Dečić protiv istorijskog kluba piše svoju istoriju

Fudbaleri Dečića “gostuju” bjeloruskom Dinamu iz Minska pred praznim tribinama na DG areni (20h)

5912 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Telekom 1. CFL/FSCG
Foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Fudbaleri Dečića drugi put zaredom izlaze na evropsku scenu. Kosovska Drita bila je prošlog ljeta prekrupan zalogaj za Tuzane, na redu je rival još zvučnijeg imena - Dinamo Minsk.

Oba meča izabranici Vladimira Jankovića odigraće u Podgorici, s obzirom na Uefinu zabranu bjeloruskim timovima da svoje mečeve igra kod kuće.

Prva utakmica, u kojoj su Tuzani nominalni gosti, igra se večeras na “DG areni” (20 h), revanš je narednog četvrtka pod Goricom.

Kolika je su prednost oba “domaća” meča - Janković je imao originalan odgovor:

”S jedne strane, ljepota evropskih utakmica je da putujete, vidite drugi grad, upoznate zemlju, odigrate utakmicu i steknete neprocjenjivo bogatstvo. Zato smatram da je to gubitak za moje igrače i klub. S druge strane, ako gledamo kroz takmičarsku prizmu, postoji blaga prednost jer smo naviknuti na klimatske uslove i poznajemo stadion na kojem smo već igrali. No, kada pogledamo pragmatično, nalazimo se na polju 105x68 metara, s golovima 2,44x7,32, sa dva šesnaesterca i u tom polju se odvija sve. Tako da nikakvih posebnih razlika neće biti ni za jednu, ni za drugu ekipu”, kazao je Janković.

Dinamo je favorit - zbog imena, tradicije, istorije...

”To je velikan iz porodice klubova Dinamo sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, a sada Bjelorusije. Klub velike tradicije i višestruki šampion. Radi se, međutim, o sportu i mi imamo naše sportske ambicije, koje želimo da pokažemo na terenu. To što neka ekipa ima istoriju stvar vremena koje je prošlo. Ono što je danas i sjutra to će biti na terenu.

Dečić su ovog ljeta pojačali napadač Stefan Denković, centralni bekovi Igor Ćuković i Aleksandar Šofranac, kao i golman Dušan Marković...

”Naravno da od novih igrača puno očekujemo i trebali bi da budu dodatni teg na našem tasu. Istovremeno, ne želim da stavljam na njih dodatno breme, s obzirom da oni sa nama nemaju odrađenu nijednu utakmicu. Trebaju da se priviknu na ekipu i ona da se privikne na njih”, istakao je Janković.

Po riječima defanzivca Marka Tućija, dvije “domaće” utakmice su prednost za Dečić.

”Bolje poznajemo teren i ambijent od njih. Vjerujem da ćemo se brzo prilagoditi i tu prednost iskoristiti na najbolji mogući način. Imamo dobru ekipu i igrače sa evropskim iskustvom. Nadam da će nam oni pomoći u ovom izazovu”, kazao je Tući.

Meč na “DG areni” počinje u 20 sati, igra se pred praznim tribinama, a sudi Francuz Žeremi Pinjar.

Bonus video: