Bivši igrač Budućnosti odveo Hrvatsku u baraž

"Teška dva dana su iza mene, veliki je to pritisak, ali sreća prati hrabre. No, ovo je samo mali korak", kazao je Zlatko Dalić nakon pobjede Hrvatske u Kijevu
83 pregleda 1 komentar(a)
Zlatko Dalić, Foto: Reuters
Zlatko Dalić, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2017. 22:27h

Zlatko Dalić, "izbornik s dva dana staža", kako su ga nazvali hrvatski mediji, odveo je reprezentaciju Hrvatske u baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Samo 50-ak sati uoči ključne utakmice u Kijevu, Dalić je na klupi zamijenio Anta Čačića, i pokazao da je dorastao izazovu - Hrvati su golovima Andreja Kramarića savladali Ukrajinu sa 2:0 i izbjegli šokantnu eliminaciju, koja im je prijetila nakon remija sa Finskom u petak.

"Svaka čast mojim igračima, odradili su fantastičan posao. Napravili smo ono što smo se dogovorili. Pokazali su respekt i sve su poslušali. Teška dva dana su iza mene, veliki je to pritisak, ali sreća prati hrabre. No, ovo je samo mali korak", kazao je Dalić, prenosi Index.hr.

U trenerskoj karijeri vodio je Rijeku, Varteks, Slaven Belupo i Dinamo iz Tirane, no proslavio se na Bliskom Istoku. Uspješno je vodio jordanski Fejseli, bivši klub našeg Nebojše Jovovića, što ga je preporučilo Al Ainu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "azijskom Real Madridu".

U dugačkoj igračkoj karijeri Dalić je prije toga, osim Hajduka iz Splita i Veleža, nosio dres podgoričke Budućnosti, u sezoni 1988/89.

"Znao sam da je Ukrajina opasna po bokovima pa sam ih pojačao s Vidom i Vrsaljkom. Modrić se do sada previše trošio prema nazad i postavio sam ga više ofanzivnije, dok sam na njegovo mjesto vratio Rakitića. Uvjerio sam Rakitića da to radi za Hrvatsku i nije bilo problema. Hvala i Čačiću, zasluge su njegove, ali podsjećam da je ovo tek mali korak".

Hrvatski mediji pisali su minulih dana da je Zdravko Mamić, svemoćni i nezvanični gazda hrvatskog fudbala, postavljanjem na mjesto selektora zapravo vratio uslugu Zlatku Daliću, koji je nedavno preporučio Zorana Mamića, Zdravkovog brata, za trenera Al Aina.

"Nisam opterećen, za sve sam se izborio sam. Čuo sam puno negativnih komentara, ne znam čemu to. Prije sedam godina sam uzeo kofer, otišao iz Hrvatske i borio se. Niko me nije gurao. Moja karijera me dovela ovdje",

Hrvatska je u baražu za Mundijal, a Dalić ne zna da li ostaje.

"Svoje sam odradio. Sada idem da se odmorim, idem svojoj porodici. Ostajem li selektor? Nisam ništa pitao HNS, nisam kalkulisao. Rekao sam Ok, dolazim pješke zbog Hrvatske. Svoje sam odradio sam, hvala lijepa na pozivu, a dalje ćemo vidjeti", kazao je na kraju.

Bonus video: