Kriza u Osijeku, navijači poručili: Bjelica je licemjer i lažov, izdao je klub

"Kohorta" je saoštila da je inicirala zajednički sastanak sa predstavnicima igrača i sa članovima stručnog štaba, a da se Bjelica nije pojavio na tom sastanku

4462 pregleda 1 komentar(a)
Nenad Bjelica, Foto: Shutterstock
Nenad Bjelica, Foto: Shutterstock

Poput crnogorskih i brojni klubovi sa prostora bivše Jugoslavije imali su neuspješno evropsko ljeto.

Većina timova je eliminisana, ali čini se da su najveći debakl doživjeli hrvatski klubovi - Rijeka je eliminisana od švedskog Đurgardena, što i nije veliko iznenađenje, za razliku od senzacije koju je priredio kazahstanski Kizilžar koji je bio bolji od Osijeka!

Osijek je u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija slavio u Kazahstanu 2:1, a onda je u revanšu na "Gradskom vrtu" izgubio 2:0 i završio sezonu u Evropi.

Ekipa za koju od ovog ljeta igra i crnogorski fudbaler Nikola Janjić nije dobro startovala ni u domaćem šampionatu. Osijek poslije dva kola ima tri boda, a večeras na domaćem terenu dočekuje Slaven Belupo i ima imperativ pobjede.

Za glavnog krivca označen je trener - Nenad Bjelica. Brojni navijači žele njegovu ostavku, a danas se oglasila i navijačka grupa "Kohorta" koja je u saopštenju za javnost Bjelicu nazvala "lažovom i licemjerom" i poručila da je "izdao klub".

"Kohorta" je saopštila da je inicirala zajednički sastanak sa predstavnicima igrača i sa članovima stručnog štaba, a da se Bjelica nije pojavio na tom sastanku.

"Šef stručnog štaba nije se pojavio na sastanku, jer mu očigledno ponos i ego ne dozvoljavaju da sjedne za sto sa navijačima koji su posljednja linija odbrane interesa kluba", piše, između ostalog u saopštenju.

"Kohorta" ističe da je poručila "jasno" koga smatra "glavnim i odgovornim krivcem za najveću blamažu u novijoj istoriji kluba, ali i za posljednje nemoćne, negledljive i neuspješne nastupe. Željeli smo u dobroj namjeri uspostaviti dijalog i čuti planove trenera i igrača za nastavak sezone."

S obzirom na to da je Bjelica "odbio pruženu ruku" od danas će, piše "Kohorta" u njihovom fokusu biti samo jedan cilj - odlazak Nenada Bjelice.

"Trener Osijeka lažnim i licemjernim ponašanjem umotanim u jeftini PR pokušao je sebe izdići iznad kluba. Bezuspješno! Niko nije veći od našeg kluba, a posebno ne osoba koja svoj klub 'voli' za 1,2 miliona eura godišnje odnosno 100.000,00 eura mjesečno, ili još jednostavnije rečeno za 3.000,00 eura dnevno", poručili su navijači Osijeka.

Potom su naveli razloge zašto smatraju da je Bjelica neuspješan.

"Dobio je najskuplji trenerski ugovor u HNL-u, (nekoliko puta veći od trenera konkurenata). Dobio je odriješene ruke za sastavljanje ekipe i stručnog štaba. Kao prvi trener u istoriji Osijeka dobio je mogućnost plaćanja višemilionske odštete za igrače po njegovom izboru, (Mierez, Lovrić, Nejašmić). Doveo je dvadesetak igrača po svom izboru (neki od njih nisu skupili ukupno 90 minuta nastupa za klub, a predstavljali su se kao velika pojačanja). Izgubio je sve ključne utakmice (Bazel, CSKA Sofija, Kizližar, dvije utakmice u Kupu protiv Rijeke, posljednji derbi s Dinamom). Nije isprofilisao nijednog novog igrača iz Osijekove škole fudbala (Belju doveo bivši stručni štab) a istovremeno dovodi svoje prijatelje u zalasku karijere koji dobijaju basnoslovne ugovore. Igra njegove ekipe je negledljiva i u potpunosti neatraktivna."

Navijači su saopštili da su za sve gore navedeno, prema izjavama Bjelice, "u zavisnosti od trenutka insipracije" krivi HNS, sudijska organizacija, uprava kluba, vjetar, loš teren, navijači, novinari i sami igrači koje je on doveo - "svi samo ne 'veličina' zvana Nenad Bjelica."

"Navedeni stav ne znači da biramo stranu unutar 'zaraćenog' kluba, ili branimo način na koji radi trenutna uprava kluba koja očigledno ili ne zna ili neće ili ne može zaista upravljati klubom. Za nas postoji samo jedna strana, a to je fudbalski klub Osijek. Za nas postoji samo jedno mjesto koje nije na prodaju i ne radi za novac, a to je tribina Istok! Tamo nas možete uvijek naći, nezavisno od toga ko prima platu da upravlja, trenira ili igra za nas klub! Čast, obraz i ljubav prema klubu za nas nemaju cijenu, a ko izda povjerenje navijača, izdao je klub. Stoga, odluka o načinu raskida saradnje s trenerom je na upravi kluba, ali naš stav koji dijeli i velika većina navijača i simpatizera NK Osijek je jasan, nedvosmislen i ultimativan – Bjelice odlazi", stoji u saopštenju.

Bonus video: