Velika šansa za Sutjesku, i Budućnosti može da se otvori

Dva najveća crnogorska kluba mogli bi da imaju povoljan žrijeb u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija ako eliminišu rivale sa sjevera Evrope

10492 pregleda 7 komentar(a)
Foto: UEFA
Foto: UEFA

Sutjeska i Budućnost su dobili potencijalne rivale u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Žrijeb je u ponedjeljak.

Da bi došli do te faze, crnogorski predstavnici prethodno treba da eliminišu rivale sa sjevera Evrope - protivnik Sutjeske je Klaksvik sa Farskih Ostrva, a Budunosti Breidablik sa Islanda.

Ako uspiju u toj misiji, mogao bi da im se otvori put. Posebno Sutjesci...

Nikšićani su u takozvanoj "stazi šampiona" i mogući rivali u 3. kolu bili bi litvanski RFS, te pobjednici duela Vikingur (Island) - Nju Seints (Vels), La Florita (San Marino) - Balkani (Kosovo), Hibernijans (Malta) - Levadija (Estonija) i Leh (Poljska) - Dinamo Batumi (Gruzija).

Nikšićani su dopali u prvu, lakšu grupu, i samo bi poljski Leh bio favorit protiv crnogorskog prvaka.

Predstavnici Estonije, Malte, Kosova, pa i Islanda - rivali su koji bi mogli da se prođu.

Rivali Sutjeske
foto: Uefa

U drugoj grupi su rumunski Kluž (ako pobijedi Inter iz Andore), kazahstanski Tobol (ako prođe Linkoln sa Gibraltara), ukrajinska Zarja, Tirana ili Zrinjski...

Budućnost je u takozvanoj "glavnoj stazi", a Uefa je uoči žrijeba formirala podgrupe i skratila spisak potencijalnih rivala.

Podgoričane bi čekali mnogo neugodniji timovi nego Sutjesku, jer nisu u grupi nosilaca, ali bi takođe mogli dobro da prođu.

Mogući rivali u 3. kolu su pobjednici dvomeča Rakov (Poljska) - Astana (Kazahstan), Istanbul Bašakšehir (Turska) - Makabi Netanja (Izrael), Valmerija (Litvanija) - Škendija (S. Makedonija) i Sparta Prag (Češka) - Viking (Norveška).

Rivali Budućnosti
foto: Uefa

Nema sumnje da par Valmerija - Škendija najviše privlači Podgoričane, dok su Bašakšehir i Sparta rivali za izbjegavanje.

Od trećeg kola je samo jedna stepenica do plej-ofa, odnosno dvije do grupne faze Lige konferencija.

I Budućnost i Sutjesku, naravno, čekaju teške utakmice u 2. kolu kvalifikacija , a trener Dejan Vukićević je juče u analizi za "Vijesti" kazao da su crnogorski timovi i ove godine nespremni dočekali evropska iskušenja.

"Samo ako se Sutjeska i Budućnost plasiraju u 3. kolo kvalifikacija možemo da kažemo da je crnogorski klupski fudbal napravio iskorak na evropskoj sceni. Ali, zašto cijele godine pričamo o Evropi i igramo za to kada uoči evropskih mečeva naši timovi ostanu bez glavnih igrača", kazao je Vukićević, između ostalog.

Sjever Evrope, dakle, daje odgovore, a pred najvećim crnogorskim klubovima mogao bi da se otvori lijep put ako uspiju da eliminišu timove sa Farskih Ostrva i Islanda.

Sutjeska u srijedu na "DG areni" dočekuje Klaksvik, Budućnost dan kasnije gostuje Brejdabliku. Revanši su za sedam dana na Farskim Ostrvima i pod Goricom.

Mečevi 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija na programu su 4. i 11. avgusta.

Žrijeb je u ponedjeljak u Nionu u 14 časova.

Bonus video: