Crna Gora dostigla dva gola zaostatka, pa poklonila pobjedu Poljskoj

Poljaci vodili 2:0, Crna Gora došla do 2:2, a onda primila dva jeftina i naivna gola
92 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora Poljska, Foto: Savo Prelević
Crna Gora Poljska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2017. 18:06h

Crna Gora, bez šestorice prvotimaca, porazom je završila kvalifikacije za Mundijal. Očekivano, Poljska je slavila u uzbudljivom meču, u kome je Crna Gora stigla dva gola zaostatka, a onda bukvalno poklonila pobjedu rivalu za srećan put u Rusiju.

Poljaci iz prva dva napada došli do dva gola prednosti, mirno čuvali 2:0 do 78. minutu, iako je oslabljeni Tumbakovićev tim imao dobar posjed lopte i nekoliko opasnih situacija u prvom poluvremenu.

Spektakularnim golom Mugoše, te efektnim udarcem Tomaševića sa ivice šesnaesterca, naš tim je stigao do 2:2.

Kada je izgledalo da može da dođe i do preokreta, kada se klimao plasman Poljske u završnicu, Mijušković je poklonio gol Levandovskom, a onda Stojković autogolom završio mundijalsku priču.

Tok meča

89. minut - prečka Zjelinskog.

87. minut - novi poklon, ovoga puta Stojkovića, koji je ubacio loptu u mrežu Crne Gore i Poljska za dva minuta opet vraća dva gola prednosti.

85. minut - Poklon Poljskoj za odlazak na Mundijal. Mijušković je kratko vratio loptu Petkoviću, Levandovski čekao, bio brži i pogodio praznu mrežu - 3:2 za Poljsku.

83. minut - Crna Gora je izjednačila - sjajan gol Žarka Tomaševića. Ovaj tim ima karakter.

78. minut - Mugoša je smanjio, na spektakularan način - korner, Mijušković je vratio na sedam-osam metara, a Mugoša makazicama poslao loptu pod prečku.

Mugoša u igri umjesto Jovovića. Mugoša je dao gol Poljskoj u Podgorici.

Lagan ritam meča u Varšavi. Poljska kontroliše svaki dio terena, naši igrači imaju dosta prostora, ali daleko od gola. Nema opasnosti po Šćešnjog u drugom dijelu, ali ni po Petkovića.

68. minut - Opasna kontra Poljske, ponovo nakon izgubljene lopte. Povukao je Kuba Blaščikovski, ali ga je stigao Vukčević. Mijušković je na kraju izbacio loptu...

Tumbaković mijenja - Sead Hakšabanović, 18-godišnjak iz Vest Hema, ulazi umjesto Ivanića.

Danska vodi protiv Rumunije, koja ima i igrača manje - sve je poznato, Poljska ide na Mundijal, Danska u baraž.

Sa tribina se čuje pjesma poljskih navijača, domaći tim očigledno želi da u mirnom ritmu privede utakmicu kraju.

Poljaci su veoma opasni čim oduzmu loptu u centralnom dijelu terena. Lako osvajaju prostor, dolaze u opasnu zonu. Tri kornera zaredom uzveo je domaćin, a nakon trećeg Krihovjak je, poslije dugo vremena, šutirao ka golu Petkovića.

Žuti karton za Ivanića, koji je sa leđa oborio Krihovjaka da bi spriječio kontru, nako izgubljene lopte.

U prvih pet minuta Crna Gora je konstantno pred golom Poljske. Nema opasnosti po gol...

Promjena u Poljskoj - Piščeka je zamijenio Ribus.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Poljska ima lagodnih 2:0 protiv oslabljene Crne Gore. Dva brza gola, iz brzih akcija, donijeli su Poljacima ono što su htjeli - veliku prednost da odagnaju sve dileme oko plasmana u Rusiju.

Crna Gora je odigrala sa dosta posjeda, imala i nekoliko opasnijih napada, a Jovović dobru šansu da smanji.

Jasno je, naravno, da naša selekcija neće pokvariti feštu u Varšavi.

Kraj poluvremena

41. minut - dobar korner Jovovića, Tomašević i Klimenta nisu uspjeli bolje da reaguju na petercu.

37. minut - Ivanić je pokušao sa 20-ak metara lijevom nogom, pored stative. Nije bilo realne opasnosti po gol Poljaka.

Žuti karton dobio je i Bećiraj.

Period mirne igre, na sredini terena, bez opasnijih akcija na obje strane... Poljaci su zadovoljni, na milimetar su od plasmana u Rusiju.

29. minut - šansa za Crnu Goru. Janković je ubacio sa desne strane, Glik promašio loptu, a Jovović gol sa desetak metara.

Žuti karton za Nikolu Vukčevića.

Poljaci motivisani, u sjajnoj atmosferi, mnogo jači od oslabljene Crne Gore. Možda ponekad izgleda da gosti mogu da kontrolišu utakmicu, ali i to je vjerovatno dio plana domaćeg tima, koji brzo i precizno prelazi iz pozicione u ofanzivnu igru...

16. minut - već je 2:0 za Poljsku. Lako, prelako domaćin stiže do 2:0. Levandovski se zagradio u šesnaestercu, Grosicki umakao Stojkoviću i bez problema poslao loptu u donji lijevi ugao.

Pokušao je i Stojković lijevom nogom, siguran golman Poljske, da bi zatim pobjegao i Bećiraj, ali je opet reagovao Šćešnji.

9. minut - Loš start Crne Gore u Varšavi, ali nakon gola Mačinskog opasna akcija Ivanića. Pokušao je sa desne strane da pronađe Bečiraja na petercu, ali je Šćešnji pročitao namjeru.

5. minut - 1:0 za Poljsku. Prva akcija domaćina, i odmah gol. Prošao je Zjelinski, Levandovski izbacio Piščeka po desnoj strani - povratna lopta, koja je srećno došla do Mačinskog, koji je sa desetak metara savladao Petkovića.

Počeo je meč u Varšavi.

Crna Gora od 18 časova igra posljednji meč kvalifikacija za Mundijal protiv Poljske, a poznat je i sastav u kojem će se "sokoli" suprotstaviti lideru grupe.

Selektor Ljubiša Tumbaković nije mogao da računa na nekoliko standardnih prvotimaca zbog povreda i suspenzija - Stefana Savića, Marka Vešovića i Stevana Jovetića - dok su roviti Marko Simić i Adam Marušić na klupi.

Crna Gora će današnji duel početi u sastavu (4-2-3-1): Petković - Stojković, Mijušković, Tomašević, Klimenta - Šćekić, Vukčević - Janković, Ivanić, Jovović - Bećiraj.

Poljska u očekivanom sastavu, takođe u 4-2-3-1 formaciji: Šćešnji - Pišček, Glik, Pazdan, Berežinski - Krihovjak, Mačinski - Blaščikovski, Zjelinski, Grosicki - Levandovski.

Poljskoj plasman na SP garantuje i bod protiv naše selekcije. Ako Crna Gora pobijedi, onda bi Danska trijumfom nad Rumunijom išla u završnicu.

Crna Gora ima samo matematičke šanse da dođe do baraža - treba joj trijumf u Varšavi, ali i poraz Danaca od Rumunije.

Bonus video: