Fudbaleri koji su kroz pakao došli do vrha

Veliki povratak Kristijana Eriksena, novog pojačanja Mančester junajteda, samo je jedan u nizu u svjetskom fudbalu o kojem će se dugo pričati

6154 pregleda 0 komentar(a)
Poštovanje za Eriksena, Foto: Koen van Weel
Poštovanje za Eriksena, Foto: Koen van Weel

Borba za život sa srećnim krajem Kristijana Eriksena je priča koja je obilježila Evropsko prvenstvo prošle godine. I u 2022. je Danac ponovo bio tema broj jedan kada se u januaru, samo šest mjeseci nakon stresnih scena na “Parkenu”, vratio na teren i zaigrao za engleski Brentford.

Prošlo je nešto više od 13 mjeseci od kada je Eriksenu na nekoliko minuta bilo stalo srce, tada niko nije ni razmišljao o tome da li će se vratiti fudbalu, već samo da li će preživjeti. Eriksen je pobio sve prognoze i opet uživa na terenu.

Prije nekoliko dana je potpisao za Mančester junajted, dok je fudbal nastavio da “piše” neobične, filmske priče. Jer, Eriksenov preporod je samo još jedan kambek u nizu o kojem će se pričati.

ARGENTINAC HEROJ SJEVERA ENGLESKE

Navijači Njukasla dobro pamte zimski period 2013. i vijest da Honas Gutijeres, jedan od ljubimaca publike na “Sent Džejms parku”, boluje od raka testisa. Čak 18 mjeseci Argentinac nije igrao za “svrake”, kratko je u međuvremenu bio i na pozajmici u Noriču, a onda se vratio u klub da mu pomogne da izbori opstanak u Premijer ligi.

I imao je bitnu ulogu, jer je u posljednjem kolu u sezoni 2014/15, kada je Njukaslu gorjelo pod nogama, bio asistent i strijelac u pobjedi nad Vest Hemom. Nekoliko sedmica kasnije je sa sjevera Engleske otišao kao heroj, navijači i danas skandiraju ime 39-godišnjeg fudbalera koji je karijeru završio prije deset mjeseci.

IZ OPERACIONE SALE PO TROFEJ

Erik Abidal je jedan od najvećih pobjednika, nakon što se izliječio od tumora jetre. Francuz je u martu 2011, manje od dva mjeseca poslije operacije, podigao trofej namijenjen pobjedniku Lige šampiona pošto je Barselona bila bolja od Mančester junajteda.

U tom finalu na “Vembliju” je i odigrao svih 90 minuta, a naredne godine je bio na transplantaciji jetre, potom je i sve manje igrao... Kasnije je nastupao i za Monako i Olimpijakos, sve dok 2014. nije okončao igračku karijeru.

GOLMAN KOJI JE PROSLAVIO MASKU

Petr Čeh je u to vrijeme bio ponajbolji golman svijeta, garancija za granitnu odbranu Čelsija pod komandom Žozea Murinja, sve do 14. oktobra 2006. godine i gostovanja Redingu. Češki golman se tada sudario sa protivničkim igračem Stivenom Hantom, stradala mu je lobanja, nekoliko sati mu je i život bio ugrožen.

- Taj start Hanta je sramota - govorio je Murinjo.

Čeh je tada priznao da se ničeg nije sjećao, a samo tri mjeseca nakon incidenta na stadionu “Madejski” se vratio u akciju. Fenomenalni čuvar mreže je od tada pa sve do kraja karijere 2016. nosio zaštitnu masku, poput kacige na glavi, koja je postala njegov zaštitni znak.

”ČUDO DA JE RAUL PREŽIVIO”

Novembar 2020, stadion “Emirejts”, duel Arsenala i Vulverhemptona u Premijer ligi. Malo je nedostajalo da se te večeri dogodi prava tragedija nakon sudara štopera Arsenala Davida Luiza i napadača “vukova” Raula Himenesa. Meksikanac je doživio fakturu lobanje, dugo je bio bez svijesti, ljekari oba kluba su mu se na terenu borili za život...

Preko 50 hiljada gledalaca je nijemo pratilo situaciju, a član medicinskog tima Vulvsa je kasnije rekao Himenesu da je pravo čudo da je te noći preživio. Čak šest mjeseci Himenes je trenirao odvojeno od ekipe, a profesionalni fudbal je zaigrao osam mjeseci nakon sudara sa Luizom. Prošle sezone je u Premijer ligi imao učinak od šest golova i četiri asistencije...

ČELIČNA VOLJA SISEA I KASORLE

Đibril Sise i Santi Kasorla su među onim igračima kojima povrede nisu dozvolile da do kraja pokažu sve kvalitete za koje se pretpostavljalo da ih posjeduju.

Francuski napadač je kao veliki potencijal stigao 2004. u Liverpul iz Oksera i već na startu sezone je doživio dvostruki prelom potkoljenice. U tom momentu je djelovalo izvjesno da Sise propusti ostatak sezone, ali je opet kročio na teren već poslije pet i po mjeseci - u aprilu 2005.

Nešto više od godinu kasnije, u jeku priprema za Mundijal u Njemačkoj, stradala mu je i druga noga (desna). Tada se spekulisalo da mu je propao već dogovoren transfer u Marsej, mada je potom na “Velodrom” stigao na pozajmicu s pravom otkupa...

A šta je tek prošao Santi Kasorla? Omaleni španski majstor je dugo vukao naizgled bezazlenu povredu Ahilove tetive, a na kraju je mogao da ostane bez noge. Kasorla, koji je od 2012. do 2018. igrao za Arsenal, imao je čak 11 operacija, a problem je nastao kada je došlo do infekcije. Tako mu je 2014. bakterija, koju je zaradio u operacionoj sali, “pojela” tetivu i kost, pa su mu ljekari presadili kožu sa ruke na skočni zglob. Kasorla igra i danas, trenutno je član Al Sada.

Bonus video: