Platini i Blater oslobođeni optužbi za korupciju

Blater i Platini su bili osumnjičeni za prevaru, nepošetno upravljanje i korupciju

8319 pregleda 5 komentar(a)
Blater dolazi na izricanje presude, Foto: Reuters
Blater dolazi na izricanje presude, Foto: Reuters

Bivši predsjednici Fife i Uefe, Sep Blater i Mišel Platini oslobođeni su optužbi za prevaru i korupciju.

Presudu je danas donio švajcarski sud u Belinconi pred kojim se vodio proces. Sud nije uvažio zahtjev tužilaštva koje je sredinom juna tražilo uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i osam mjeseci. Blater i Platini su negirali krivicu.

Blater i Platini su bili osumnjičeni za prevaru, nepošteno upravljanje i korupciju.

Blater je bio osumnjičen da je Platiniju protivzakonito prebacio dva miliona franaka iz Fifinih sredstava 2011. godine. On je tvrdio da je to bio dogovor između njega i Platinija, koji je taj novac dobio za konsutlantske usluge koje je obavljao od 1998. do 2002. godine.

Platini dolazi na izricanje presude
Platini dolazi na izricanje presudefoto: Reuters

Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vrijeme u potpunosti plaćala Fifa. Blater je na suđenju ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će "kasnije" biti namirena, "kada finansije Fife to dozvole, u džentlmenskom sporazumu" koji je postignut usmeno i bez svjedoka.

Platini i Blater su 2015. godine izbačeni iz fudbala, a Francuz je tada tvrdio da mu je afera podmetnuta kako ne bi mogao da se kandiduje za predsjednika Fife.

"Želim da izrazim sreću zbog svih voljenih jer je pravda konačno zadovoljena poslije sedam godina laži i manipulacija. Moja borba je borba protiv nepravde. Dobio sam prvu bitku", izjavio je Platini nakon presude, a prenio Rojters.

Bonus video: