Krstović u seriji golova: Ne ispadam iz ovog kolosijeka

Nikola Krstović na šest utakmica od starta sezone postigao sedam pogodaka, u Evropi na četiri duela čak pet puta bio strijelac

28238 pregleda 12 komentar(a)
Zadivio Evropu izuzetno atraktivnim golovima: Nikola Krstović, Foto: Www.dac1904.sk
Zadivio Evropu izuzetno atraktivnim golovima: Nikola Krstović, Foto: Www.dac1904.sk

Start sezone u evropskom fudbalu protiče u znaku crnogorskog napadača. Nikola Krstović prvi je strijelac Lige konferencija, a uz nevjerovatnu snagu i samopouzdanje, publici je ove sezone priuštio i niz spektakularnih pogodaka - evrogolova. Dva “makazicama”, u seriji od sedam golova u šest utakmica.

Crnogorski reprezentativac najzaslužniji je za najbolji evropski rezultat slovačke Dunajske Strede u istoriji kluba - izboren je treći krug kvalifikacija.

- Idemo na Steauu i nismo bez šansi, naprotiv! Znam da me očekuju dueli sa Ristom Radunovićem, u kontaktu smo. Zbog stomačnog virusa je propustio prvi meč, ali je u revanšu pokazao hrabrost i klasu i dao je odlučujući gol protiv Saburtala. Nama je, međutim, cilj grupna faza Lige konferencija, imamo mladu, talentovanu i brzu ekipu i smatram da možemo. Važno je samo da moji mladi saigrači odigraju na nivou mogućnosti - kazao je 22-godišnji crnogorski reprezentativac.

On je i u revanšu protiv Vikingura postigao lijep pogodak, nako što je na 40 metara primio loptu i na mišiće izborio prostor za šut sa 25 metara, uhvativši na krivoj nozi dvojicu čuvara i golmana rivala.

- Na naplatu dolazi dobar rad, fantastična kondiciona priprema, a samopouzdanja mi nikada nije nedostajalo. Nikada nisam sumnjao u svoje mogućnsoti, a još smo fantastično odradili pripreme i svakodnevno vrijedno radimo. Svjestan sam i da sam spreman za veći korak u karijeri, ali imam još tri godine ugovora, a astronomsko je obeštećenje. Uprkos tome, bilo je nekoliko ponuda za otkup mog ugovora, ali je moj agent to odbio. Sačekaćemo pravu. Ovdje imam fantastične uslove, odličnio se radi, čak toliko da je cilj prva titula u istoriji kluba. Tri puta drugi i sada se ide na taj posljednji korak, a uprava radi fantastičan posao, kao i novi trener Adrijan Gula, koji je igru oslonio na mladiće koji su ranije manje igrali. I njegov stručni štab je prepun profesionalaca i rezulatt neće izostati, još se u ekipu nakon duge pauze zbog povrede vraća kapiten Žolt Kalmar, mađarski reprezentativac.

Upravo je Krstović plasirao klub u kvalifkacije za Ligu konferencija, jer je u oba meča baraža bio strijelac. Pogađao je i u obje utakmice Fortuna lige od starta sezone.

- Dao sam gol Žilini za izjednačenje, ali nismo iskoristili potpunu dominaciju - 21 šut. Ali to je fudbal, igru imamo, teži se brzim napadima i pas igri i zasada sve ide po planu. A ja sam na zemlji, uprkos pohvalama za igre i golove. U Stredi su prepoznali da imam kvalitet, “ubacili” me u pravi kolosijek i sada idem putem koji sam imao i u Zeti na startu karijere.

Iz Zete u Zvezdu, da li postoji žal “crveno-bijelih” što su te olako pustili?

- Namam nikakvih kontakata sa upravom ili stručnim štabom, trenirao sam žestoko čak krvavo, ali nisam dobio pravu šansu. Neke druge su tu priče i stvari, ali ja ni na trenutak nisam posumnjao u sebe. Sada me nakon svakog gola zovu bivši saigrači iz Zvezde i čestitaju, imao sam nepravedno loš tretman, a oni su to i te kako znali sa treninga. I drugi su to prepoznali - zaključio je Krstović.

Nedovoljna ulaganja i nerad ruše crnogorski klupski fudbal

Iako je noć ranije odigrao utakmicu protiv Vikingura, Nikola Krstović je već u osam sati ujutro bio na radnom mjestu - Akademiji Dunajske Strede.

- Kao na poslu, dolazak pa doručak, odmor, onda aktivacija u smislu pripreme za trening, nakon kojeg je obavezno 45 minuta oporavka, a onda ručak i oko 15 časova sam mogao put kuće. Nekim danima su treninzi i popodne, onda u bazi idemo u sobe, mada postoji i sve potrebno da se lijepo provede vrijeme - od stolova za bilijar, kompjutera, video-igrica... U bazi, na svega tri kilometra od centra, imamo 20 terena, dvije teretane. Iako je mali grad, ali blizu Bratislave i Đera, uslove sigurno nema bolje ni Real Madrid - priča Krstović.

Koji su po tebi razlozi kraha crnogorskih klubova u Evropi?

- Nedovoljna ulaganja, nedisciplina i nerad! Ne možete samo na talenat koji je nesporan i dalje, sa satom treninga, na koji dođeš 15 minuta prije i bez pripreme pa onda zateže ovo i ono - povrede, kao što sam radio u Zeti. Pogledajte samo učinak naših igrača iz drugih liga u ovom kolu evropskih kvalifikacija, fantastičan je, ali se kod nas ne radi dovoljno i ne radi ozbiljno. U Stredi i nakon utakmice i treniga moraš proći 45 minuta oporavka, sa masažerima, hladnom vodom, specijalnim uređajima.

Osvojićemo grupu Lige nacija

Nakon šest godina statusa mladog reprezentativca, Nikola Krstović je ostvario snove, tri puta je nosio dres A selekcije.

- Falilo nam ja nešto u mladoj, imali smo kvalitet i igru. Nadam se da će biti bolje u narednom ciklusu. Nakon šest godina sam završio tu epizodu. Sada samo mogu da doprinesem A timu, sjajno smo odigrali u Ligi nacija i dobićemo u Bosni i savladati Finsku za osvajanje grupe. Imamo i igru, kvalitet i atmosferu, još kada nam se vrate Stevan Jovetić i Stefan Savić... Svi igramo dobro, ali potrebno nam je njihovo iskustvo - smatra Krstović.

Možda je imao sreće da uzme loptu u duelu, ali nakon njegovog udarca sa 25 metara možete samo da kažete - bože, kakav šut. To je bio ubitačan potez, koji je riješio utakmicu - opisao je trener Kliftonvila Padi Meklaflin gol Krstovića u Irskoj u revanšu sa njegovim timom

Bonus video: