"Marka" analizirala: Real ili Barsa? Ko ima bolji tim?

Fudbaleri Barselone i Reala u Las Vegasu igraju prijateljski meč, a španska "Marka" analizirala oba tima, iako je rano za bilo kakve prognoze

4501 pregleda 2 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: Reuters
Robert Levandovski, Foto: Reuters

Fudbaleri Barselone i Real Madrida odigraće između subote i nedjelje (5 h) prijateljski meč u Las Vegasu. Biće to prvi ovosezonski El klasiko, nakon kojeg se, izvjesno je, neće moći izvući neki zaključci, budući da su oba tima nedavno počela pripreme za predstojeću sezonu.

Ali, El klasiko je uvijek više od igre bez obzira na to da li je riječ o prijateljskom ili duelu za bodove i titulu. Real će odigrati prvi meč u pripremnom periodu, Barselona treći, a već je napravljena uvertira pred susret velikih rivala.

"Smatram da smo bolji od Reala", poručio je novi igrač Barselone, Rafinja poslije posljednje prijateljske utakmice protiv Intera iz Majamija.

Prvi ovosezonski susret definitivno ne može ponuditi odgovor na pitanje ko je bolji - Real je posljednji meč odigrao krajem maja u finalu Lige šampiona protiv Liverpula, dok je Barselona, uz dosta turbulencija prethodne sezone, uspjela da izbori plasman u Ligu šampiona, ali je "Marka" analizirala oba tima.

Oba tima su bila aktivna u dosadašnjem dijelu prelaznog roka, ali čini se da je Real postao najveći gubitnik i prije nego što je tržište otvoreno. Dugo su trajali napori Madriđana da angažuju Kilijana Mbapea, u jednom trenutku djelovalo je da je Francuz blizu Madrida, ali su se odjednom stvari promijenile za 180 stepeni - Mbape je ostao u Parizu i produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom.

Nakon gubitka Mbapea, Real se okrenuo drugoj mladoj francuskoj zvijezdi. Florentino Peres je platio Monaku 80 miliona eura i u Madrid je došao Orelijen Čuameni. Upravo su transferi Čuamenija iz Monaka u Real, kao i prelazak Matajsa de Lihta iz Juventusa u Bajern (takođe 80 miliona) najskuplji u ljetnjem prelaznom roku.

Čuameni je potpisao ugovor do 2027. godine i sa sunarodnikom Eduardom Kamavingom predstavlja budućnost veznog reda Madriđana. Svakako da će im pomoći veterani Kros, Modrić i Kazemiro.

Real je doveo vrhunsko pojačanje u odbrani - iz Čelsija je, kao slobodan igrač, došao Antonio Ridiger. Ugovor sa timom iz Londona mu je istekao na kraju sezone, nije želio da ga produži, što je Real iskoristio i ekspresno reagovao.

Ugovor je produžio Luka Modrić, a očekuje se da to uradi i Eder Militao. Otišli su Marselo, Luka Jović, Isko i Garet Bejl.

Za razliku od Reala, Barselona je bila veoma aktivna na tržištu. I pored poznatih finansijskih problema, "blaugrana" je jedan od klubova koji je potrošio najviše novca u prelaznom roku. Najviše je izdvojeno za Brazilca Rafinju, koji je došao iz Lidsa za 58 miliona eura. Rafinja je u prvom meču, protiv američkog Intera, postigao gol, imao i dvije asistencije i najavio da bi mogao da bude veliko pojačanje.

A veliko pojačanje sigurno će biti Robert Levandovski. Dugo je trajala transfer saga - fudbaler je želio u Barsu, Bajern Minhen je odugovlačio i na kraju popustio. Poljak je za 50 miliona došao u Španiju i potpisao ugovor do 2026. godine.

Osim Levandovskog i Rafinje, Barsa je za pet miliona eura dovela Pabla Torea iz Rasinga, dok su Andreas Kristensen i Frank Kesi stigli kao slobodni igrači nakon što su im istekli ugovori sa Čelsijem, odnosno Milanom. Ugovor je produžio Usman Dembele, a klub po svaku cijenu želi da se riješi Memfisa Depaja i Frenkija de Jonga.

U želji da odgovori na pitanje ko u ovom trenutku ima bolji tim, iako je rano za bilo kakve prognoze, španska "Marka" je analizirala igrački kadar Reala i Barse.

Kurtoa na golu, te defanzivna linija koju čine Ridiger, Naćo, Alaba i Militao u ovom trenutku daje više garancija od Barsinih defanzivaca. Ne treba zaboraviti, piše "Marka" da Barsa i dalje traga za jednim štoperom, te da bi to mogao da bude Žil Kunde iz Sevilje.

U sredini terena Real ima više dubine i raznovrsnosti. Spoj veterana i mladih igrača, novajlija čini da Madriđani imaju možda i najjači vezni red na svijetu - Modrić, Kros, Kazemiro donose kreativnost, snagu, kontrolu i sigurnost, a tu su i Valverde, Kamavinga i Čuameni koji donose neophodnu dinamiku.

Barsa, piše "Marka" djeluje slabije u veznom redu - Buskets, De Jong (ako ostane), Pablo Tore, Serđi Roberto, Gavi i Kesi nemaju kvalitet kao igrači Reala.

I na kraju napad - Benzema i Vinisijus ili Levandovski i Fati? Benzema i Levandovski su najbolji napadači današnjice, dok će mladi Vinisijus i Fati sigurno to postati narednih godina.

Kada je riječ o ostalim igračima u napadu, čini se da Barsa ima prednost. Feran Tores, Obamejang, Dembele i Rafinja pružaju više raznovrsnosti od Azara, koji je razočarao u Realu, te Rodriga i Asensija.

Za bilo kakve prognoze je rano, ali je spektakl u Las Vegasu zagarantovan.

Bonus video: