Sutjeska na prekretnici - vrijeme je da prorade napadači

Sutjeska večeras (20) protiv Klaksvika na Farskim Ostrvima igra revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija

8393 pregleda 13 komentar(a)
Miloš Drinčić na utakmici sa Jedinstvom u 1. kolu domaćeg šampionata, Foto: FSCG
Miloš Drinčić na utakmici sa Jedinstvom u 1. kolu domaćeg šampionata, Foto: FSCG

Prvu utakmicu u evropskim takmičenjima Sutjeska je odigrala 2003. godine u Intertoto kupu protiv Uniona iz Luksemburga. U debitantskom nastupu, ekipa koju je tada trenirao Branko Smiljanić prošla je u narednu fazu, gdje je eliminisana od finskog Tamperea.

Nakon sticanja nezavisnosti i pokretanja Prve crnogorske fudbalske lige Nikšićani su redovno igrali na evropskoj sceni, ali nisu bilježili zapažene rezultate (izuzev pobjede nad Debrecinom 2015. godine u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope) sve do 2019. Tada su u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona nakon izvođenja penala (oba meča završena 1:1) senzacionalno eliminisali Slovan iz Bratislave, da bi u drugom kolu ispali od kiparskog Apoela. Evropsku sezonu Sutjeska je završila nakon dvomeča sa Linfildom iz Sjeverne Irske u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Prethodne sezone crnogorski šampion je stigao do drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Eliminisao je gruzijsku Gagru (pobjeda 1:0 na "DG areni", 1:1 u Gruziji), potom ispao od Makabija, ali je ostavio generalno dobar utisak.

Ove sezone situacija je drugačija. Tim Milije Savovića je u kvalifkacijama za Ligu šampiona eliminisan od Ludogoreca, takmičenje je nastavio u Ligi konferencija, ali izdanje u prvom meču protiv Klaksvika u najmlađem Uefinom klupskom takmičenju nije bilo dobro. Sutjeska na “DG areni” nije zaprijetila, učinak u napadu je bio loš, susret je završen bez golova, pa večerašnji (20) revanš na Farskim Ostrvima može da se okarakteriše i kao najvažniji od prethodna 32 meča koliko ih je u istoriji Sutjeska odigrala u Evropi.

3 pobjede na 32 evropske utakmice je upisala Sutjeska (protiv Union Luksemburga 2003, Debrecina 2015. i Gagre prošle godine), 11 remija i čak 18 poraza. To dovoljno govori koliko težak posao čeka Nikšićane na Farskim Ostrvima, a s obzirom na to da više ne važi pravilo gola u gostima, ne odgovara im ni remi 1:1, 2:2... Vjerovatno se niko ne bi bunio da bude kao protiv Slovana 2016, kada je nakon dva remija tim Nikole Rakojevića slavio boljim izvođenjem penala

Iako je tek kraj jula, može se reći da Sutjeska igra jednu od najbitnijih utakmica u sezoni. Nikšićani na prethodna tri evropska meča ovog ljeta nisu postigli gol, nisu bili ni previše kreativni u napadu, a ukoliko žele da se plasiraju u 3. kolo, onda na sjeveru Evrope moraju da budu i precizniji.

- Idemo da probamo da obezbijedimo prolaz. Pokušaćemo da budemo opasniji. Čini mi se da smo uspjeli da se osvježimo i da se bolje fizički pripremimo. U prvom meču nam je nedostajalo svježine i hitrine. Nadam se da će to biti bolje u revanšu i da ćemo imati šta da pokažemo - rekao je u najavi meča trener Savović.

U međuvremenu, Sutjeska je u 1. kolu domaćeg šampionata remizirala sa Jedinstvom (1:1), ali nije oduševila. Gol koji su aktuelni šampioni postigli u Bijelom Polju nije bio plod neke lijepe akcije, već je stigao nakon kornera i nakon što je lopta nakon udarca Srđana Krstovića zakačila protivničkog igrača.

- U Bijelom Polju smo izmiksali sastav i odmorili igrače koji će da iznesu teret na Farskim Ostrvima. Vidjeli smo i neke opcije koje nismo isprobali do kraja na prethodnim evropskim mečevima. Imamo uvid u mogućnosti svih igrača. Probaćemo da pronađemo kombinaciju koja će uspjeti da ostvari pobjedu - poručio je Savović, koji večeras neće moći da računa na povrijeđenog Filipa Kneževića, te Libijce Alharaiša i Mohameda koji zbog problema sa vizom nisu otputovali sa timom.

Odbrana je u prvom meču odradila dobar posao. Ali, večeras napad mora da se probudi. Plasman u treće kolo zavisiće, prije svega, od učinka u ofanzivi.

- U prvom meču smo bili malo oprezniji, nismo znali šta možemo da očekujemo. Sada je mnogo lakše. Na Farskim Ostrvima moramo da idemo na pobjedu. Svi u klubu se nadamo da ćemo proći u narednu fazu. Tek je početak sezone. Nismo još uigrani, došlo je mnogo igrača, pogotovo u napadu. Mislim da i domaći fudbaleri i stranci imaju kvalitet i da će proraditi u revanšu. Ovo nam je možda i najbitniji meč, prekretnica sezone. Prolazak u 3. kolo bi nam mnogo značio na planu samopouzdanja i za nastavak prvenstva - poručio je štoper Sutjeske Miloš Drinčić.

Bonus video: