Fudbalsko čudo: Deset stvari koje možda niste znali o Islandu

Jedna od najmanjih evropskih država učestvovaće na drugom velikom takmičenju u nizu, nakon zapaženog nastupa na Evropskom prvenstvu 2016. godine, gdje je stigla do četvrtfinala.
7 komentar(a)
Island, Foto: Reuters
Island, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2017. 11:14h

Fudbalska reprezentacija Islanda plasirala se na Svjetsko prvenstvo, prvi put u istoriji.

Jedna od najmanjih evropskih država učestvovaće na drugom velikom takmičenju u nizu, nakon zapaženog nastupa na Evropskom prvenstvu 2016. godine, gdje je stigla do četvrtfinala.

Evo 10 neobičnih stvari, ne samo fudbalskih, o Islandu.

Više vulkana nego fudbalera

Na Islandu postoji 126 vulkana, od kojih je šest aktivno. Island ima 21 hiljadu registrovanih fudbalera, ali samo 120 profesionalaca.

Više ovaca nego stanovnika

Prerma nekim podacima, na Islandu ima 600 hiljada ovaca, što je duplo više nego stanovnika.

Nijedan mrav

Takođe, naučnici tvrde da na Islandu nema mrava. Zašto - vjerovatno zbog sastava zemljišta i temperatura.

Najmanja država na Svjetskom prvenstvu

Ovo je egzaktan podatak - Island ima 331,811 stanovnika. Trinidad i Tobago je do sada bila najmanja država sa fudbalskim timom u završnici - 1,3 miliona 2006.

Manje stanovnika od Mančestera i 12 špansih gradova

Engleski grad za dva giganta ima oko 600 hiljada stanovnika, a 12 španskih gradova imaju veću populaciju od Islanda. Od zemalja članica Uefe manji od Islanda samo su Andora, Farska ostrva, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

8 odsto na stadionu, 99.8 odsto ispred televizora

Oko 26 hiljada Islanđana bodrilo je nacionalni tim na Evropskom šampionatu u Francuskoj - na stadionoma ili trgovima francuskih gradovia. Oni koji su ostali u zemlji, gledali su EURO na TV - njih 99,8 pratilo je preko malih ekrana duel Island - Engleska u osmini finala.

Stomatolog na klupi

Selektor Heimir Halgrimson, koji je preuzeo tim nakon Evropskog prvenstva, pored toga što je završio Uefinu PRO trenersku licencu, diplomirani je stomatolog i ima ordinaciju u Rejkjaviku.

Planina - najopasniji navijač

Haftor Bjrnson, koji glumi Planinu u slavnoj seriji Igra prijestola, i jedan od najsnažnijih ljudi na svijetu je strastveni navijač nacionalnog tima. Zaprijetio je smrću, naravno u šali, Kristijanu Ronaldu, koji je nakon remija na Evropskom prvenstvu, rekao da su Islanđani "mala nacija, jer su slavili kao da su postali prvaci".

Jeftini tim

Prema podacima specijalizovanog sajta Transfermarkt, manje od Islanda vrijede samo selekcije Mađarske (25,3 miliona) i Sjeverne Irske (38,1). Vrijednost igrača islandskog tima procijenjena je na 44,75 miliona eura.

Ni 40 odsto posjeda

Pep Gvardiola bi bio razočaran - na mečevima kvalifikacija, Island je imao prosječno tek 40 odsto posjeda lopte. Kao prvi u grupi plasirao se u završnicu.

Bonus video: