Prvak startuje na „Nikoljcu”, Arsenal debituje pod Vrmcem

Danas tri utakmice pvog kola Meridianbet 1. CFL, Dečić sjutra gost Mornaru, meč Iskra - Budućnost odgođen

10029 pregleda 11 komentar(a)
Spremni za duel sa prvakom: fudbaleri Jedinstva, Foto: www.facebook.com/FK-Jedinstvo-Bijelo-Polje
Spremni za duel sa prvakom: fudbaleri Jedinstva, Foto: www.facebook.com/FK-Jedinstvo-Bijelo-Polje

Prvoligaški fudbal vraća se na crnogorske terene, a danas će na startu 17. izdanja najjače domaće lige - Meridianbet 1. CFL, biti odigrane tri utakmice. U prethodnih 16 sezona je pet klubova uspijevalo do titule prvaka Crne Gore, ali će u ovoj sezoni igrati svega tri sa iskustvom osvajanja pobjedničkog pehara.

Sutjeska je posljednji prvak, prvi rival na putu odbrane dugom 36 kola je povratnik u društvo najboljih, Jedinstvo iz Bijelog Polja, na “Nikoljcu” večeras od 20 sati. Jedinstvo se društva najboljih domoglo pobjedom u Drugoj fudbalskoj ligi, pa će se u Bijelom Polju prvoligaški fudbal igrati prvi put nakon 2017.

- Nakon evropskih mečeva gostujemo Jedinstvu, ekipi o kojoj ne znamo mnogo, ali će sigurno biti motivisana pred punim tribinama i u navijačkoj atmosferi. Za nas je jako bitno da startujemo pobjedom, zbog samopouzdanja i psihološkog aspekta. Utakmica će sigurno biti teška, početak je sezone, a oni su željni prvoligaškog fudbala - kazao je golman Nikšićana Suad Ličina.

Izabranici Milije Savovića su u prednosti zbog podatka da već “u nogama” imaju tri takmičarske utakmice, ali ima i razloga za brigu - Sutjeska u dvomeču 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa Ludogorecom nije postigla gol, a bez pogodaka je završila i prvu utakmicu 2. runde kvalifikacije Lige konferencija sa Klaksvikom. Osim toga, Savović zbog povreda ne računa na Dragana Grivića i Filipa Kneževića.

- Očekujemo da tribine budu pune, bićemo maksimalno angažovani kako bismo zabilježili dobar start. Sutjeska je favorit, ne samo na ovoj utakmici, već i u borbi za titulu. Trebalo bi svesti broj grešaka na minumum, radili smo dobro, a sigurno je da smo jači nego prošle sezone - smatra trener Jedinstva Vuko Bogavac.

Istovremeno, ali protiv Jezera na stadionu u Beranama, kreće i Rudar, koji ima u vitrinama trofeje pobjede u prvenstvu i Kupu Crne Gore. U Pljevljima svi žele da zaborave prošlu sezonu u kojoj su kroz baraž izborili opstanak. Rudar je zato pretrpio ogromne promjene, čak 13 novih igrača pojačalo je ekipu pod Golubinjom.

- Zadovoljan sam posljednjom kontrolnom utakmicom i pobjedom nad Mačvom na Zaltiboru, ali veliki broj pojačanja od skoro je u ekipi i dosta stvari moraćemo da radimo u hodu. I Jezero je sasvim nova ekipa i nepoznanica je kako će sve izgledati na terenu. Po meni, mi smo blagi favoriti - rekao je Srđan Nikić, trener Rudara.

Plavljanima će nedostatak sopstvenog terena biti opet veliki hendikep, a osim najboljeg srijelca, Argentinca Fausta, ekipu je napustilo još nekoliko važnih prvotimaca. Na novom treneru Radu Petroviću je da pokaže da su u Plav stigle dostojne zamjene. Po dvije pobjede i remija, uz poraz u pripremnom periodu, znak su opreza za sve rivale.

U posljednjem duelu dana, pod Vrmcem će Arsenal od 21 sat odigrati prvi prvoligaški duel u istoriji. A biće autsajder, jer je Petrovac značajno pojačao ekipu u odnosu na prošlu sezonu, a trener Mladen Lambulić smatra da njegov tim neće biti autsajder ni protiv koga.

Duel Mornar - Dečić se igra sjutra, dok je utakmica Iskra - Budućnost odgođena zbog obaveza “plavih” u Evropi.

1. KOLO

DANAS

JEDINSTVO - SUTJESKA 20.00

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

JEZERO - RUDAR 20.00

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

ARSENAL - PETROVAC 21.00

Sudija: Ivan Šarac (Cetinje)

SJUTRA

MORNAR - DEČIĆ 21.00

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

ODGOĐENO

ISKRA - BUDUĆNOST

Bonus video: