Budućnost - Breidablik: Bez tenzija i sportskim faktorom do preokreta

Fudbaleri Budućnosti večeras (20.30) protiv Breidablika žele da nadoknade minus sa Islanda (0:2) i izbore plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija

5303 pregleda 12 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

Budućnost je na Islandu prije sedam dana platila visoku cijenu nervoze i tenzija, nesmotrenih gestova, koji su rezultirali sa dva crvena kartona, pa je utakmicu koju je, čini se potpuno kontrolisala 55 minuta, završila ubjedljivim porazom (2:0).

I sada je pred “plavima” teška fudbalska misija, a nakon 90 ili 120 minuta, možda i penal-ruleta, svešće se evropski računi - da li je napravljen korak naprijed, ili nije napravljeno ništa (značajno), jer eliminacija ekipe sa Kosova, valjda, ne zadovoljava ambicije Budućnosti.

- Svjesni smo kakav nas meč čeka. Biće zahtjevno u svakom smislu. Očekujemo pun stadion, a prvi zadatak je da svaki igrač pruži sve što ima, kako bismo na kraju bili čisti pred navijačima. A, ako sve zahtjeve ispunimo - vjerujemo da možemo da napravimo veliko iznenađenje - kazao je trener Aleksandar Nedović.

Budućnost je na Islandu pokazala mnogo negativnih emocija na terenu - da li su izazvane, kako kažu, provokacijama rivala i lošim suđenjem, ili sopstvenim psihološkim slabostima, sada i nije toliko važno.

Nedović je, ipak, dao rekapitulaciju dešavanja na Islandu.

- Njihov igrač Muminović je apsolutni krivac za sve - da ne ulazimo u terminologiju njegovih psovki, ali ako se hvatate za muškost prema našim igračima, klupi i navijačima, ako vrijeđate 93 minuta, izazove se revolt. Jesmo pali na detaljima, ali osim crvenog kartona Ražnatovića, nismo podlegli pritisku, prihvatili smo mušku utakmicu, mogli smo da prođemo mnogo bolje. Vidjeli smo da možemo da trčimo kao oni, da imamo kontakt igru, a kreacija je apsolutno na našoj strani - rekao je Nedović, naglasivši da Mirković “nije zaslužio drugi žuti karton”, te da igrači nijednog trenutka nisu napadali nikoga, već su se “branili”, i to ne samo na Islandu, već i na Kosovu, protiv Lapija, te da su se “borili jedan za drugog i za Budućnost”.

Bilo kako bilo, “emotivne nestabilnosti” ne smiju da se ponove, za preokret su potrebne, osim fudbalskih kvaliteta, “čiste” misli i isključivi fokus na igru.

- Isključivo sportskim faktorom ćemo tražiti prolaz u narednu rundu. Potrebna nam je podrška navijača, ali da bismo je imali, moramo da igramo kvalitetno. Ako budemo pravi, imaćemo vjetar u leđa. Oni su ekipa koja ima manje talenta, igraju na više kontakata i tranzicija, mi moramo našim talentom i mladošću da preskočimo ovu prepreku - naglasio je Nedović.

Publika je faktor, ali navijači Budućnosti imaju i veliki problem - kako da želju da podrže ekipu kanališu u pravom smjeru, a ne da dodatno podgrijavaju atmosferu, te da svojim ponašanjem, iz godine u godinu, budu predmet disciplinskih organa Uefe.

I pred ovaj važan meč Budućnost je kažnjena - zatvorena je sjeverna tribina, klub je platio novčanu kaznu od preko 35 hiljada eura, zbog incidenata na meču sa Lapijem, koji su u odluci opisani i kao “rasistički”.

- Ne dešava se to samo našim navijačima, incidenata ima na utakmicama Dinama, Zvezde, Partizana... To je istorija navijanja na Balkanu, emocije se pokazuju i kada bi trebalo i kada ne bi trebalo. Kazne nisu dobre, jasno je da bi trebalo da se napravi neki balans emocija i podrške, ali ako su bili pravi na Islandu, gdje nije bilo ni policije, ako nisu napravili nijedan ispad i pored uvreda koje su doživjeli od igrača sa našeg podneblja, siguran sam da će nas sa pravim stavom i energijom nositi u revanšu, kao mnogo puta do sada - rekao je Nedović.

Budućnost je zbog rezultata iz prvog meča prinuđena da igra u, kako kaže Nedović, najofanzivnijem mogućem sastavu.

- To nosi i određeni rizik, ali pokušaćemo da “lomimo” utakmicu od prvog minuta - kazao je Nedović.

U takvoj postavi važnu ulogu imaće Viktor Đukanović, najmlađi i najtalentovaniji fudbaler Budućnosti, 18-godišnjak od koga se očekuju golovi. Sa dva gola protiv Lapija u gostima riješio plasman u 2. kolo kvalifikacija, vjeruje da bi nešto slično mogao da ponovi u duelu sa Breidablikom.

- Ekipa je uvijek na prvom mjestu, a ja sam dobro počeo sezonu. Najvažnije je da ostavimo srce na terenu, kao što i hoćemo, vjerujem da možemo da napravimo rezultat koji nas vodi dalje. Vjerujem i da mogu da postignem gol, da pomognem timu da ostvari cilj. Njihova prednost nije nenadoknadiva, mislim da imamo kvalitet da okrenemo dvomeč na našu stranu - kazao je Đukanović.

Za njega je svaki evropski meč još jedan izlog - o njegovom potencijalu se priča širom Evrope, glasine su da ga prate veliki i bogati klubovi...

- Lijep je osjećaj kada se priča o lijepim stvarima, ali tu sam gdje sam. Nastaviću da dajem 100 odsto za Budućnost - kazao je Đukanović.

”Plavi” će u revanšu biti bez standardnih prvotimaca Mirkovića i Ražnatovića, koji su dobili crvene kartone na Islandu, ali i trenera Nedovića koji je takođe isključen u finišu meča.

Bonus video: