskim takmičenjima. To je jasan pokazatelj da se susrećemo sa velikom ekipom, s kojom nam je čast da igramo u kvalifikacijama“, istakao je na današnjoj konferenciji trener Dečića Vladimir Janković, pa naglasio.

Janković je svjestan da je Dinamo favorit u ovom dvomeču.

„Ulogu favorita svakako prepuštamo našim gostima. Oni su apsolutni favorit. Iskusna su ekipa, sastavljena od bivših i aktuelnih reprezentativaca Bjelorusije. Međutim, mi izlazimo na teren da se borimo sportski i ostvarimo što bolji rezultat. Naše je da se prilagodimo njihovom kvalitetu i odgovorimo našim kvalitetom. “

Vladimir Janković
foto: FK Dečić

Dečić je prošlog ljeta na startu Lige konferencija eliminisan od kosovske Drite, pa sada želi da se još bolje predstavi Evropi.

„Radi se o sportu i mi imamo naše sportske ambicije, koje želimo da pokažemo na terenu. To što neka ekipa ima istoriju stvar vremena koje je prošlo. Ono što je danas i sjutra to će biti na terenu. Radimo po modernim principima fudbalske igre i koristimo apsolutno kapacitet igrača koji su nam na raspolaganju i trudimo da ih unaprijeđujemo svakodnevno. Iza nas su specifične pripreme, koje su kratko trajale zbog kratke pauze između prošlog i predstojećeg prvenstva.

Činjenicu da Dečić igra obje utakmice u Podgorici Janković ne doživljava naročitom prednošću.

„S jedne strane, ljepota evropskih utakmica je da putujete, vidite drugi grad, upoznate zemlju, odigrate utakmicu i steknete neprocjenjivo bogatstvo. Zato smatram da je to gubitak za moje igrače i klub. S druge strane, ako gledamo kroz takmičarsku prizmu, postoji blaga prednost jer smo naviknuti na klimatske uslove i poznajemo stadion na kojem smo već igrali. No, kada pogledamo pragmatično nalazimo se na polju 105x68 metara, s golovima 2,44x7,32, sa dva šesnaesterca i u tom polju se odvija sve. Tako da nikakvih posebnih razlika neće biti ni za jednu, ni za drugu ekipu. Ekipa Dinama će se sigurno aklimatizovati ovdje i neće imati nikakvih problema. Dakle, mi sjutra veče izlazimo na teren kao da igramo u Minsku“, jasan je Janković.

Prva utakmica igra se pred praznim tribinama...

„Jedino što može da bude pozitivno jeste što smo pet utakmica u Užicu igrali na praznom stadionu, pa smo se već i navikli na to. Međutim, ostaje žal što ne igramo pred punim tribinama, jer se u kranjem slučaju fudbal igra za publiku i da ona uživa u igri“.

Dečić su ovog ljeta pojačali napadač Stefan Denković, centralni bekovi Igor Ćuković i Aleksandar Šofranac, kao i golman Dušan Marković...

„Sjutrašnja utakmica pružiće nam neke podrobnije odgovore. Naravno da od novih igrača puno očekujemo i trebali bi da budu dodatni teg na našem tasu. Istovremeno, ne želim da stavljam na njih dodatno breme, s obzirom da oni sa nama nemaju odrađenu nijednu utakmicu. Trebaju da se priviknu na ekipu i ona da se privikne na njih. Jednostavno, da sve legne na svoje mjesto. Ponavljam, sjutrašnja utakmica pružiće nam odgovore šta treba dalje da radimo, mijenjamo. Očekujem da će se novi igrači dobro uklopiti u ono što će biti zahtjev prema njima za pomenutu utakmicu. Ne bismo bili ovdje da ne vjerujemo u sebe. Vjerujemo u svoj rad i kvalitet. A koliki je kvalitet, to ćemo saznati u ovom dvomeču. To je u ovom trenutku, i za nas, i za njih, nepoznanica“, zaključio je Janković.

Tući: Teren je naša prednost, pokušaćemo da ih pobijedimo

Standardni prvotimac Dečića Marko Tući vjeruje da je prolaz dalje itekako moguć.

„Smatram da je naša prednost što igramo obje utakmice u Podgorici, jer bolje poznajemo teren i ambijent od njih. Vjerujem da ćemo se brzo prilagoditi i tu prednost iskoristiti na najbolji mogući način. Izaći ćemo na teren koncentrisano. Pružićemo sve od sebe i pokušati da iskoristimo gore navedenu prednost. Imamo dobru ekipu i igrače sa iskustvom. Nadam da će nam oni pomoći u ovom izazovu“.

Stameni defanzivac, koji je jako opasan i tokom prekida pred protivničkim golom, već drugu godinu zaredom sa Dečićem igra u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

„Novi nastup u Evropi jako puno znači za Dečić. Prošle godine smo prvi put u istoriji igrali u Evropi. Sada smo ponovo tu i pokušaćemo da se plasiramo u naredno kolo kvalifikacija. Analizirali smo Dinamo, ali nam je fokus usmjeren na našu igru, kako bismo sjutra bili što bolji. Koliko smo imali prilike da vidimo, njihov nivo igre nije veći od našeg. Imaju bolje uslove, ali ćemo izaći na teren i pokušati da ih pobijedimo“, poručio je Tući.