Ukrajinci ljuti zbog skandiranja Putinu u Istanbulu, reagovao ambasador

Dinamo Kijev je u susretu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona pobijedio u produžetku Fenerbahče s 2:1 i tako prošao u sljedeći krug

8383 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar osudio je u četvrtak parole koje su turski navijači skandirali Vladimiru Putinu tokom utakmice pretkola Lige šampiona između Fenerbahčea i Dinamo Kijeva u srijedu u Istanbulu.

"Fudbal je poštena igra. Dinamo Kijev je sinoć bio jači. Jako je tužno čuti od navijača Fenerbahčea riječi podrške ubici i agresoru koji bombarduje našu zemlju", reagova je na turskom Vasil Bodnar na Twitteru.

"Zahvalan sam prijateljskom turskom narodu na podršci Ukrajini i njihovim komentarima o neprimjerenim postupcima navijača", dodao je.

Dinamo Kijev je u susretu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona pobijedio u produžetku Fenerbahče s 2:1 i tako prošao u sljedeći krug.

Prema pisanju turskih medija, atmosfera je postala napeta nakon prvog pogotka na utakmici koji je postigao ukrajinski igrač Vitalij Bujalski u 57. minuti.

"Bujalski je pokazao svoje veselje na provokativan način. Bio je izviždan i dobio je žuti karton", napisale su turske novine Sozcu.

Potom su navijači Fenerbahčea počeli da skandiraju ime šefa ruske države, sudeći po video snimcima koje su podijelili društveni mediji.

Prema pisanju turskih medija, trener kijevskog Dinama Mirčea Lučesku odbio je da dođe na press konferenciju zakazanu nakon utakmice.

Ponašanje navijača Fenerbahçea izazvalo je buru i na turskim društvenim mrežama gdje su ih mnogi korisnici interneta nazvali "sramotom za Tursku".

"Sramio sam se ovih navijača Fenerbahčea. Sram ih bilo. Dinamo je želio ovu pobjedu da posveti svojim vojnicima koji štite svoju zemlju. Čestitam im", napisao je novinar Čengiz Čandar na Twitteru.

Bonus video: