Crnogorsko fudbalsko ljeto: Sjever Evrope daje odgovore

Samo ako se Sutjeska i Budućnost plasiraju u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, ako eliminišu farski Klasvik, odnosno islandski Brejdablik, crnogorski klubovi će napraviti iskorak na evropskoj sceni, smatra Dejan Vukićević

15989 pregleda 9 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti slave gol Viktora Đukanovića, Foto: FK Budućnost
Fudbaleri Budućnosti slave gol Viktora Đukanovića, Foto: FK Budućnost

Samo ako se Sutjeska i Budućnost plasiraju u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, ako eliminišu timove sa krajnjeg sjevera Evrope - farski Klasvik, odnosno islandski Brejdablik - moglo bi da se kaže da su crnogorski klubovi ovog ljeta napravili iskorak na evropskoj sceni, smatra Dejan Vukićević.

Crnogorski klupski fudbal došao je evropskog “podruma”, jer je ovo posljednje ljeto u kojem imamo četiri predstavnika u Uefinim takmičenjima. Već od naredne godine naš prvak će morati da igra pretkvalifikacije (“kvalifikacije za kvalifikacije”), dok ćemo u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, umjesto tri, imati dva tima.

Sve je to posljedica poražavajućih rezultata u minulih pet godina, a proces oporavka biće dugačak - mukotrpan i težak, i ko zna kakav će ishod da bude.

Ovog ljeta, na osam dosadašnjih mečeva, crnogorski timovi upisali su samo jednu pobjedu (Budućnost protiv Lapija za prolaz), ostvarili su tri remija i doživjeli četiri poraza, s tim što Budućnost i Sutjeska nastavljaju misiju - evropska priča još nije završena...

”I Sutjeska i Budućnost imaju lijepu priliku da prođu u treće kolo, možda im se na neki način otvori evropski put. Od toga šta naša dva najveća kluba urade u drugom kolu, zavisiće i kompletan utisak i slika koju su ostavili crnogorski timovi”, smatra Vukićević, nekadašnji trener Zete, Mogrena, OFK Titograda, Vojvodine, moldavske Dačje, letonskog Ventspilsa, Feronikeljija, Laćija...

Crnogorski timovi su, po njemu, nespremno dočekali evropska iskušenja, što je priča koja se manje-više ponavlja svakog ljeta.

”Pod pravom pripremom za Evropu podrazumijavam ostanak tima koji je izborio taj plasman, plus dodatna selekcija. Jeste najlakše kritikovati i pričati ovako spolja, nikada ne znate šta se tačno dešava iznutra, vrlo moguće je da i budžeti klubova ne dozvoljavaju pravu pripremu ili jednostavno zavise od odlazaka igrača, ali ako vi uoči evropskog nastupa ostanete bez pola tima, onda nikako ne možemo da govorimo o pravoj pripremi za Evropu”, kaže Vukićević.

Sutjeska je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisana od bugarskog Ludogoreca, očekivano...

Liga konferencija
foto: UEFA

”Sutjeska nije imala sreće na žrijebu i bilo je neralno očekivati da eliminiše Ludogorec, s obzirom na kvalitet protivnika, ali i politiku kluba, jer su otišla praktično četiri reprezentativca - govorim o Dreškoviću, Janjiću, Bubanji i Jovoviću, uz sve ostale. Na terenu se vidjela jasna razlika, Ludogorec je bolji i prošao je. Sutjeska nastavlja u Ligi konferencija i ima šansu da prolaskom u treće kolo kvalifikacija napravi lijep uspjeh. U suprotnom, ne vjerujem da bi u Nikšiću neko bio zadovoljan”, ističe Vukićević.

Budućnost je bila bolja od kosovskog Lapija - sada je čeka Brejdablik sa Islanda. Lijepa šansa za tim Aleksandra Nedovića...

”Budućnost je bila favorit protiv Lapija i, po meni, očekivano je prošla dalje. Nije, međutim, bilo lako, i s obzirom na to šta su sve morali da prođu u revanšu, treba čestitati fudbalerima. Sada ih čeka rival sa Islanda i, kao što je slučaj sa Sutjeskom, i Budućnost ima lijepu priliku. Ako ne prođe u treće kolo, opet neće to biti ljeto koje će se pamtiti. Treba napomenuti i da je Budućnost ostala bez važnih igrača, otišli su Raspopović, Raičković, sada i Ivanović, reprezentativci, i nije lako biti u stanju tako na pravi način odgovoriti na evropska iskušenja”, poručuje Vukićević.

Dejan Vukićević
foto: Savo Prelević

Sutjeska u srijedu na DG areni dočekuje Klasvik i pokušaće da ostvari dobar rezultat pred revanš na Farskim Ostrvima sedmicu kasnije. Budućnost u četvrtak igra prvi meč na Islandu, revanš je 28. jula pod Goricom.

Ko su potencijalni rivali Nikšićana i Podgoričana u 3. kolu, znaće se nakon žrijeba koji će se obaviti u ponedjeljak, 18. jula u Nionu.

Dečić je sam sebe stavio u inferioran položaj

Dečić i Iskra nisu uspjeli, iako su imali dobre rezultate pred revanše - remije na gostujućim terenima i utakmice odluke pred domaćom publikom.

Tuzani su, međutim, izgubili pod Goricom od Dinama iz Minska (1:2, gol odluke Crnogorca Dušana Bakića), a Danilovgrađani na “DG areni” 1:0 od albanskog Laćija.

Iskra je, po Dejanu Vukićeviću, nespremno dočekala evropska iskušenja, ali je i pored toga imala šansu.

"Otišlo je dosta igrača, prije svih Balša Sekulić, koji je vrlo važan, ali i Bakrač, Šahman... Ako se već cijele godine borite za Evropu i pričate o tome, onda barem pokušajte da je dočekate u istom sastavu. I pored toga, Iskra je imala šansu, jer Laći nije tim koji nije mogao da se eliminiše”, smatra Vukičević.

Dečić je, u pogledu igračkog kadra, spremniji dočekao Evropu, ali je priprema dvomeča sa Dinamom iz Minska bila pomalo čudna...

"Kao da je Dečić sam sebe stavio u inferioran položaj, čini mi se da je rival predstavljan kao da je mnogo jači tim nego što zapravo jeste. To je, opet, samo moje mišljenje. Žao mi je, jer imam utisak da je Dečić mogao da prođe, po igračkom kvalitetu u pitanju je sastav koji je možda i najbolji kod nas”, kaže Dejan Vukićević.

Bonus video: