Plamen sa Islanda upozorava Budućnost - trener je na meti Norčepinga, „leže” im Austrijanci...

Predstavljamo ekipu Brejdablika, rivala Budućnosti u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija - trener Oskar Torvaldson je ovih dana na ozbiljnoj meti švedskog Norčepinga, a njegova ekipa nije bez evropskih uspjeha. Prošle godine je eliminisala Austriju iz Beča

29711 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Brejdablik
Foto: Brejdablik

Budućnost protiv Brejdablika s Islanda, u drugom kolu kvalifikacija za Uefinu Ligu konferencija. Muškarci...

Sreća za podgorički klub što je tako, jer da su u pitanju dame - ženska ekipa Budućnosti, koja je tek obnovljena nakon privremenog gašenja, bila bi totalni autsajder protiv Brejdablika, čiji je ženski tim svojevremeno igrao i četvrtfinale Lige šampiona.

U Kopavoguru, drugom po veličini gradu u Islandu, koji je smješten tik uz najveći Rejkjavik sa svega 40 hiljada stanovnika, gazduju, dakle - fudbalerke.

Kaposvogur
Kaposvogurfoto: Icelandmag.is

No, daleko od toga da je muška ekipa, koja je prošle sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencija eliminisala Austriju iz Beča i koja vodi u šampionatu Islanda - bezazlen protivnik, naprotiv.

U zemlji gejzera, čijim su fudbalom posljednjih godina dominirali Valur, Hafnarfjodur i KR Rejkjavik, trenutno se pita - Brejdablik.

Prvi put otkada je Crna Gora samostalna, neki naš klub igraće protiv islandskog. Dvije države su fudbalski često dovođene u vezu na reprezentativnom nivou - kao kandidati da otputuju na veliko takmičenje i postanu svojevrsni rekorderi. Island je uspio prvi - u pitanju je zemlja s najmanjim brojem stanovnika (oko 370 hiljada) koja je igrala na velikom takmičenju. Na Evropskom prvenstvu 2016, pa na Svjetskom 2018. Crna Gora još čeka da postane druga najmanja...

Za ogroman uspjeh islandskog reprezentativnog fudbala jedan od najzaslužnijih je upravo Brejdablik - najveća islandska “fabrika” talenata. Johan Berg Guđmunson, Alfred Finbogason, Gifli Siguđson... samo su neki od istaknutih islandskih fudbalera koji su prošli kroz mlađe kategorije Brejdablika...

Islandski klupski fudbal nije na nivou reprezentativnog, a najveći uspjeh je treće kolo kvalifikacija za evropska takmičenja. Prvi je ostvario upravo Brejdablik, koji je prije devet godina eliminisao Santa Kolomu iz Andore i austrijski Šturm i stigao do 3. runde kvalifikacija za Ligu Evrope - eliminisan je od kazahstanskog Aktobea na penale.

Do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope dolazio je i RK Rejkjavik, Brejdablik takođe prošle sezone u Ligi konferencija, ali nije to preveliki podvig - uspijevali su to u prošlosti i crnogorski timovi, a Zeta je 2012. stigla čak i do plej-of faze kvalifikacija za LE.

Brejdabliku, međutim, “leže” Austrijanci, pa su prije 12 mjeseci nakon dvostruke pobjede protiv luksemburškog Rasing Uniona (3:2 u gostima, 2:0 kući), iznenadili Austriju iz Beča - 1:1 u gostima, 2:1 na domaćem terenu.

Eliminisani su potom od škotskog Aberdina, iako su vjerovali u prolaz (izgubili kući 3:2, u Škotskoj 1:0) a kapiten Hoskuldur Gunlaugson, koji će i protiv Budućnosti biti u veznom redu, u intervju za škotsko izdanje “Dejli mejla” kazao je da je njegov fudbaski idol najveći Aberdinov izdanak - ser Aleks Ferguson.

Dobru evropsku formu popularni “blikari” potvrdili su i u domaćem šampionatu, imali su sve u svojim rukama, ali ih je koštao kiks u pretposljednjem kolu protiv Hafrnarfjodura - titulu je s bodom prednosti osvojio Vikingur, ekipa koja je nedavno u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pružila dobar otpor švedskom Malmeu (ukupno 6:5 za Malme).

Brejdablik, međutim, ove sezone kontroliše stvari u šampionatu Islanda, i nakon 12 kola ima šest bodova više od Vikingura i ide ka drugoj tituli u klupskoj istoriji, prvoj od 2010 - još jedno upozorenje za Budućnost.

Trener Oskar Hrafn Torvaldson već je stekao reputaciju na sjeveru Evrope, pa je ovih dana aktuelan njegov prelazak u Norčeping - 48-godišnji stručnjak nalazi se na listi kandidata za trenera švedskog kluba. Možda Brejdablik ostane bez trenera uoči, ili između dva meča protiv Budućnosti, ko zna...

Oskar Hrafn Torvaldson
Oskar Hrafn Torvaldsonfoto: https://www.dailyadvent.com/

Torvaldson je, međutim, usredsređen na kvalifikacije za Ligu konferencija, a kaže da su evropski mečevi nešto najljepše u sezoni.

- Nismo zadovoljni kako smo igrali protiv Santa Kolome, no vjerujemo da ćemo biti sve bolji - kazao je Torvaldson.

Njegov tim je slavio u Andori u prvom meču sa 1:0, u revanšu se na stadionu “Kopavogsvolur” (kapacitet 1,700 sjedjećih mjesta) suočio s ranim šokom, pošto je Santa Koloma povela i anulirala zaostatak, ali je do kraja meča sve došlo na svoje - 4:1 za Brejdablik.

Mečeve obično počinje deset Islanđana, od kojih su sedmorica stalni ili povremeni reprezentativci Islanda, te jedan Danac - štoper Migel Mena Kvist, koji je rođen u Kolumbiji.

Pod islandskom zastavom nastupa i drugi štoper Damir Muminović, iako je prije 32 godine rođen u Srbiji, u Zaječaru. “Cijeli život” je, međutim, na Islandu, a dres Brejdablika nosi već devetu sezonu...

Brejdablik - nordijska mitologija

Ime Brejdablik potiče iz nordijske mitologije, u kojoj dominiraju Balduri - islandska mitološka bića.

Nadimak “blikari” nastao je od drugog dijela imena kluba, što na islandskom znači sjaj, svjetlucanje ili bljesak - i u grbu kluba se nalazi nešto poput olimpijske baklje.

Brejdablik
foto: Breiðablik

Bliki, u jednini, je naziv za muške patke - još jedan od manje korišćenih nadimaka predstojećeg rivala Budućnosti.

Stari nadimak UBK (Klub mladih Brejdablika) izbačen je iz upotrebe prije više od 15 godina. Navijači sada priznaju samo - blikare.

Brejdablik je osnovan 1950. godine, sedam godina kasnije počelo je i prvo takmičenje na Islandu. Nije imao puno uspjeha u početku, a prvi opipljiviji rezultat ostvario je tek 1971, kada je igrao u finalu Kupa. Jedinu titulu osvojio je 2010. godine, četiri puta je bio vicešampion, a jednom je slavio u Kupu.

Bonus video: