Željko Petrović za "Vijesti": Igramo na kontre - nemamo sprintera, igramo pas igru - nemamo kreativca

Željko Petrović, legendarni crnogorski fudbaler i trener, o našim “anomalijama” u Evropi - ponižavajućim nastupima Sutjeske i Budućnosti

33201 pregleda 29 komentar(a)
Željko Petrović dok je vodio reprezentaciju Iraka, Foto: Reuters
Željko Petrović dok je vodio reprezentaciju Iraka, Foto: Reuters

Počeo je domaći fudbalski šampionat, već su odigrana (nepotpuna) dva kola, ali se odjeci, blago rečeno, ponižavajućeg nastupa crnogorskih timova na evropskoj sceni još ne stišavaju.

Iskra i Dečić su, očekivano, završili nastup već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, dok su dva najveća crnogorska kluba, Sutjeska i Budućnost, zaustavljena na drugoj prepreci.

Ispadanje od timova sa Farskih Ostrva i Islanda ima svoju vrstu nastavka, doduše različitu - Sutjeska za 180 minuta gotovo da nije stvorila šansu Klaksviku, a onda se “razgoropadila” protiv Jezera, što je zapravo pokazatelj u kakvom je stanju i kakav se fudbal igra u u CFL.

Budućnost je, s druge strane, nakon ispadanja od islandskog Breidablika primila čak četiri gola u Petrovcu, što je opet neka vrsta pokazatelja s kakvim je problemima dočekala sezonu u kojoj, po običaju, juri trofeje.

Ukupno - naši timovi odigrali su 12 utakmica ovog ljeta u Evropi i ostvarili samo dvije pobjede (Budućnost protiv Lapija i “pirova” protiv Breidablika). Podatak koji je za našeg proslavljenog fudbalera i trenera Željka Petrovića ponižavajući i zabrinjavajući.

”Zabrinjavajuće je da od 12 utakmica samo Budućnost dva puta pobijedi. Mislim da su Sutjeska i Budućnost mogli da prođu dalje. Sutjeska je potpuno podbacila. Otišli su joj glavni igrači, što je takođe dio problema. To je bilo teško za njih. Nije jednostavno složiti ekipu da bude kompetentna. Ali, moraju da se pronađu igrači koji prave akciju, razliku”, kaže Petrović za “Vijesti”.

Crnogorski šampion se uglavom branio tokom četiri meča sa Ludogorecom i Klaksvikom, tek kad je primio gol na Farskim Ostrvima, kada više nije imao šta da izgubi, pokazao je intenciju da napadne. Bilo je prekasno da bi se postigao barem gol...

”Možete da igrate poziciono koliko hoćete, ali ako nemate igrača koji može da napravi razliku, onda je teško igrati pas igru. Sve se igra unazad. Ako igramo na kontre, onda moramo da imamo sprintera, a mi nemamo ni to. Svi igrači traže loptu u noge”.

U utakmicama protiv Ludogoreca, velikog favorita, vidjelo se da ekipa nema ritma, da je neuigrana, da su pripreme tek završene...

”Ako već znaš da ćeš da ispadneš od Ludogoreca, da su bolji, onda treba krenuti u meč da se nešto pokaže. Veća je vjerovatnoća da ćeš postići gol ako šutneš 10 puta, nego ako šutneš dva puta u dvije utakmice. Trebalo je izaći hrabro i odigrati, ali će ostati pozitivan utisak. Protiv Klaksvika su krenuli da igraju u 69. minutu revanša - do kraja utakmice su imali više šuteva, više centaršuteva, više opasnih situacija, kornera, nego od prve utakmice do tog 69. minuta. Pa izgubi na taj način. Ovako si se branio i šta sad? Nisi se ni odbranio. Ne možeš da se braniš i da tražiš sreću. Moraš da napadaš i onda ti se posreći i daš gol. Vjerovatno je i do toga da je dosta igrača otišlo. I sad hoćete posljednju sedmicu pred pripreme da dovedete adekvatne fudbalere i da se nosite na evropskom nivou. E, ne može”, smatra Petrović, koji donekle ima razumijevanja za trenere.

”Želim svim trenerima, pogotovo trenerima Sutjeske i Budućnosti najveće uspjehe. Možda su i njima vezane ruke - nema para, neće da dođe svako... Proći u treće kolo je finansijski stimulans i za klub, koji onda može da uloži više sljedeće godine”.

FK Sutjeska
foto: FK Sutjeska

Sutjeska je jedina ekipa koja na četiri utakmice u Evropi nije postigla gol.

”Mjesec prije kraja prvenstva Sutjeska je osigurala titulu. Imala je više vremena da se pripremi od Budućnosti koja je igrala finale Kupa. Mogla je Sutjeska da reaguje brže, možda i klub nema para, pa je prinuđen na ovakva pojačanja i mnogo sporiju veznu liniju. Puno traje dok se lopta prenese. Nemaš igrača, osim Konrada, a vidjelo se da on nije spreman, koji ima sprint. Eraković zna da igra, ali ako napravi dribling, treba da se zna ko trči naprijed. Oni su svi na lopti. Evo je kod golmana, evo je kod štopera... Lopta treba što prije da dođe u napad kod igrača koji treba da riješi utakmicu. Trčali smo 12 kilometara. I šta sa tim? Koliko je u tih 12 kilometara takozvanih “high intensity” sprinteva, preko 25 kilometara na sat? To se mjeri. Vidi se da nije lako našim timovima u Evropi, jer je i liga na drugom nivou, igra je puno defanzivnija."

Petrović se dotakao i činjenice da je Sutjeska evropske mečeve igrala u Podgorici, na “DG areni”. I to drugu sezonu zaredom, možda će i treću, pa i četvrtu, ko zna...

”Vidim da će Sutjeska sad da napravi tribinu. Za mene je tragično da Sutjeska igra utakmice u Podgorici. Navijači su došli organizovano autobusom, ali je u Nikšiću ostalo još ljudi koji čitavog života prate svoj klub, a ne mogu da pogledaju utakmicu za koju se ekipa čitave godine borila. Vjerovatno bi i Sutjeskoj bilo bolje da je odigrala utakmicu na svom stadionu pred 4-5 hiljada navijača”, poručio je Petrović, bivši trener Boaviste, Urave, RKC Valvijka, Den Haga, Viljema II, reprezentacije Iraka, te nekadašnji pomoćnik Martina Jola u Hamburgeru, Ruda Gulita u Fejnordu, Gusa Hidinka u Anžiju, Avrama Granta u Vest Hemu, Dika Advokata u Sanderelndu, Utrehtu i reprezentaciji Srbije.

Budućnost ispala zbog sopstvene gluposti

Budućnost je, smatra Petrović, eliminisana od Breidablika zbog sopstvenih gluposti.

Podgoričani su u prvom meču bili nervozni, ulazili su u rasprave sa arbitrom i meč završili sa dva igrača manje, a crveni karton je dobio i trener Aleksandar Nedović.

Sa utakmice na Islandu
Sa utakmice na Islandufoto: FK Budućnost

”Budućnost je eliminisana zbog gluposti. Mislim da ne bi primili gol da su na Islandu ostali sa 11 igrača. Fudbaleri moraju da shvate da za dobrobit kluba treba da se strpe. Zbog gluposti su dobili crvene kartone. Nemirnoća, nervoza... Žao mi je trenera Budućnosti - pametan momak, lijepo priča o fudbalu. Želio sam da on napravi veliki uspjeh. Protiv Lapija su odigrali dobro i onda protiv Breidablika zbog nekoliko detalja ispali. I revanš je pokazao da su mogli da prođu - samo da se nisu ‘glupirali’ na Islandu”, smatra Petrović.

Liga je defanzivna, svi se povlače - tako se ne prave igrači

Željko Petrović isitče da se u crnogorskom šampionatu igra previše defanzivno.

”U našoj ligi se svi povlače, svi iza centra, osim možda Budućnosti i Petrovca. Vidio sam i da je Jezero prošle godine sa Lambulićem lijepo igralo. Sada vidim da je sa Petrovcem nastavio tako”.

Ukupna slika je, ipak, zabrinjavajuća.

”Zabrinjavajući je nivo, tempo igranja. Osim dva-tri trenera, ostali neće da igraju. Mislim da se tako ne prave igrači. Možda su i treneri pod pritiskom, da ne dobiju otkaz, pa samo da se ne izgubi. Ako hoćeš da dovedeš stranca, onda mislim da je bolje dovesti dva stranca koja će da prave razliku, a ostalo da budu domaći i mladi igrači, nego da dovedeš pet-šest stranaca, a nijedan ne pravi razliku. Sutjeska i Budućnost su ozbiljni klubovi, Dečić isto, Petrovac ako ovako nastavi može da se umiješa. Treba stimulisati klubove još više. Treba pogurati Dečić da se napravi novi stadion, da se nešto dešava”.

Zvezda je postala gigant, čudi me ispadanje Osijeka

Nisu samo crnogorski klubovi imali loše evropsko ljeto. Većina ekipa sa prostora bivše Jugoslavije je eliminisana, najgore su, čini se, prošli Radnički iz Niša i Osijek – Gzira sa Malte je bila bolja od srpskog, a kazahstanski Kizližar od hrvatskog tima u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

"Mislim da Osijek ima veći budžet nego kompletna crnogorska liga. Čudi me da su ispali, oni su ozbiljan klub. Sramota je što je Radnički iz Niša ispao. Crvena zvezda je postala gigant. Uvijek je ozbiljan klub, ali sad su napravili ozbiljnu ekipu. To je veoma važno - ako nemaš ozbiljnu ekipu džaba sve. Vidim da je u Partizanu odmah frka. Zato će biti važno ko će biti prvak Srbije – jer pobjednik ide direktno u Ligu šampiona. Jedan veliki Dinamo, koji je napravio toliko igrača i ima para, teško može svake godine dovesti najbolje. Mislim da balkanski klubovi nemaju dovoljno jakih utakmica tokom godine. Na evropskoj sceni igra se totalno drugačiji, brži fudbal. Treba raditi na tome da se nešto poboljša. Nije sjajna situacija, ali fudbal će se uvijek igrati – bila sjajna situacija ili ne", zaključio je Petrović.

Bonus video: