Ko je italijanski vunderkind Pjetro Pelegri: Dječak iz Đenove

“Golove posvećujem mom gradu, klubu i svim Đenovljanima”, rekao je Pelegri, koji je, na utakmici sa Lacijom, postao najmlađi fudbaler u istoriji Serije A koji je na jednom meču postigao dva gola
57 pregleda 0 komentar(a)
peegri, Foto: Lastampa.it
peegri, Foto: Lastampa.it
Ažurirano: 08.10.2017. 07:59h

Pjetro Pelegri je dječak o kome priča cijeli fudbalski svijet. Njegovo ime odjeknulo je nakon što je postao najmlađi debitant u istoriji Serije A – 15 godina i 280 dana imao je Pjetro kada je prošle sezone odigrao prve seniorske minute u dresu Đenove.

U maju je postigao prvi gol, kao 16-godišnjak, u porazu od Rome.

Mogao je to da bude bljesak lokalnog dječaka, trenutak inspiracije, ili, pak, sreće...

Daleko od toga. Pjetro je u međuvremenu napunio 16, a na startu sezone 2017/18 potvrdio da je talenat kakvog Italija odavno nije imala...

To su, odavno, izgleda prepoznali skauti najvećih italijanskih klubova, pa je Bepe Marota, direktor Juventusa, kazao da je Pelegrija želio da dovede prije dvije godine “kada niko o njemu nije znao ništa”.

Inter je prošlog ljeta, navodno, dogovorio posao sa Đenovom za 60 miliona eura da na “Meacu” dovede i Pelegrija i njegovog vršnjaka Edija Salseda, ali je sve zaustavljeno zbog Uefinog finansijskog fer-pleja.

I Milan je pokušao, ali su “pregovori bili neuspješni”, potvrdio je Marko Fasone, sportski direktor “rosonera”.

Pelegri, međutim, ne bi bio oduševljen da karijeru nastavi u nekom drugom italijanskom klubu, osim u Đenovi. On je pravi lokalni dječak, koji je rođen u dijelu grada blizu trening kampa, a otac Marko je dugogodišnji tim menadžer prvog tima.

“Neću umrijeti srećan, ako Pjetro ne zaigra za Đenovu, na našem stadionu, pred našim navijačima”, rekao je svojevremeno Marko.

San mu se ispunio, a njegove suze nakon Pjetrovog drugog gola Laciju u četvrtom kolu tekućeg šampionata, pokazale su da je bio iskren kada je to govorio.

A njegov sin, sada i zvanično najveća nada italijanskog fudbala, najtalentovaniji napadač u Evropi rođen u 21. vijeku, samo što nisu potekle suze, kada je govorio u kamere italijanske televizije.

“Golove posvećujem mom gradu, klubu i svim Đenovljanima”, rekao je Pelegri, koji je, na utakmici sa Lacijom, postao najmlađi fudbaler u istoriji Serije A koji je na jednom meču postigao dva gola.

Da su njegovi planovi vezani za rodni grad potvrdio je i tako što je odbio poziv da se priključi akademiji Mančester junajteda, koji sa Đenovom ima dugogodišnju saradnju.

Ta saradnja nije, međutim, bila uspješna, jer su se tri nekada velika talenta “grifona” izgubila u mlađim selekcijama. Federiko Makeda je najpoznatiji od njih...

“Ne, ne. Ovdje imam najbolje uslove da napredujem, a i ovo je moj dom”, objasnio je Pjetro.

Teško je, ipak, zamisliti u današnje vrijeme da će se u Italiji pojaviti novi Franćesko Toti – neko ko bezgranično voli svoj klub, svoj grad, toliko da ga ne privlači glamur Madrida, Mančestera, Barselone...

A ako postoji takav, onda je to Pjetro Pelegri.

Bonus video: