Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj najavili kandidatu za SP 2030

Detalji ove zajedničke kandidature nisu objavljeni i biće predstavljeni u maju 2023. godine Međunarodnoj fudbalskoj federaciji koja će zemlju domaćina izabrati 2024. godine

3877 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj formalizovali su danas zajedničku kandidaturu za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine kada će biti obilježena 100. godišnjica prvog izdanja tog takmičenja u Montevideu.

"Ovo nije vladin projekat, ovo je san našeg kontinenta", rekao je predsjednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) Alehandro Dominges, okružen predsjednicima fudbalskih saveza ove četiri zemlje.

"Nalazimo se na kultnom mjestu gdje je priča i počela. Biće još svjetskih prvenstava, ali 100. godišnjica će se slaviti samo jednom", rekao je Dominges na konferenciji za novinare na stadionu Sentenairo u Montevideu gdje je 1930. godine odigrano finale između Urugvaja i Argentine (4:2).

Detalji ove zajedničke kandidature nisu objavljeni i biće predstavljeni u maju 2023. godine Međunarodnoj fudbalskoj federaciji koja će zemlju domaćina izabrati 2024.

Sa povećanjem broja reprezentacija na 48, "za jednu državu je teže i skuplje da bude sama kandidat", rekao je Dominges.

"Zajednička organizacija omogućava da se smanji nivo potrebnih investicija", dodao on, ne otkrivajući procjenu budžeta.

Četiri južnoameričke države planiraju da Svjetsko prvenstvo održe na 14 stadiona.

Ako Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj dobiju organizaciju Svjetskog prvenstva, to bi bio šesti Mundijal u Južnoj Americi, posle onih u Urugvaju (1930), Čileu (1962), Argentini (1978) i Brazilu (1950, 2014).

Osim ove zajedničke kandidature, Španija i Portugal su takođe najavili zajedničku kandidaturu, a pominje se i moguća zajednička kandidatura Izraela, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo održaće se u Kataru, dok će domaćin Mundijala 2026. godine biti SAD, Meksiko i Kanada.