Crnogorci akteri "najluđeg" prvenstva - šampion igra bez 15 reprezentativaca, koji su otišli na polugodišnje pripreme

Četiri najveća katarska kluba - Al Sad, Al Duhail, Al Rajan i Al Garafa biće pola godine bez najboljih igrača koje im je "uzela" reprezentacija. Može li to da iskoristi Al Ahli Nebojše Jovovića i Nikola Vukčevića, koji je juče startovao pobjedom

15872 pregleda 1 komentar(a)
Nebojša Jovović je uspješno započeo četvrtu sezonu na klupi Al Ahlija, Foto: Al Ahly SC
Nebojša Jovović je uspješno započeo četvrtu sezonu na klupi Al Ahlija, Foto: Al Ahly SC

Stars liga Katara, koja godinama privlači fudbalske i trenerske vedete, naročito sada - u predvečerje Mundijala, startovala je juče.

Crnogorci su krenuli uspješno, Al Ahli iz Dohe, na čijoj klupi već četvrtu sezonu zaredom sjedi Nebojša Jovović, a čiji vezni red premijerno predvodi doskorašnji fudbaler Levantea Nikola Vukčević, pobijedio je juče u gostima Um Salal sa 1:0.

Rezultat drugog jučerašnjeg meča je na prvi pogled šokantan, ali u njemu se kriju sve kontradiktornosti "mundijalske" sezone u Kataru, koja je upravo zbog Svjetskog prvenstva (novembar - decembar) krenula ranije nego obično, usred avgustovske, pustinjske vreline.

Al Sad, dvostruki uzastopni, neprikosnoveni šampion, klub koji je lansirao aktuelnog trenera Barselone Ćavija, poražen je od novajlije u ligi Al Makrije sa 4:3.

Donedavno, takav rezultat bio bi nezamisliv za ekipu koja je većinu rivala ispraćala sa četiri ili pet golova u mreži, ali sada poraz i nije nerealan.

Zašto?

Al Sad je igrao bez čak 15 najboljih fudbalera koji su na pripremama reprezentacije u španskoj Marbelji.

I tako neće biti jednu ili dvije utakmice, već u narednih pola godine!

Tamošnji Fudbalski savez odlučio je, naime, da reprezentacija Katara bude na zajedničkim polugodišnjim pripremama kako bi se što bolje spremila za Svjetsko prvenstvo, a sve do tada - dakle, do decembra, reprezentativci nisu na usluzi svojim klubovima.

Najviše su "pogođena" četiri najveća kluba - Al Ahli, koji nakon Ćavija vodi doskorašnji Gvardiolin pomoćnik Huan Manuel Liljo, Al Duhail kojeg je nedavno preuzeo legendarni argentinski napadač Ernan Krespo, Al Garafa sa Andreom Stramaćonijem na klupi, te Al Rajan kojeg nakon Lorana Blana vodi Čileanac Nikolas Andres Kordova.

Ovako desetkovana "velika četvorka" je šansa za ostale klubove da urade nešto veliko - pa i za Jovovićev i Vukčevićev Al Ahli.

Prije dvije sezone, nijanse su dijelile da Nebojša Jovović odvede Ahli u azijsku Ligu šampiona, ali je i dioba 4. mjesta na tabeli najveći uspjeh u istoriji kluba kojeg su svojeveremeno, između ostalih, vodili Cico Kranjčar i Ilija Petković.

U svakom slučaju, mečevi katarske Stars lige, u kojoj se kao internacionalne zvijezde izdvajaju Hames Rodriges (Al Rajan), Santi Kasorla, Andre Aju i Giljerme (Al Sad), Ruben Semedo (Al Duhail) i Nasr Brahimi (Al Garafa), biće generalna proba za prvi mundijal u arapskom svijetu, prvi koji će se, zbog paklenih vrućina, igrati u zimskom periodu.

Bonus video: