Sutjeska ima veliku šansu, napad ruši Klaksvik

Crnogorski šampion večeras (21) na “DG areni” dočekuje farski Klaksvik u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija

7517 pregleda 14 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske, Foto: FK Sutjeska
Fudbaleri Sutjeske, Foto: FK Sutjeska

Crnogorski timovi su u evropskim takmičenjima do sada odigrali četiri utakmice protiv ekipa sa Farskih Ostrva, a bilans je, u najmanju ruku, očajan - remi i tri poraza, uz gol-razliku 1:8. OFK Titograd je 2018. u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisan od B36 Torshavna (0:0 u gostima, 1:2 kod kuće), dok je Budućnost prošlog ljeta u kvalifikacijama za Ligu konferencija oba puta izgubila od HB Torshavna (4:0 i 2:0).

Da li će biti treća sreća za crnogorske klubove biće poznato naredne sedmice, kada bude završen revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija između Sutjeske i Klaksvika. Ipak, neki nagovještaj bi mogao da pruži prvi susret, koji će prvaci Crne Gore i Farskih Ostrva odigrati večeras (21) na “DG areni”.

I pored negativne tradicije, ne može se reći da su crnogorski klubovi potpuni autsajderi protiv timova sa Farskih Ostrva. Sutjeska ima dobru priliku da se plasira u treću rundu, a dodatni motiv može predstavljati i činjenica da je Nikšićanima praktično otvoren žrijeb do plej-ofa. Ukoliko bi eliminisali Klaksvik, igrali bi sa kosovskim Balkanijem, koji je u prvom meču bio ubjedljiv protiv La Florite iz San Marina (4:0).

Čini se kao idealna šansa da se koliko-toliko popravi slika o našem klupskom fudbalu, koji je godinama na samom evropskom dnu.

- Ovaj dvomeč nam mnogo znači. Želimo da prođemo u naredno kolo. Nadam se da smo uspjeli da odmorimo i dovoljno se pripremimo. Čini mi se da je ekipa spremnija nego što je bila protiv Ludogoreca. Očekujem da sa više energije i prostora u napadu stvorimo situacije, iz kojih bismo mogli da povedemo i pobijedimo - rekao je u najavi meča trener Sutjeske Milija Savović.

Povezani članci

19. Jul 2022.

Savović: Mislimo samo o Klaksviku

Sutjeska je, smatra Savović, kvalitetnija. Nikšićani su mnogo mijenjali, praktično zamijenili čitav tim, ali alibija ne bi trebalo da bude.

- Oni su disciplinovani, znaju da napadaju, da igraju na kontranapade. Imaju više taktičkih varijanti koje koriste. U mečevima koje smo gledali su promijenili nekoliko sistema. Fleksibilni su. Većina tima je na okupu četiri-pet godina i to je njihov kvalitet. Vidjeli smo i neke negativne stvari u njihovoj igri, koje bismo mogli da iskoristimo i da ostvarimo prednost. Mislim da smo ipak igrački kvalitetniji od njih.

Prvu utakmicu protiv Farana sigurno propušta Filip Knežević. Napadač se oporavlja od povrede, igrao je u prijateljskom meču protiv OFK Nikšića, ali je bol i dalje prisutan.

- Probali smo da ga oporavimo, ali i dalje osjeća bolove. Možda postoji mogućnost za revanš. Ostali igrači su spremni - rekao je Savović.

I defanzivac Nikola Stijepović vjeruje u prolaz u narednu rundu.

- Rival po mjeri. Očekuje nas teška utakmica. Oni su kvalitet pokazali protiv favorizovanog Bode Glimta i ne smijemo da ih potcijenimo. U takmičarskom su ritmu, a mi smo poslije Ludogoreca imali dovoljno vremena za pripremu. Vjerujemo u naš kvalitet. Sa maksimalno ozbiljnim pristupom možemo doći do pobjede, koja bi nam olakšala pristup na Farskim Ostrvima - rekao je Stijepović.

Bonus video: