„Bomba” se tek sprema?

Deset najskupljih pojačanja u ljetnjem prelaznom roku po podacima “Transfermarkta” - da li je fudbalska pijaca zatvorena ili se tek sprema najveći transfer? Ostalo je još skoro mjesec

10452 pregleda 0 komentar(a)
Erling Haland nije najskuplje, ali je vjerovatno najveće pojačanje u ovom prelaznom roku, Foto: ANDREW BOYERS
Erling Haland nije najskuplje, ali je vjerovatno najveće pojačanje u ovom prelaznom roku, Foto: ANDREW BOYERS

Do kraja prelaznog roka u najjačim evropskim ligama ostalo je nešto manje od 30 dana - brojni klubovi odradili su veći dio posla, zaključeni su značajni transferi, a do kraja avgusta će ih biti još.

Kako to obično biva bogati klubovi izdvajaju mnogo novca za željena pojačanja, a neki su dovodili i igrače kojima je 30. juna istekao ugovor sa bivšim poslodavcem.

Tako su, na primjer, Pol Pogba i Antonio Ridiger, koji su igrali za Mančester junajted i Čelsi, po isteku ugovora kao slobodni igrači došli u Juventus, odnosno Real Madrid. U Juventus je, kao slobodan igrač, iz PSŽ-a stigao i Anhel di Marija, ali za razliku od njih, za brojne zvijezde klubovi su platili ogromne količine novca.

Ovo je 10 najskupljih transfera u ljetnjem prelaznom roku prema podacima sajta Transfermarkt.

ORELIJEN ČUAMENI (MONAKO - REAL, 80 MILIONA EURA)

Čuameni (22) je u Real stigao ovog ljeta iz Monaka. Za francusku ekipu je prošlog ljeta odigrao 50 utakmica i postigao pet pogodaka. Defanzivni vezni je potpisao ugovor do 2028. godine i jedan je od igrača na kojima će počivati budućnost Real Madrida.

MATAJS DE LIHT (JUVENTUS - BAJERN, 80)

Holandski štoper karijeru nastavlja u Njemačkoj. Bajern je dobio sjajno pojačanje, a Juventus ogromnih 80 miliona eura. Početkom prelaznog roka djelovalo je da će De Liht karijeru nastaviti u Čelsiju, ali se umiješao Bajern i ekspresno završio posao.

DARVIN NUNJES (BENFIKA - LIVERPUL, 75)

Nunjes je eksplodirao prošle godine, bio je jedan od najboljih igrača portugalskog kluba u Ligi šampiona. Urugvajac je bio želja Mančester junajteda, ali je odbio selidbu na “Old Traford”. Trener Liverpula Jirgen Klop ubijedio je Nunjesa da je Liverpul idealna destinacija.

ERLING HALAND (BORUSIJA - MANČESTER SITI, 60)

Možda najveći i najznačajniji transfer ovog ljeta. Norveški golgeter je nakon dvije godine napustio Dortmund i Bundesligu i preselio se u Mančester siti. Stigao je u klub za koji je igrao njegov otac Alf-Inge Haland. Sa Halandom Siti ostaje prvi favorit za titulu u Premijer ligi. Da li je došlo vrijeme za Ligu šampiona?

ŽIL KUNDE (SEVILJA - BARSELONA, 60)

Uprava Barselone ispunila je veliku želju Ćaviju. Kunde je bio na pragu Čelsija, Sevilja i tim iz Londona su dogovorili sve detalje transfera, koji je stopiran kada se u trku uključila Barselona. “Blaugrana” je ponudila manje novca od Čelsija, ali je presudila Kundeova želja da se preseli na “Kamp Nou”. Potpisao je petogodišnji ugovor.

RIŠARLISON (EVERTON - TOTENHEM, 58)

Brazilac je najzaslužniji za opstanak Evertona u Premijer ligi prethodne sezone. Sada je želio korak više i odlučio se za prelazak u Totenhem. Prednost u napadu Sparsa ima Hari Kejn, neprikosnoven je i Son i trebalo bi vidjeti kakva će biti Rišarlisonova uloga u ekipi. Minute će sigurno dobiti, jer ekipa igra i u Ligi šampiona, pa će Antonio Konte mnogo rotirati.

RAFINJA (LIDS - BARSELONA, 58)

Dugo je Rafinja bio Barsina želja, ali je problem bilo obeštećenje, koje su tražili čelnici Lidsa. Na kraju je dogovor postignut i Brazilac je potpisao ugovor do 2027. godine. Za Rafinju su bili zainteresovani Čelsi i Arsenal, ali je igrač želio samo u Barselonu.

LISANDRO MARTINES (AJAKS - MANČESTER JUNAJTED, 57)

Treće pojačanje “đavola” ovog ljeta nakon Tajrela Malasije i Kristijana Eriksena. Martines je od 2019. godine bio član Ajaksa, osvojio je dvije titule, a mnogo bitnije je da je tokom perioda u Amsterdamu igrao fantastično. Proglašen je za najboljeg igrača “kopljanika” prethodne sezone.

RAHIM STERLING (MANČESTER SITI - ČELSI, 56,2)

Prvo pojačanje Čelsija u eri Toda Bolija. Rahim Sterling je stigao nakon sedam godina provedenih u Sitiju, a sa “plavcima” je potpisao petogodišnji ugovor. Mnogo se očekuje od engleskog reprezentativca naredne sezone.

GABRIJEL ŽEZUS (MANČESTER SITI - ARSENAL, 52,3)

Dolasci Halanda i Hulijana Alveresa značili su samo jedno - Gabrijel Žezus može da ide iz Sitija. Brazilac je ostao u Premijer ligi, Arsenal je bio najuporniji, a sudeći prema partijama u pripremnom periodu Žezus će biti veliko pojačanje “tobdžija”.

Bonus video: