Šahtjor tuži Fifu - Ukrajinci traže 50 miliona jer su im propala četiri transfera

Šahtjor je imao 14 stranaca u timu i htio je da proda nekoliko njih kako bi pokrio minuse u poslovanju. U pismu CAS-u, navedeno je da su propale dogovorene prodaje Manora Solomona u Fulam i Mateusa Kardoso Lemos-Martinsa u Lion

4155 pregleda 1 komentar(a)
Foto: shakhtar.com
Foto: shakhtar.com

Šahtjor iz Donjecka traži 50 miliona eura na ime štete od Fife za gubitke na obeštećenjima.

U junu, svjetska kuća fudbala je odlučila da strani fudbaleri u Ukrajini mogu da suspenduju svoje ugovore do 30. juna 2023. godine zbog ruske invazije, a višegodišnji učesnik Lige šampiona se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

„Morali smo ovo da uradimo zbog Fifine izuzetno nefer odluke”, rekao je izvršni direktor Šahtjora Sergej Palkin za BBC.

Iz kluba iz Donjecka, koji je od 2014. i invazije Rusije bio prinuđen da igra daleko od svog stadiona, razrušenog u tadašnjem bombardovanju, poručuju da će izgubiti mnogo novca.

„Posljedice ovakve odluke je da ćemo izgubiti značajan novac koji smo očekivali od transfera. Želimo da naglasimo da nam je, u situaciji kada su ukrajinski klubovi suočeni sa ratom, FIFA pokazala veoma malo poštovanja. Nije se potrudila da zaštiti klubove i nijednom nas nije konsultovala da nađemo rješenje. Ignorisala je opasnu situaciju u kojoj se ukrajinski fudbalski klubovi nalaze od početka rata”, istakao je Palkin.

U tužbi CAS-u, Šahtjor je naveo da je trebalo da zaradi 50 miliona eura od transfera četvorice igrača.

„Četiri inostrana fudbalera su se odmah povukla iz pregovora o potencijalnim transferima. Njihovi agenti su ih savjetovali da to urade, kako bi napustili klub bez bilo kakve kompenzacije, što bi im omogućilo izdašnije aranžmane sa novim poslodavcima”, piše u tužbi.

Šahtjor je imao 14 stranaca u timu i htio je da proda nekoliko njih kako bi pokrio minuse u poslovanju. U pismu CAS-u, navedeno je da su propale dogovorene prodaje Manora Solomona u Fulam i Mateusa Kardoso Lemos-Martinsa u Lion.

FIFA još nije odgovorila na pitanja BBC-a.

Bonus video: